Régi vágású, igazi klasszikus retró étterem a Gyorskocsi utcában, ahol a cégér és a belső kialakítás is a megboldogult nyolcvanas éveket idézi és ahol szüleink békebeli zöldborsófőzelékét vagy töltött paprikáját eheted ebédre csontlevessel. Ez a Moszkva tér című filmből is megismert Pajtás, melyben néha úgy éreztük, megállt az idő.

Patinás hely, saját kategóriájában talán az egyik legismertebb. Az épületét még az ’50-es években húzták fel, eredetileg éttermet tervezve ide. Megnyitása óta kettős funkciót lát el: afféle "termelői konyhaként" nemcsak a betérő vendégeket, hanem a környező iskolák és óvodák nebulóit is megeteti. A JuniorVállalat égisze alatt működő Pajtásban akár 1200 adag ételt is el tudnak készíteni naponta, ebből az étteremben évszaktól és napszaktól függően 3-400 embert szolgálnak ki délidőben.

Odabent az előtérben a pulthoz közeledve mindjárt egy minikiállítással utaztatnak vissza egészen az Erikaírógépek, a nagymamarádiók és a kis képernyős, fekete-fehér szovjet tévék koráig. Utóbbi a gyűjtemény talán legizgalmasabb darabja: abból az időszakból származik, amikor hétfőnként nem volt adás a magyar tévében és jobb híján a szlovák 2-es csatornára tekertük a készülék gombját. A vitrinben pihenő tárgyakat az előző üzletvezető kezdte el gyűjteni, a mára megmaradt kiállított darabok a törzsvendégek ajándékai közül kerülnek ki.

Apropó törzsvendégek. Az évtizedek óta működő önkiszolgáló étteremben megforduló idősebbek némelyike 30-40 éve mindennap a Gyorskocsiutcában fogyasztja el ebédjét. A rendszeres vendégek olyannyira ragaszkodnak a megszokott arcokhoz, hogy a személyzet 10-15 esztendeje itt dolgozó tagjaival szinte baráti viszonyt ápolnak, lényegében hozzánőttek a Pajtáshoz.

A választékot illetően természetesen a békebeli vonalra építenek, tehát ha nagyszüleink zúzapörköltjére vagy minden iskolás menza kedvencére, a csokiöntetespiskótára érzel ellenállhatatlan vágyat, jobb helyet nem is találhatnál a Pajtásnál. Persze az igényekhez igazodva igyekeztek modernizálni az étlapot (és a belső részt is, hogy nagyobb, átláthatóbb legyen), bevezették például a séf ajánlatát, olyan különlegesebb ételekkel, mint a sült kacsacomb, a szűzérme vagy a vörösboros marharagu.

Ha megmaradnál a hagyományos vonalnál és a klasszikus csontleves+rántotthús kombót kéred a tányérodra, akkor sincs probléma, sőt mivel az adagok terén sincsenek visszafogva a pultban szolgálatot teljesítők, garantáltan teli hassal hagyod el az épületet, és az ár-érték arányra sem nagyon lesz panaszod. Többféle napi menüből lehet választani 790 és 1100 forint közötti áron, a levesek 390, a főételek 800 forint körül kezdődnek.

Mint megtudtuk, a legkedveltebb fogások közé tartozik a már említett csokis piskóta és a zöldborsófőzelék mellett a rántottsajt, amelyből nem tudnának annyit készíteni, hogy ne fogyjon el. Állandó fogásként 6-7 étel mindig ott virít a pult fölötti táblán, hetente kettőt folyamatosan cserélnek, egyébként még 10-12-félét készítenek. Ha kíváncsi vagy, milyen az iskolákba szállított "sómentes" menü, akkor azt is kipróbálhatod, hiszen a konyha által készített, szigorúan szabályozott közétkeztetési menüsorok is elérhetőek az étteremben.A vacsorát ne tervezd ide, ugyanis a Pajtás csak 11 és 15 óra között van nyitva hétköznaponként, tehát estére hiába próbálnál beugrani gyerekkorod káposztás cvekedlijére, várnod kell másnap délelőttig.