Nyáron melegben még az is rámegy időnként a fagyira, aki annyira nem rajong a műfajért, mert egyszerűen jólesik. Nem mindegy azonban, hogy milyen fagylaltot eszünk, valódi gyümölcsből/csokoládéból/magvakból készítetteket, vagy állománynövelőkkel és aromákkal felturbózottakat. Árban is látjuk ugyan a különbséget, de ízben aligha lehetne akár csak egy lapon emlegetni a rettegett "albán fagyit" a gondosan készített természetes és finom verziókkal. A Moritz Eis küldetése, hogy csak első osztályú desszertet kínáljon, kedves vendéglátással, szinte butiknak tűnő stílusos boltokból.

A nagyon színes, gyerekekre megálmodott Bagaméri-stílust hátrahagyván, friss koncepcióval, dizájnnal és ízekkel találkozunk a Moritz Eis két budapesti fagyibutikjában. Minden fehér, letisztult, mai szóval élve amolyan "normcore", a fagyizók farmer-pólója, ami a külcsínt illeti. Így is lehet, egyáltalán nem hiányoljuk az ember nagyságú, bárgyún mosolygó fagyiszobrot a bejárat mellől. Helyette van klasszikus fagyiskocsi fehérben, napernyővel, a békebeli "tányéros" fagyimérés jegyében. Ez pedig az üzletben is így van: nem látjuk a krémeket, fémsapka fedi őket és csak akkor nyílnak ki, ha kóstolunk, vagy már az adagunkat szedik.

A kóstolás fontos támpont: ha a Moritz Eisben fagyiznál és tanácstalan vagy, hogy melyik ízt/ízeket választanád, egy pillanatig sem kell berzenkedned, hogy kérj egy kiskanálnyi kóstolót, mert mire kérnéd, már a kezedben van. Alapelvük, hogy mivel a fagyijaik mások, mint a megszokottak, mindent megmutatnak, mielőtt valaki kikérne egy egész adagot. Egyébként nem nagy az ördöngösség, nem hűtik gleccserben a krémeket, és a gépeik sem a NASA fejlesztései, csupán az van a fagylaltban, ami rá van írva, felesleges adalékanyagok nélkül. Csokoládé, mogyoró, pisztácia, málna, kókusz, áfonya... összesen 140 ízt tökéletesített a fagyi-franchise névadó főcukrásza.

A gyümölcsfagyik sorbet-k, vagyis vizes-gyümölcsös alapúak, laktóz nélkül, a krémesek pedig a glutént mellőzik. Akiknek a cukormentes opció a fontos, azoknak nincs jó hírünk, mert nincs és egyelőre nem is tervezik a bevezetését. Az ok egészen prózai: hiába kísérleteztek különböző cukorpótlókkal, helyettesítőkkel, az állag egyszerűen nem lesz olyan, mint cukorral készítve, és elvész a Moritz-féle fagylalt élménye.

Egy adag körülbelül 7 deka, ami nagynak számít budapesti fagylaltviszonylatban, hiszen 4-5 dekás egy átlagos gombóc/adag. Egy ízért 600 forintot fizetünk, míg kettő 1100 forint, de tapasztalatból mondjuk, hogy bőven lehűt, és élmény az egy adag is. A két üzlet más-más közönséget vonz: a Hajós utcából kilépve az Andrássyn sétálhatunk, a Hollánból pedig egészen közel van a Margitsziget. Futás után csak belefér egy banános málna!?