A vendéglátásban épp trendi az egészségtudatosság és a mindenmentesség, a Murok kávézó viszont anélkül teljesít ökológiai missziót, hogy beállna a paelo-vegán-cukormentes sorba. Bár nagyanyáink falusi kredenceit, asztalként funkcionáló ajtót és rusztikus cserépmintákat is találunk az üzletben, a divatos romkocsma-érzet sem türemkedik be az egységbe, így egészen egyedi, meghatározhatatlan stílusú helyen tömhetjük meg a bendőnket minden földi jóval a fonódó villamosok csomópontjánál, a Margit híd budai hídfőjénél.

Az üzletbe belépve bal kéz felől egy aquapónia, egy önellátó, biológiai egyensúlyon alapuló rendszer fogad minket egy növényektől roskadozó szekrényben. Az aljában aranyhalak éldegélnek vígan a sötétben, de nem kell őket sajnálni, a fény ugyanis csak algásítaná a vizet. Egy cső a vizet és a tápanyagokat a felettük lévő kis agyaggömbökbe szállítja, amelyek aztán megszűrve és megtisztítva visszajuttatják vizet a halaknak. A gömbök közé magokat ültetnek, a kávézó három avokádófája és citromfa-palántája is e speciális biológiai körülmények között született meg, de a kikelő csírák fogyasztásra is alkalmasak, az ételekkel együtt felszolgálják őket.

A Murok kávézó és falatbár a Fenntartható Vendéglátóhelyek egyike, tehát aki ide látogat, biztos lehet benne, hogy fogyasztása nem növeli ökológiai lábnyomát. A Felelős Gasztrohős Alapítvány szigorú kritériumrendszerén több mindennek meg kell felelni, a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítható anyagok használata csak egy a sok közül; a Murokban is elbomló papírszívószállal szürcsöltük a mangós-barackos smoothie-t.Feltétel még, hogy bizonyos arányban bio- és magyar beszállítóktól érkezzenek az alapanyagok. A Murokban ez annyiban mindenképp teljesül, hogy az itt felhasznált tojásokat családi gazdaságok udvarán kapirgáló, szabadtartású tyúkok tojják a YouTyúk rendszerében, hogy különféle reggeli étkek, döfromázs (francia omlett sajtosan, 980 ft)), spanyol omlett hagymakarikákkal (980 Ft) vagy Bajnokok reggelije (pirított bagelbe rejtett tükörtojás érlelt sonkaszeletekkel és sajttal, 1150 Ft) készüljenek belőlük. Tojás témában külön missziót is vállalt a Murok, pár hete például nyilvános tojástesztelést is tartottak Boóc Judittal, a Felelős Gasztrohős szakértőjével: a vakteszten arra voltak kíváncsiak, érezhető-e a tartásbeli különbség a tojásokon.

A kisüzemi húsok szintén magyar gazdáktól érkeznek, különböző szendvicsekben tálalják őket, például kézműves szürkemarha-szalámis, tejföllel sütött ciabattában (a Gray Gulya 950 Ft-ba kerül), de frissen is elkészítik őket, a Bambi névre hallgató, szarvasszalámis-bageles változat 950 Ft-ért lehet miénk. Minden szendvicshez jár saláta, mi Purple Raint kóstoltunk házi lilahagyma chutney-val és kéksajtos mascarponéval ((1050 Ft).Hétfőn és szerdán forró leves várja a vendégeket, a hét elején jellemzően egy húsmentes verzió, ami tegnap épp tejszínes gombakrémleves volt. A házi készítésű kencékkel tálalt falatok is külön említést érdemelnek, az épp aktuális specialitás, a fehérboros-rozmaringos kacsarilette bagellel kitűnő reggelinek bizonyult, de sok más állandó verzió kapható zakuszkától kezdve kéksajt- és tonhalkrémig, extraként pedig különböző kézműves szalámikat, olajbogyót és más feltéteket kérhetünk hozzá.

Házilag készül a levendula- és a bodzaszörp, illetve a kávéba és forró csokiba kérhető sóskaramell- és mézeskalácsos-fahéjas szirupok is. Nagy kedvenceink a tejmentes smoothie-k: a Zöld vitamininfúzió spenótból, almából és kiviből igazi ásványianyag-bomba, míg a mangós-banános Napsárga remek napindító (780 Ft). Új a kínálatban a banános-zabpelyhes-mézes-tejes verzió, ami akár egy reggelivel is felér. A nap végére is tartogat innivalót a Murok, kézműves sörök, minőségi borok, koktélok mellett megszámlálhatatlan rövidital is készleten van.

Murok Café
Facebook
Honlap
Cím: Budapest, II. kerület, Török utca 2.


Nyitvatartás: hétfő-péntek : 9.00 - 24.00​​, szombat:10.00 - 24.00 , vasárnap:10.00 - 22.00