Élmény
Erre fuss Budapesten! – 3 útvonalat ajánlunk
Fotó : Csongor Kiripolszky/We Love Budapest
Erre fuss Budapesten! - 3 útvonalat ajánlunk

A legtöbb futó jól bejáratott útvonalon rója a köreit, legyen az a betondzsungel ösvényén vagy valamelyik budapesti parkban, zöldövezetben. Nekünk is akadnak kedvenceink, amelyeket most összegyűjtöttük azok kedvéért, akik unják a kitaposott utakat és újabbakat fedeznének fel. Igyekeztünk olyanokat választani, melyek nem feltétlenül aszfalton vezetnek végig.

Salkaházi Sára-rakpart - Gizella-sétány Orczy-park Bikás park

Salkaházi Sára-rakpart - Gizella-sétány

Fotó: Fahéjascsiga - indafoto.hu
Mondjuk, az első útvonal bevezető szakasza pont nem ilyen. A Bálna fenekénél jelöltük ki a startvonalat, de ha esetleg meggondolnánk magunkat és futás helyett a poharakat emelgetnénk, azt is megtehetjük a közeli kocsmában…No, de senkit sem biztatunk erre, ha már elzarándokolt idáig, hanem inkább fussa végig ezt a nagyjából 2 kilométeres szakaszt, melynek végén a Rákóczi híd lábánál lehet átszakítani a képzeletbeli célszalagot. Az odáig vezető út elég változatos: kezdetben betonon halad, aztán jön a füves és/vagy kavicsos rész, a Petőfi híd alatt igazi Sziget-feelinggel (értsd: szagok). A hidat elhagyva a gyalogos földút vagy a bicikliút választható a talpunk tetszése szerint – innentől egyébként kivilágított szakaszon kopik a futócipőnk, tehát sötétedés után is bevállalható a táv. Világosban és kánikulában amúgy végig tűző napon izzadunk és futhatunk versenyt a 2-es villamossal vagy a Dunán úszó hajókkal. Frissítési lehetőség a Petőfi híd lábánál lévő játszótér ivókútjánál van.

Orczy-park

Fotó: We Love Budapest
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem új otthonában jelentősen megnőtt a zöldfelület aránya és alapos átalakuláson esett át az egész park – olvasható a tájékoztató táblán. Amennyiben a főbejáraton behatolva kezdjük meg a körözést, az első utunkba tévedő jelentősebb látnivaló egy játszótér lesz, tehát körültekintően fussunk, odafigyelve a gyerekkocsis anyukákra. Az előző helyszínnel ellentétben itt nem kell tartani a napszúrástól, ugyanis szinte végig hűs árnyékot adó fák vigyáznak ránk. Az útvonal az Orczy-parkban is izgalmas: a játszóteret elhagyva látunk tavat, kalandparkot, kacsákat és sok gyökeret – mielőtt rosszra gondolnánk, a földből itt-ott kiálló hajtásos növényekre céloztunk, úgyhogy nem árt körültekintően szaladni. A földút picit hepehupás, egy-egy kisebb részén olyan érzésünk támad, mintha terepfutáson lennénk. A nagyjából 800 méter hosszú kör utolsó harmadában érjük el street workout-os sporteszközöket használó, általában izmos fiatalembereket, akik főként a hölgyeknek kínálnak újabb motivációt. Inni itt is lehet, a kavicsos szakaszon haladva kell letérni a pályáról egy kis kerülővel.

Bikás park

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Budapest
Dél-Buda új kedvenc sportközpontjába a megszépülés óta nem akármilyen élet költözött. Nem csupán a futóknak érdemes leszállniuk itt a 4-es metrótól, hanem a kosarasok, a workout-osok, a pingpongozni és futballozni szeretők is belakhatják a domb tetején figyelő három bikáról elnevezett parkot. Kiváló minőségű rekortán pályán halad az útvonal, közte kanyarokkal, illetve a bátrabbak felmászhatnak a kutyafuttatón loholó ebekkel együtt a domb tetejére és közelről megnézhetik Kiss István: Monda című alkotását. A hangulat a fáknak és a kis tónak köszönhetően a Bikás parkban is kellemes; vízhez jutni a kosárpályáknál lehet. Egy teljes kör 800 méter hosszú.
Bikás park