A kőbányai vasúti épület az Andrássy úti Operaház átfogó felújítása alatt juthat az első „címszerephez”. Az Eiffel-csarnok a teljes körű rekonstrukció után az ország egyik legjelentősebb komolyzenei központja lesz, és mint városrendezési akció is fontos szerepet játszik majd a kerület életében.

Az acélszerkezetű csarnok 1886-ra épült fel az Eiffel irodájában dolgozó Feketeházy János tervei szerint. A 220 méter hosszú, 110 méter széles, de igen rossz állapotú épület 2011 óta műemlék. Az évtizedekig a vasút által használt, úgynevezett Északi Műhely részét képező csarnok megmentésével egyrészt értékes ipari műemlék menekül meg, másrészt pedig az ország egyik legjelentősebb komolyzenei központja jöhet létre.

Az itt kiépülő Eiffel Műhelyházban kap majd helyet az összes, kellékeknek, jelmezeknek, díszleteknek, világítóeszközöknek fenntartott raktár valamint műhely. Mint egy korábbi, háromrészes sorozatunkban részletesen bemutattuk, a jelmezek, díszletek gyártása és javítása jelenleg az Andrássy úti épület falain belül történik, a raktározás és a próba pedig a város különböző pontjain – a nehéz körülmények pedig nem segítik a kreatív munkára való koncentrálást.Az épületben próbatermek is helyet kapnak, az előcsarnokból pedig egy 400 fő befogadására alkalmas színházterem nyílik majd. A nagy próbateremben az operaház színpadméretével azonos próbaszínpadot alakítanak ki.

A tervezett látogatóközpontba érkezők betekintést nyerhetnek a műhelymunkákba, és a tervek szerint a szükséges szakmákat oktatni is fogják itt.

Az Eiffel Műhelyház a tervek szerint 2017 nyarára készül el. Ezzel megmenekül a főváros egyik jelentős ipari műemléke, az Operaház munkatársai végre egy helyen és méltó körülmények között dolgozhatnak, az épület átadásával párhuzamosan pedig lehetőség nyílik az Andrássy úton található palota rekonstrukciójára.