A sportolókon és a környékbelieken kívül viszonylag kevesen tudják, hogy egy félreeső budai utcában található a hazai teniszképzés egyik legfontosabb bázisa. A Mátyás-hegyi mellékutcában felépült új edzőcentrum méltó körülményeket teremt a készüléshez, a Kendik Géza tervei alapján született épülettel pedig egy újabb modern alkotás született Budapesten.

Ahogy a Folyondár utcáról bekanyarodunk a kis mellékutcába, az utca végén rögtön föltűnik a Nemzeti Edzésközpont színes épülete. Az első látásra kissé merész épületen a nagy üvegfelületek mellett a lamellás, színes fémburkolat uralkodik. Utóbbi festését a helyszín adottságai, a salak és a növényzet árnyalatai határozták meg. Ez a folyamat egyébként az 1980-as évek és Andre Agassi óta jellemző a tenisz világára: a fehérből mind színesebbre válnak a felszerelések, a cipők, az épületek.

Maga az intézmény egyébként 2011 óta, de a jelenleginél jóval szerényebb körülmények között működött ezen a helyen. A kiszolgáló helyiségek, az irodák, az edzői és pihenő szobák korábban – összesen négy évtizeden keresztül – egy acél tartószerkezetű konténerépületben kaptak helyet.

Korábban a Bányászati Vállalat teniszcentruma működött itt, később a Talentum Teniszklub otthona volt, a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) 2012-ben vette át az üzemeltetést.Az új, háromszintes, összesen 1230 négyzetméteres épület a meredek domboldalba épült. A gyalog vagy autóval érkező látogatók a legfelső szintre érkeznek. Itt kaptak helyet a szövetség, edzők, játékvezetők irodái, melyeknek vizuális kapcsolatát a hosszan elnyúló terasz erősíti a pályákkal. Szintén ezen a szinten, de a zártabb, másik irányba tájoltan kapott helyet a szállásfunkció is 16 ággyal.

Egy szinttel lejjebb a közösségi helyiségek találhatóak. Ahogy a világ nagy teniszcentrumaiban, így a Roland Garros-on vagy Wimbledonban, itt is a konditeremben, az öltözőkben és a büfékben zajlik a legnagyobb élet: sportolók, edzők, szülők, menedzserek beszélgetnek, időpontokat egyeztetnek. A büféhez terasz is tartozik – a panorámát pedig bárhol megirigyelnék.

A pályák az érkezési szinthez képest 8 méterrel lejjebb találhatóak. Ezen a szinten találhatóak a fedett futópályák, létesítményt kiszolgáló raktárak és a vizesblokkok. Az épület fűtését és a meleg víz előállítását korszerű, hőszivattyús (VRF) rendszer biztosítja. A kivitelezés során létrehoztak egy 18 férőhelyes parkolót, egy 70 fős lelátót, egy zöldtetős külső szertárat, kiépült az öntözőrendszer és két pályát is rekonstruáltak.

Az épület Kendik Géza, illetve az A4 Stúdió csapatának elképzelései szerint készült el, de az építészek kikérték a szakmabeliek véleményét is, így a tervezésben felhasználták a hétszeres Grand Slam-győztes Mats Wilander, a wimbledoni bajnok Pat Cash és a kétszeres páros Grand Slam-győztes és háromszoros páros világbajnok Taróczy Balázs ötleteit és javaslatait is. A Kendik Géza vezető tervező által irányított építésziroda korábban a pasaréti Kovács Pál Vívócsarnok átalakításával és Sió Pláza terveivel is komoly, nemzetközi figyelmet kapott.

Az épületen belül egy-két kisebb részlet még befejezésre vár, de a sportolók láthatóan hamar birtokba vették a közelmúltban átadott épületet.
WEB
Cím: 1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
Telefon:
+36 30 986 6404