Budapest határán túl, de mégsem túl messze, minősített biofarmok működnek. Például Zsámbokon, ahonnan egyébként több társadalom- és környezettudatos kezdeményezés is útjára indult már. Mi most a Nyitott Kertek Bio Doboz nevű projekttel ismerkedtünk meg, ami lehetővé teszi, hogy Budapestről megrendeljünk egy-két doboznyi organikus zöldséget és gyümölcsöt, amiket átvevőpontokra visznek, vagy teherbringával akár házhoz is szállítanak. Mi is rendeltünk egy csomagot.

Számtalanszor halljuk a bio, organikus, természetes szavakat, sokszor csak nagylelkűségből ráaggatva egy-egy termékre. Pedig az „organikus élelmiszer” egy jogszabályban meghatározott fogalom, és szakszerű minősítés szükséges ahhoz, hogy egy termelő használhassa. A kérdés viszont jogos: mitől organikus az organikus?

Anélkül, hogy bemásolnánk a kapcsolódó rendelet sorait, annyit emelnénk ki, hogy az ökológiai gazdálkodásban tiltva van mindenféle mesterséges növényvédőszer és egyéb kemikália alkalmazása, ellenben előírás az állatokkal való humánus bánásmód. Mindezzel a cél, hogy elősegítsék a környezet megóvását és a fenntarthatóságot.

A Budapesttől 47 kilométernyire található Zsámboki Biokert 2011 óta számít organikusnak, és azon túl, hogy 4 hektárnyi földterületét környezetkímélő módon műveli, komoly közösségi szellemet is táplál. Rendszeresen tartanak oktatásokat, és a saját munkaerővel is megfontoltan bánnak. De nem csak az itt dolgozók, a vevők is számítanak. Ezért is döntöttek úgy, hogy rendeléseket vesznek fel, és a csomagokat személyesen adják át, lehetőséget teremtve arra, hogy a fogyasztók beszélgethessenek a termelővel.

A Nyitott Kertek Bio Doboz ugyan Zsámbokról indult, de egy babatvölgyi és egy galgahévízi biokertészet is részt vesz benne. A rendszer úgy működik, hogy a honlapon egy online piactéren megnézhetjük, milyen szezonális zöldség és gyümölcs érhető el éppen. Mindig vannak külön rendelhető termékek, de választhatjuk az előre összeállított kicsi (3300 Ft) vagy nagy dobozt (4900 Ft) is. Ezekbe tél környékén például nyáron befőzött lecsó, padlizsánkrém, paradicsomszósz és hagyma kerül, de áprilistól jönnek a salátafélék, utána pedig a paprika, paradicsom is.

A rendelést szerda 15 óra és kedd reggel 8 óra között lehet leadni, a szállításra pedig csütörtökönként kerítenek sort. Budapesten több átvevőpont létesült már, de ha a belső kerületekben lakunk, a Cargonomia nevű csapat akár teherbiciklikkel is házhoz szállítja nekünk a termékeket. Utóbbi esetben, valamint ha a Pipacs Pékséget vagy a Cargonomiát választjuk átvevőpontként, kovászos kenyeret is hozzácsaphatunk a bio csomaghoz. Mi a teherbringások Dembinszky utcai főhadiszállásán vettük fel dobozunkat, közben pedig meglestük, hogyan is történik az elosztó folyamat.

Miután kézhez kaptuk mi is a paradicsomszósszal, biosárga-és fehérrépával, fekete retekkel, karalábéval és egyéb zöldségekkel megpakolt csomagunkat, arról érdeklődtünk, hogy a bio jelzőért vajon miért hajlandóak – ha egyáltalán hajlandóak – az emberek többet fizetni.

Logan, a Zsámboki Biokert amerikai származású munkatársa elgondolkodtatóan felelt. „ A magasabb ár itt többet jelképez az aktuális terméknél. Mögötte van a természet védelme, a kemikáliákkal felvett harc, a dolgozók tudatos alkalmazása és támogatása, az állatok jól tartása, az egészséges táplálkozás lehetősége.” Az eszmefuttatás szép, innentől pedig döntse el mindenki maga, mennyire szeretné/tudja kivenni a részét abból, ami ez után jön.