Szeretjük a nem szokványos városnézéseket, amikor egy új nézőpontból szemlélhetjünk meg Budapestet. Most egy okostelefonos városjátékot próbáltunk ki, amit olyan filmek inspiráltak, mint például a Da Vinci kód vagy a Nemzet Aranya. Az alkalmazás Miratia névre hallgat és immár Rómában, Londonban és Párizsban is működik.

A geocachinget, kincsvadászatot és szabadulós játékot összegyúró alkalmazás lényege, hogy a város ikonikus pontjain elhelyezett jeleket kell megtalálnunk, kimatekoznunk, majd a kapott eredmény alapján eljutni a következő helyszínre, míg a végére nem járunk a dolgoknak. A dolgok pedig sokfélék lehetnek, a kalandozás témája a fantasytól kezdve a történelmi játékokon és a vígjátékon keresztül egészen a romantikáig bármi lehet.

Az egészhez csak egy okostelefonra, vagy egy tabletra van szükség (iOS és Android felületeken is működik), még internetkapcsolat sem szükséges, hiszen GPS alapon működik az alkalmazás. A narráció és a kérdések akkor érkeznek az eszközre, mikor az adott koordinátához közeledünk, tehát “elcsalni” nem lehet a mászkálást. Mindenképp a helyszínen kell lennünk.

A mi feladatunk az volt, hogy a “Murder in C minor” című játékban (hamarosan magyarul is elérhető lesz Gyilkosság C-Molban néven)ki kellett deríteni, hogy főhősünket hol miért és ki gyilkolta meg. Emlékműveken elrejtett nyomok után vadásztunk, szobrok plakettjeit olvastuk át a megfejtés reményében. Így állt össze a komplett történet. Gyakorlatilag Cluedoztunk, csak “élő” terepen. Turistáknak városnézéshez tökéletes, helyieknek pedig ahhoz, hogy behatóbban tanulmányozzák a már ismert nevezetességeket. Utunk során például több információt tudtunk meg Vörösmarty Mihályról és részletesen megismerkedhettünk több szoborral is, melyek mellett lehet, hogy nap mint nap elmegyünk, de sosem olvastuk át történetüket.

A játékok elérhetők egyébként angol, német, francia, olasz, orosz és magyar nyelveken.

Ha már túl vagyunk a hagyományos városnézéseken, a Miratia egészen új élményt nyújthat.

Érdemes figyelni a Miratia Facebook oldalát, hiszen többször találkozunk akciókkal, mikor ingyenesen tesztelhetjük a jelenlegi öt tematikus játékot. Bár mi a számunkra legérdekesebbet próbáltuk ki, akár pubokban és romkocsmákban játszódó verzióra is rámehetünk.

Ajánljuk a Miratiát turistáknak, baráti társaságoknak, pároknak, családoknak, nyelvtanuló diákoknak, vagy annak, aki szívesen tölt néhány órát érdekes történetek szereplőjeként városi kincsvadászatokon.
Jó szórakozást!

Miratia Facebook MiratiaWeb Miratia AppStore Miratia Google Play