Korábban részletesen beszámoltunk a Nyugati tér megújulásáról – azóta eltelt majdnem egy év, és a tervekből valóság lett. A rekonstrukció eredményeképp jóval átláthatóbb és esztétikusabb lett a tér, ráadásul az ülőhelyekről sem feledkeztek meg, ami tovább erősíti a találkozóhely funkciót.

Előző anyagunk elkészítéséhez – melyet itt olvashattok – Matus István terézvárosi főépítész volt segítségünkre, aki a projektet végig menedzselő Sarkar Nirmal kollégájával most is készséggel válaszolt kérdéseinkre.

A legszembetűnőbb változás a szerkezetileg agyonbonyolított terület kitisztulása, akármerről érkezünk, a tér jól átlátható, nincsenek zárványszerű, elhanyagolt részek. A süttői mészkő és a gránit sorokkal rakott térkő esztétikus, erről a következőket tudtuk meg: „A tér élménykeltő burkolatmegjelenítéssel, eltérő sorszélességek módszeres kiosztásával, a sorokon belül pedig szabdalt határolású anyag-(szín)-váltással képzett sávokkal, mezőkkel lett kialakítva. A teljes burkolat sorosan rakott, váltakozó sorszélességű elemek egymás utáni ritmikus illesztésével adódik, az egyes kövek és sorok eltolással követik egymást.

Az újonnan megépült korlátok üveg-acél szerkezetűek, a korlátban LED-sor fut végig, ami funkcionális hasznos és még jól is néz ki. A téren nagy fák ültetésére nincs lehetőség, de a felületkezelt acél növénykazettákban mintegy 1300 növény kapott helyet, így mindenképpen zöldebb lett a tér, a növénykazetták oldalában pedig fa ülőfelületeket alakítottak ki. Jól látszik az is, hogy az utcabútorok (díszvilágítási lámpák, kerékpártárolók, hulladékgyűjtők, padok, pollerek) dizájnját összehangolták.

De ez még nem minden: újra üzemel a forgóóra és a szökőkút, a falak antigraffiti bevonatot kaptak, gyalogátkelő (leánykori nevén: zebra) kerül a Bajcsy-Zsilinszky útra és hamarosan négy térfigyelő kamera segítségével javítják a terület biztonságát.

A tér felújítását a Főpolgármesteri Hivatal által meghirdetett, a kihasználatlan közösségi terek megújítását célzó TÉR_KÖZ tette lehetővé, amelynek mostanában számos „újjászületést” köszönhetünk, kezdve a Szervita tértől a Hullám Csónakházakig. Ebből is látszik, hogy egy város életéhez, költségvetéséhez mérten kevés pénzből milyen eredményeket lehet megvalósítani.

A Nyugati tér programfejlesztésével részt veszünk a TÉR_KÖZ 2 pályázaton. Kisebb támogatást nyertünk mint amekkora a további feladatokhoz optimális lenne, de reméljük hogy innovatív, zöld, kiegészítő elemekkel még tovább lehet majd javítani a téren mozgó, találkozó emberek életét, a mindennapokban és az ünnepeken” – mondta el Matus István főépítész.

Egy ilyen tér felújításakor két nagyon fontos kérdés merül fel: ez pedig a használat és a karbantartás. Egy teret ugyanis tudni kell „használni”: éppen ezért irtózunk tőle, ha egy frissen felújított területet kisebb bódéváros lep el. Másrészt az is nagyon tipikus, hogy egy felújítás után nem jut elég figyelem az apró javításokra: egy padot időnként újrafesteni nem nagy összeg, az ülőhelyeknél manapság gyakran alkalmazott fa márpedig olyan anyag, amit időnként le kell kezelni az időjárás viszontagságai ellen. Látva a kerületi építészek szemléletét, ezektől itt nem tartunk – nem ártana ezt máshol, a város más területein is tudatosítani.

Összességében sokkal kellemesebb, tágasabb, minőségibb teret vehettek át a budapestiek – reméljük, hogy a Nyugati teret még sok hasonló megújulás követi.