Természetesnek vesszük, hogy advent első vasárnapján felragyognak a budapesti fényfüzérek, és hat héten át lenyűgöző fényárban úszik az V. kerülettől elkezdve Óbuda főteréig az egész város. Pedig a díszkivilágítás nem magától kerül fel a fákra és a házakra. Belestünk a fények mögé, a számok és kilométerek közé.

Bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy a város különböző pontjain más-és más stílusú díszkivilágítás fogad sötétedés után. Az inkább izgalmas, mint zavaró eklektikusság annak köszönhető, hogy a fővárosi önkormányzat és a kerületek külön-külön terveztetik meg dekorációkat egyéni igényeik szerint. A legfontosabb csomópontok, a Vörösmarty tér, Váci utca és a környező kis utcák, az Erzsébet tér, a Városháza park, az Andrássy út Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon közötti szakasza, a Nagymező utca, Liszt Ferenc tér, Batthyány és Clark Ádám tér a főváros gondozásában szépül meg az adventi időszakra, a többi helyszín kivilágítását a kerületek maguk intézik.

Budapest vezetése az arculatot ötévente újratervezteti, legutóbb pedig tavaly írt ki pályázatot, aminek eredményeképp a Blachere, a Miracle BNP. és az MK Hungaria elképzelései nyomán szereztek be új dekorációt. A díszeket korábban bérelte főváros, 2011-től viszont már megvásárolják és évről évre újra felhasználják őket, így feleannyiba kerülnek, mintha bérelnék.

(Egyébként a Blachere francia anyacége felel többek között az Eiffel-torony és a Champs Élysées ünnepi kivilágításáért is).

A főváros által megrendelt hét helyszín, a Bálna, a Várkert Bazár, az Országház előtti fák, valamint 23 kerületből 17 a Budapesti Dísz és Közvilágítási Kft. dolgozói munkájának nyomán ragyog fel advent első vasárnapján. Már október közepén elkezdődik a munka éjszakánként, az 50 villanyszerelő járja a várost, egyenként 1 kilométernyi füzért felszerelve.

A karácsonyi időszakra egy összesen 51 kilométer hosszú fényfüzér tekeredik fel a városra, ami körülbelül egy Budapest-Székesfehérvár távolságnak felel meg. Ebből 17 kilométer az Andrássy úton világít. Közel egymillió fénypont ragyogja be ilyenkor Budapestet, és 1500 karácsonyi motívumot csodálhatunk meg az utcákon. Ezek között vannak üstököspárok, csengettyűs függönyök, jégvirágok, csillagvarázsok, masnis karácsonyfát megformáló kandeláberek, napvirágok, jégcsapok és csillagszórók is. A Batthyány tér és a Szent Anna templom nyugalmát újabban angyalkák őrzik.Európa nagyvárosaiban a legújabb sláger a háromdimenziós dísz, amelyek Budapestről sem hiányozhatnak, nálunk a Vörösmarty téren, Andrássy út és Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében, az Operaház előtt és az Oktogonon láthatóak a trendi körszimmetrikus motívumok. Pap Zoltán, a Budapesti Dísz és Közvilágítási Kft. ügyvezetője szerint Budapest arculatához kevésbé illik a színes, harsány és villódzó dekoráció (a Vörösmarty téren azért találunk színes gömböket), inkább a decens, visszafogott, mégis elegáns dizájn dominál.

Ma már az ünnep elengedhetetlen része a díszkivilágítás, és mivel többnyire nem fehér karácsonyokkal kell számolni, elég sötétedés után sétálni egyet, hogy karácsonyi hangulatba kerüljünk.

A városlakók valószínűleg semmit nem érzékeltek abból, hogy 2011 óta minden fán LED-es lámpák világítanak, amelyek jóval energiatakarékosabbak a korábbinál; 90 kW helyett 52kW-os a teljesítményük, így a legfontosabb csomópontokon a karácsonyi díszkivilágítás teljes ideje alatt kevesebb áramdíjat eredményeznek. Az új díszeket a környezetvédelem jegyében már könnyebb és újrahasznosítható anyagból tervezik, a Vörösmarty téren például fafonatból készült, alumíniumvázas fénytestek lógnak, amelyeket puha szövésű zsinórral rögzítenek a fákhoz.

Pap Zoltán szerint sajnos számolniuk kell a vandalizmussal is, a Liszt Ferenc téren például rendszeresen szétverik a díszeket, újra kell rakni őket. Épp ezért a fákon 3-4 méter alá nem tesznek díszt, mert balesetveszélyes is lehet, ha leszaggatják.