Régóta gondolkoztak a Bortársaságnál azon, hogy mennyire „jó buli” lenne nem csak házon belül kóstolgatni és szakérteni, hanem mindehhez bevonni a vásárlókat, borszeretőket. Beszélgetni, kóstolni, tapasztalatokat cserélni és megosztani olyan borászattal kapcsolatos információkat, amelyek jól jöhetnek akár a mindennapokban is.

Divat borral és gasztronómiával foglalkozni. Ennek több vetülete van, de nézzük a pozitív hatásokat: sokan ismét szívesen főznek, figyelünk az alapanyagokra, kifinomultabbak leszünk és a főzés, ízlelés örömét is jobban megéljük. Ahogy a borokat is egyre nagyobb kíváncsisággal vizsgálgatjuk.

Vannak, akik a megfelelő szakirodalommal felkészülve tanulmányoznak egy-egy tételt, esetleg maguktól a borászatoktól érdeklődnek, vagy csak az aktív fogyasztással szeretnék magukba szívni a tudást. Aztán persze csínján kell bánni az információkkal, nehogy abba az idegesítő kasztba tartozzunk, akik sznobériából aztán kioktatnak egy egész társaságot az éppen kóstolt borról. Lényegében minden baráti társaságra jut ugyanúgy egy bölcs “borász” is, mint ahogy egy jó szemű “fotós”, vagy egy lelkes futball szakkommentátor.

Intelligensen is tovább lehet adni a tudást, kellő szenvedéllyel és ízléssel, amit mi most a Borsuliban meg is tapasztaltunk. Ugyanis szuper alapra építkeztek: a Bortársaság házigazdái tartják ezeket az esteket, így hiteles képet kapunk, de a száraz szakmaiság és az unalomig ismételt frázisok elmaradnak. Egy laza hangulatú, mégis edukatív estét tölthetünk el, ha benevezünk egyik tematikus alkalmukra.

Mi a “Fehérbor ABC” névre keresztelt szeánszot választottuk, de mivel a Borsuli indulásának kezdetén is ott voltunk, már az “Így iszunk mi”-be is belepillanthattunk. A Borsulikat a Kossuth téri üzlet galériáján kialakított amerikai konyhában/nappaliban tartják, ami nem is lehetne stílusosabb és otthonosabb. Tégla falak, konyhapult, hosszú közös asztal, fölötte a titokzatos “menő gazda” felirat, amit nem csak mi néztünk be. Természetesen mezőgazda a megfejtés, hiszen a jelenlegi üzlet helyén anno egy gazdabolt működött és a fényreklámot onnan mentették meg és újították fel. Körülbelül 20-22 fő tudja körbeülni az asztalt, ahol ropogós kenyér és olívaolaj lett kikészítve borkorcsolyának.

A forgatókönyv megvan, a résztvevők bemutatkoznak, elmondhatják milyen a kapcsolatuk a borokkal, így simán lehet az asztalnál olyan ember, aki alapvetően sörös, de szeretne a leghitelesebben beletekinteni ebbe a világba, vagy friss diplomás is, aki nemrég még az olcsó pillepalackos verziókat itta, de első felnőtt nyarán rákapott a minőségi borokra. Szerintünk maximum az ronthat az élményen, ha szakavatott borlovagokkal ülünk egy asztalhoz és ők inkább kóstolgatni és erőt fitogtatni mennek. Szerencsére nekünk nem volt ilyen tapasztalatunk, kellemes közösséggel kóstoltunk és tanultunk.

Mert, hiába a 6-7 tétel, amit megízlelünk, rengeteg az információ. A borkészítés folyamatától egészen addig, hogy mi lehet a különbség két első hallásra egyformának tűnő bor között. Vakteszteltünk mennyei rajnai rizlinget, elmagyarázták nekünk, hogy mitől lesz “dugós” egy bor, végigmentünk a fontos pontokon, hogy mit érdemes kóstoláskor figyelni és illatmintákat párosítottunk egy-egy tételhez aszerint, hogy mit éreztünk ki belőle. Serényen jegyzeteltünk és az est elején kapott folyamatábrát is biztosan felhasználjuk majd egy következő borozás alkalmával. Hasznos és szórakoztató program, társasággal, munkatársakkal pláne jó választás. Hogy a fehérboros, vörösboros, pezsgős, vagy alap kóstolási alkalomra mentek, az már csak megbeszélés kérdése.

Jelentkezni egy követező tanfolyamra ITT tudtok.