Hogyan indulj neki? Milyen ruhát és cipőt érdemes beszerezned? Mennyit fuss elsőre? A tavasz egyben a futószezon kezdetét jelenti, úgyhogy ezekre a kérdésekre is választ adva összeszedtünk pár hasznos tanácsot kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Nem meglepő, hogy egyre többen kezdenek el rendszeresen futni, elvégre nem kell hozzá szuperhősi képességeket birtokolni, bárki meg tudja csinálni. Még kevésbé meglepő, amikor a tél távoztával benépesülnek a futókörök. Szerencsére Budapesten egyre több futópálya épül(t), van bőven merítési lehetőség, ha valamelyiket túlzsúfoltnak érzed vagy unod.

„A futás kicsit belső indíttatásból ered. Miközben falod a kilométereket, elvagy magadban és a gondolataiddal, kikapcsolod a külvilágot meg a mindennapi gondokat, plusz még szabadságérzetet is ad” – mondja KistelekiBarbara fitneszedző, akinek segítségével összeszedtünk néhány fontos tudnivalót.„Az alapokat illetően kezdjük a ruházatnál. Bár nyilván fontos a külső megjelenés, de a legelső szempont ne a divaton, hanem kényelmen legyen. Ne futás közben derüljön ki, hogy fázol vagy meleged van, netán kényelmetlen a ruhád, mert akkor ezekre koncentrálsz futás helyett” – tanácsolja a mindennap közel 10 kilométert teljesítő Barbara. Aki megteheti, válasszon kifejezetten a futáshoz, vagy sportoláshoz kifejlesztett, jól szellőző, hamar száradó anyagból készült futónadrágot és felsőt.

Mindenekelőtt az ízületek óvása érdekében megéri befektetni egy rendes futócipőbe. A kínálat hatalmas, több futóbolt található Budapesten, ahol szakemberek segítenek kiválasztani a megfelelő csukát, legyen az kinti vagy benti futáshoz, terepre vagy betonra tervezett. Egy jobb futócipő ugyan kiürítheti a pénztárcát, de nagyjából 1000 km-re van hitelesítve, azaz hosszútávon mindenképp megéri. Főleg akkor, ha keményebb felületen (azaz nem rekortán borítású pályán) szeretne futni az ember, ugyanis a betonon sokkal nagyobb terhelést kap a térd, amit jelentősen csillapítani tud egy jó futócipő.Értelemszerűen a fokozatosság elvét betartva érdemes nekidurálni magad, tehát első alkalommal lazább tempóban fuss, lehetőleg megszakítás nélkül és ha csak 5 vagy 10 percet bírsz, az sem probléma. Következő alkalommal már 15-öt fogsz. Bemelegítés nélkül semmiképp nem tanácsos elindulni, kötelezően legyen beiktatva pár percnyi erősebb séta, lassú kocogás vagy nyújtás.

Megoszlanak a vélemények, hogy edzőtermi futópadon, vagy a szabad levegőn jobb/érdemesebb lefárasztani magad. „A legfontosabb különbség a kettő között annyi, hogy a futópados edzés egyenletes talajon, állandó környezetben és hőmérsékleti hatások mellett történik, illetve lényegében helyben fut az ember, szóval könnyebb az egész. Ezzel szemben a szabadban külső hatások érik a futót a széltől kezdve az egyenetlen talajon át hőmérsékleti változásokig. Sokan nem szeretik a futópadot a monotonitása miatt. Kétségkívül izgalmasabb és változatosabb a szabadban körözni” – teszi hozzá KistelekiBarbara.

A táplálkozást illetően arra kell odafigyelni, hogy mozgás előtt közvetlenül nem szabad enni, a futás után pedig fehérje dús ételeket érdemes előnyben részesíteni. Hogy munkába indulás előtt, kora reggel fussunk neki, vagy este, munka után, azt embere válogatja. Reggel picivel alacsonyabb a testhőmérsékletünk, ennek következtében merevebbek az izmaink, kevésbé hatékonyak, továbbá hajlamosabbak lehetünk a sérülésekre. A reggeli edzés azoknak hasznosabb, akik fogyni szeretnének, ugyanis a mozgás csökkenti az éhségérzetet. Egy hajnali futás lendületet adhat az egész napnak, viszont „el is viheti”, amennyiben túlhajtod magad. Ezzel szemben az esti kocogás remek stresszlevezető, jobban esik utána az alvás, bár kétségtelen, hogy egy fárasztó nap végén nehezebb rávenni magad még pár kilométernyi loholásra.

Ha megjött a kedved a rendszeres futáshoz és mondjuk szervezett keretek között tennéd, korábban ajánlottunk már 5 budapesti futóklubot, de érdemes nézelődni a Spuri SC vagy a BSI honlapján is.