A Wesselényi jellegtelen olcsó kocsmáit már nagyon unjuk. Úgy tűnik viszont, hogy javuló tendenciát mutat a VII. kerületi utca, egyre több minőségi és izgalmas vendéglátóhely nyílik. Ilyen a HOPS Beer Bar is, amely hiánypótló a bulinegyedben, hiszen eddig leginkább a Bem rakpartra jártunk különleges import sört inni.

Fekete, egyszerű portára lettünk figyelmesek a London Stone angol minipub mellett. Napközben belestünk és rögtön beindultak pavlovi reflexek a míves porcelán sörcsapok és az alátétes tapéta láttán. Egy keddi napot választottunk a látogatásra, s akkor még nem is sejtettük, hogy hamar rajongókká válunk.


A Hops ötlete egy sörimádó testvérpáré, akik sok év “kínkeserves tesztelése” után úgy döntöttek, hogy egy saját kis helyet nyitnak, méghozzá az egyre duzzadó bulinegyed kellős közepén. Gergő és Zoltán édesapja minden olyan tapasztalatát átadta a srácoknak, amire egy jó vendéglátósnak szüksége lehet. Ezt már belépéskor érezhetjük: nem csak az eleve jó hangulatúra sikerült helyiségtől és a hihetetlenül széles sörkínálattól lesz jókedvünk, hanem a kedves kiszolgálástól is. Arról nem beszélve, hogyha már legalább egyszer jártál náluk, biztosan megismernek. Sőt, még lehet arra is emlékeznek, hogy melyik italkülönlegességet próbáltad már. Odafigyelés és profizmus jellemzi a fiúkat.

Fontos megjegyezni, hogy a belső kialakítást is Gergőék oldották meg, baráti segítséggel. A bútorok letisztultak,strapabíró fából készültek, és a porta feketéje köszön vissza. A fal viszont ennél színesebb nem is lehetne: ami kívülről csinos tapétának tűnt, bizony valójában egyesével feltett, egybefüggő söralátét borítás. Több ezer darab, melyet 3 hét alatt bűvészkedtek fel a srácok a falakra. Mivel emelet is tartozik a Hopshoz, a pult uralta lenti rész kicsit családiasabb, kuckós jellegű. Különleges borítást kapott a mennyezet is: régi komlós zsákokkal húzták be a plafont a sima festés, vagy fafelület helyett. Itt tényleg minden a sörről szól.

Olyannyira, hogy csak néhány kötelező röviditalt tartanak, bor pedig egyáltalán nincs a választékban. Inkább megbeszélték a szemben lévő borbárral, hogy, ha boros vendég érkezik, áthozhassa söröző barátaihoz az italát. Jó fej – ahogy az egész hely az. Nagyon sok ötletet, segítséget kaptak például sörös beszállítóktól, a Beerboardtól, vagy a város többi nagy import sörökkel foglalkozó helyétől, mint például a Matróz kocsma Söntése, a Csak a jó sör!, vagy a Snaps Galéria. Semmi konkurálás, acsarkodás. Egyre jobban szeretjük ezt a budapesti jelenséget, hogy bizonyos szakterületek dolgozói, megszállottjai, vendéglátósai, (úgymint baristák, bartenderek például) nagyon jó kapcsolatot ápolnak.Kicsit hosszúra nyúlt az előjáték, de most már jöjjenek a Hops igazi főszereplői: a sörök. Nem szerették volna egy országra leszűkíteni a választékot ezért jól megfér egymás mellett a belga, az amerikai, a skót, a német, a holland, az osztrák, a cseh sör is, a vendégek legnagyobb örömére. Hiszen van aki rajong, mondjuk, az amerikai IPA típusú sörökért, de annyira nem szíveli a belgákat. A választék több mint lenyűgöző, ugyanis 130 féle palackos és 8-féle csapon kérhető sörrel indítottak. Egészen 150-ig, vagy tovább is elmennének, hiszen ha találnak egy új finomságot, biztosan felveszik az itallapra.

Megtaláljuk náluk például a skót Brew Dog egész kollekcióját, köztük a nagy kedvenc “Brixton Porter”-t (1090 forint), kóstoltunk juharsziruppal készített vörös ale-t az Anchortól (1190 forint), a holland De Molen főzde 8,4%-os, testes és kraftos Zwart & Wit dark IPA sörét (1290 forint) és odavoltunk az amerikai Flying Dog malacos üveges Easy IPA-járért is (1290 forint). Két igazán különleges tételt is megkóstoltunk: az egyik a Brew Dog Pumpkin Head-je (1090 forint), ami egy sütőtökös/fűszeres ale, amolyan ünnepi ital, a másik pedig a legfüstösebb sör volt, melyet valaha ittunk: Schlenkerla Rauchbier Marzen (990 forint). Ez egy lager sör - viccen kívül - babgulyásos ízzel. Olyan, mintha a nedűt szalonnán füstölték volna – bizarrnak tűnhet, de ha belegondolunk, paradés 2in1 manifesztációja ez a vidéki bográcsozós estéknek. Természetesen a gyümölcsös sörökből sincs hiány: a Floris csapat (990 forint) teljes, a passion fruitos és az almás is ott figyel a Hops hűtőjéből és a Mongozo kókusz (990 forint) sem marad el. Gluténérzékenyeknek jó hír, hogy tartanak egy glutén-mentes pils típusú Mongozo-t is (990 forint).Jó beülni kóstolgatni, beszélgetni egyetlen bitang sör mellé, meccset nézni, de szerintünk akár randihelynek is szuper lehet. Gergő elmesélte, hogy nagy örömükre sok a lányos társaság is, akik a rozéfröccs helyett szívesebben ízlelnek dupla barna söröket. Vagy például a hihetetlenül barackos Bush Pêche Mel-t. Elmondható, hogy öt hetes pályafutásával a Hopsnak már törzsvendégek is vannak. Igen, úgy tűnik, mi is azok leszünk.