Az elmúlt napokban a budapestiek megőrülésének tárgyát három BKV járműre hajazó büfékocsi képezte, amiből egy új lokál street foodot, az úgynevezett ringet árulják. Ez az étel nem más, mint egy bagelre hasonlító zsömle, ami középen lyukas mint egy fánk (ezért ring) a belseje viszont különböző izgalmas dolgokkal van töltve. Elkaptuk a srácokat a belvárosban, hogy megkérdezzük, mi is ez az egész.

A már unalomig emlegetett street food forradalom remek táptalaj az olyan kezdeményezéseknek, amelyekről 10 évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy van létjogosultságuk Budapesten. A legújabb őrület a Budapest Bakering névre hallgat, a dolognak pedig az a lényege, hogy van három tolható, BKV járműnek megfestett büfékocsi, amikről egy eddig még nem létező streed food terméket árulnak, amelyet ringnek neveznek. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy bagelre hasonlító, gyűrű alakúra sütött étel, amelybe különböző töltelékcsodák vannak belesütve. A felhozatal változékony, ottlétünkkor sonkás, aszalt szilvás, kecskesajtos jóságokat találtunk. Ötleteket adni a honlapon is lehet, ha valamire nagy az igény, azt megcsinálják.

Az üzleti modell egyébként sikerre van ítélve: arról van szó, hogy van egy új termék, amit nem mindennapi  kontextusban, nagyon jó áron adnak. Gyakorlatilag minden olyanra rámentek, ami az elmúlt időszakban menőnek számított (food truck, bagel, belváros), és ezeket egybegyúrva csináltak valamit. Egy tapsot mindenképpen megérdemelnek, főleg azért, hogy csak külön az ő számukra egy olyan különleges engedélyt állítottak ki a hivatalos szervek, amely megengedi, hogy árusítás közben mozogjanak is.

És hogy hogyan működik? Annak, aki szeretne ilyet vásárolni, több lehetősége is van. Egy: bóklászik a városban, hátha megtalálja őket. Kettő: az online platformon keresztül megnézi, hogy éppen merre járnak a srácok, és odamegy. Három: ha sokan szeretnének vásárolni, akkor egyszerre többen megnyomogatják a térképen látható mágnest, és a választott kocsi odajön. Négy: futárral elküldeti magának a kiválasztott terméket. Az online felület (ami ugyan még nem működik jól) nagyon alapos: a kocsikra rákattintva bárki láthatja (majd), hogy milyen szendvicsek vannak rajtuk, tehát nem nagyon lehet kapufára lőni.

Vásárolni egyébként reggel 7-től kezdve lehet, a műszak pedig addig tart, ameddig van buli a városban. A célpont egyelőre csak a a VII. kerület belső része, de amint megkapják a további engedélyeket, terjeszkedni fognak.

A majálisos vattacukorárus-mobilfagyist trendivé emelő projekt kétségtelenül remek ötlet, a termék is rendben van, cirkuszba is simán beillő mobil-parádé miatt pedig érthető a lelkesedés: szinte nincs olyan, aki vásárlás előtt ne készítene egy képet a karavánról. Kíváncsiak vagyunk, hogy vajon ez a csoda is csak 3 napig tart majd, vagy hosszútávon is része lesz a mindennapoknak. Egy dolog viszont már most biztos: a belvárosban, buli közben utánozhatatlan élmény lesz, amikor megjelenik egyszer csak egy autó, amelyről 300 Ft-ért vehetünk valami finomat, ami még ráadásul nem is egészségtelen.