A magyar startupok elitjét jelentő három cég, a Prezi, a Ustream és a LogMeIn mindegyike komoly budapesti főhadiszállást tart fent. Most az utóbbi cég Paulay Ede utcai irodájában jártunk, amely szembetűnő átalakuláson ment keresztül az utóbbi időben Matisz Aliz enteriőrtervező vezetésével. Az eredmény egy nyugodt, inspiráló és könnyen mozgatható berendezésű munkahely lett.

A Paulay Ede utcában, egy különös, dőlt homlokzatú házban található az immár 12 éves múltra visszatekintő LogMeIn magyarországi főhadiszállása, ami egyébként egy Andrássy úti, átalakított bérházhoz kapcsolódik. Az Erick van Egeraat holland építész vezetésével tervezett irodaház sokak figyelmét felkeltette különös megjelenésével.

Az 1997-es átadás óta azonban bizonyos megoldások korszerűtlenné váltak, a dizájn elavult és szürkének bizonyult, ezért a cég Matisz Aliz enteriőrtervezőt kérte fel a redizájnra nagyjából egy évvel ezelőtt. Arra azonban talán még ők sem számítottak, hogy a cég jóval nagyobb ütemben növekszik, mint amire korábban gondoltak, ezért a redizájnból egy komolyabb beavatkozás kezdett kibontakozni.

Az akusztika szempontjából fontos szerepet kaptak a visszafogott színű padlószőnyegek és a munkaállomásokat szinte körülvevő elemek. Kifejezetten tetszett, hogy a mostanában divatos, harsány, látványos színkavalkád helyett mindez végig visszafogott marad. Mint a tervező elmondta, azt is figyelembe kellett venniük, hogy szinte kizárólag férfiak dolgoznak a LogMeInfejlesztői között, így a színvilágot ehhez adaptálták.

A tervezők figyeltek a részletekre is: az alapvetően nyitott irodaterekben számtalan írható felületet találunk, az erre alkalmas tereken növényfuttatók, a munkaállomások asztalai pedig változtatható magasságúak. A bútorokat több gyártó szállítja, de a legtöbb a svájci Vitra terméke. A különböző bútorcsaládok közös jellemzője volt a kiválasztásnál az organikus formavilág és a minőség.

A LogMeIn munkahelyi környezete első benyomásra laza és kifejezetten szerethető: a lenti közösségi helyiségben sörrel teli hűtő, a munkaállomásokra a kutyák hozzák magukkal az otthon melegét, az egyik szinten pedig egy drónszerűen közlekedő, távirányítású, felfújható cápa közeledik felénk. Na jó, ez utóbbin azért meglepődtünk.A cég és a tervezők célja nyugodt, világos, könnyen mobilizálható terek kialakítása volt, amely megteremti a kreatív munka feltételeit. Nekünk úgy tűnik, ez jól sikerült nekik.