Az ősz beálltával egyre több időt kell töltenünk a négy fal között, ezért nem mindegy, ezeken a falakon mi lóg. A Projekt Showroom eddig is igyekezett az elcsépelt szuvenírek, ajándékok helyett egyedi és izgalmas termékekkel előrukkolni, és most sincs ez másként: a Paulay Ede utca 29. alatt található pop-up üzletükben a vintage bútorok és a bringás tematika után 11 napig különleges képekkel várják a vásárlókat.

Csikós Kriszti és Debreczeni Fanni kissé félve vágtak bele a Képek a falon névre keresztelt projektbe, hiszen vizuális kultúra terén a magyaroknak van hová fejlődniük: kevés átlagotthont díszítenek műtárgyak, és ha valakinek kedve támad képekkel vagy poszterekkel dekorálni otthonát, inkább nagy lakberendezési áruházak kínálatából választ.

Az anyagi okok teljesen érthetőek, de az a felvetés is jogos, hogy ha hajlandóak vagyunk kiadni 20-30.000 forintot a Brooklyn hídért, amely minden harmadik nappali falán ott lóg, akkor ugyanennyiért akár egy egyedi printet vagy grafikát is vásárolhatunk kortárs magyar művészektől.

A Projekt Showroomban található grafikák, reprodukciók és nyomatok egy része ugyanis árban simán vetekszik a nagyüzemi képekkel; az egész csak döntés kérdése, hajlandóak vagyunk-e másban gondolkozni. Akinek puccos és kiismerhetetlen az aukciók, műtermek és galériák világa, az a Paulay Ede utca 29-ben jó helyen jár: az üzlet a laza, belelapozgatós stílust képviseli, könnyedén hozzáférhető a választék, és épp annyira bő, hogy vizuálisan még nem zavar össze.

A bolt abszolút tárlat-élményt nyújt, a lányok minden vevőt körbekísérnek, és készségesen mesélnek az alkotókról, akik közt megtalálható az a híres-neves Marcus Goldson, akinek Budapest-sorozata a Projekt Showroom Andrássy úton található (a Facebook-esemény dátumaival ellentétben még mindig nyitva tartó!) szuvenírboltjában is megvásárolható. Printjei 3800–9900 forint között a miénk lehetnek darabonként.

A fürdőszobánkban simán el tudnánk képzelni Klement Csaba hologramjait, amelyeken nézőpontváltással szőrösödnek a testek (a nagy lentikuláris képek 41.000, a nyomatok 4400 és 6000 forintba kerülnek), a gyerekszobában pedig Szegedi Katalin álomszerű munkáit (3500-7500 Ft). Nyomatai mellett a Lenka-könyvekről híres gyerekkönyv-illusztrátor eredeti művei is megvásárolhatóak, igaz, tízszer annyiért.Hogy Kósa Tamás különleges diktátorportréinak a lakás melyik szegletében találnánk helyet, azt hirtelen nem tudjuk megmondani, mindenesetre elég szellemes ötletnek találtuk, hogy az egyes portrékat az adott férfiúról szóló újságcikkekre nyomta. 19.000 forintért miénk lehet egy ilyen specialitás.

Manapság egyre trendibbek a retró plakátok és a poszterek, a Projekt Showroom sem hagyhatta ki őket. A '60-70-es évek a magyar plakátművészet izgalmas időszaka volt; az üzletben több régi magyar film és színdarab, fesztivál és kulturális intézmény, például az egykori Lenin körúti Bástya Filmszínház plakátja is megvásárolható 20.000 és 40.000 forint közötti áron, de olyan lemezek és slágerek díszes kottafedeleire is rábukkantunk, amelyeknek dallamára még nagymamáink táncikáltak otthon a gramofon mellett.

Harsányak és nagyon színesek a Brody Art Yard nemzetközi workshopján készült printek, de az üzletben MOME-s hallgatók is esélyt kaptak, hogy kipróbálják magukat kereskedelmi környezetben. A boltban olyan grafikusok, illusztrátorok munkái szerepelnek még, mint Baranyai B. András, Korolovszky Anna, Grünczeisz Mátyás, Oláh Ildikó (Oldi Art), Borbás Márton, Erdei András, a Hurrikán Press, a Halisten Stúdió, valamint a Budapest Like plakátsorozat darabjai.

Ha van még hely az otthonunk, irodánk falán, vagy már most a karácsonyi ajándékokon törjük a fejünket, a sablonosabb nagy áruházak helyett érdemes az irányt a Paulay Ede utca irányába venni.

Ha itt szerelembe esünk egy izgalmas printtel, a bolt vezetői az utómunkálatokról is gondoskodnak. Egy plakátot mégsem lehet felcelluxozni a falra, mint régen a Backstreet Boys posztereket az ágyunk fölé. A Projekt Showroomban el lehet intézni a kereteztetést is, az Eprecske Képkeretező Műhely segít a megvásárolt képeket keretbe foglalni.