Egy hatalmas, használaton kívüli gyárépületben működött a Tűzraktár, amely fennállásának szűk egy éve alatt is nyomot hagyott, modellt teremtett a város kulturális életében. Az épület helyén most szálláshelyek épülhetnek.

A Tűzoltó utca és a Thaly Kálmán utca sarkán a hatvanas években épült gyárépület – melyben anno a Laboratóriumi Műszergyár működött – egy furcsa ingatlanos konstrukciónak köszönhetően került nagyjából tíz éve egy művészcsapat kezébe, akik színházi esteket, performanszokat, vetítéseket, koncerteket, divatbemutatókat tartottak itt.

Az önszerveződő szórakozóhely egy évet sem élt meg az eredeti formában, az épület sorsa pedig azóta is találgatások tárgyát képezte.

Közben a környék fokozatosan fejlődött, a régi bérházakat felújították és Noll Tamás és Madzin Attila építészek (M-Teampannon Kft.) tervei szerint felépült a SOTE egyetemi tömbje, ami új életet hozott a környékre.

Többek között ez a fellendülés, a magyar és külföldi diákok részéről jelentkező óriási lakásigény is indokolttá teszi, hogy a környéken több új diákszálló is megférjen. A közelben nemrég nyílt például egy másik ilyen jellegű intézmény, de a kerület lakásárait is szépen húzta felfelé a kereslet.

A közelmúltban a hányatott sorsú épületnél is bontási munkálatok kezdődtek, azonban ezúttal a látszat csal, a szerkezet megmarad, az egykori gyár helyén pedig diákoknak tervezett apartmanok kaphatnak helyet.

A projekt fejlesztője a magyar alapítású és máig hazai tulajdonú Forestay Group. Az üzemeltetést az osztrák hátterű Milestone-lánc cégezheti, akik a látványtervek és a leírások alapján dizájnbútorokkal, fitneszközponttal és 250 négyzetméteres tetőterasszal ellátott szállót terveznek nyitni.

Mindenkinek saját szoba jár, amely vagy teljesen különálló, vagy egy három szobás apartman része. A szobák franciaerkélyt kapnak, így az ígéretek szerint minden szoba világos lesz. A tervezés során gondoltak a közösségi terekre, a tanulóhelyiségekre is.

Az árakról még nincs hír, de a vezeték nélküli nettel, széffel, takarítói szolgálattal és teljes technikai személyzettel ellátott házban lakás bizonyára nem a megúszós kategóriába tartozik majd, Bécsben havonta 620 eurót kell fizetni a cég hasonló szálláshelyein, igaz, ebben már több szolgáltatás is benne van.

A látványtervek mindenesetre szépek, bár a srácok valószínűleg nem fognak ilyen pedáns rendet tartani.