Bár az Unicum a 18. század végén azzal a nemes céllal született, hogy enyhítse Európa egyik legfontosabb uralkodójának emésztési panaszait, alkalmazása és megjelenése azóta rengeteget változott. Az elixír titkos formulája azonban ma is a régi: a budapesti gyárban készülő évi 3 millió liter fekete csodaszer minden cseppjét e recept szerint állítják elő. Az évforduló alkalmából feltártuk a mámorító gyógynövénypárlat történetét, és ellátogattunk a tekintélyes családi vállalkozás főhadiszállásául szolgáló, nagy presztízsű szeszfőzdébe, ahonnan a világ minden tájára exportálnak a híres likőrökből.

Az Unicum egyedülálló ízvilágára már II. József német-római császár is felfigyelt, amikor 1790-ben megkóstolt a dr. Zwack, a császári udvar orvosa által megálmodott gyógyhatású likőrt, majd a nem mindennapi élmény hatására csak ennyit mondott: „Das ist ein Unikum!” A legendás jelenet 225 éve játszódhatott, hiszen a Habsburg uralkodót még ugyanezen év februárjában sírba vitte a harc, melyet a kor nemességével folytatott a felvilágosodás szellemében hozott reformintézkedéseinek megvédése érdekében. Bár a királyi beteget nem tudta megmenteni, dr. Zwack varázsfőzete népszerű likőrré vált, mely a mai napig sokak nagy kedvence.

A következő évtizedekben dr. Zwack utódai folytatták a gyomorkeserű előállítását, gyógyhatású készítményként forgalmazva azt. Ekkor született meg az azóta védjeggyé vált kereszt márkajelzés, amely a mai napig díszíti a szintén jellegzetes, zöld színű, hosszú nyakú és gömb alakú unicumos üvegeket, melyek az Unicum előállítására eredetileg használt laboratóriumi edények formáját idézik. Ahogy az Unicum népszerűsége egyre feljebb ívelt, budapesti gyárában a Zwack család elkezdett másféle kiváló minőségű likőröket is gyártani (hasonlóan jellegzetes alakú palackokban), melyeket aztán a világ minden szegletébe exportált. A termékbővítés olyan jól sikerült, hogy a vállalkozás kinőtte az egykoron a mai Erzsébet tér területén álló eredeti Zwack-gyárat, és átköltözött az 1892-ben épült, napjainkban is üzemelő és szépen felújított, Soroksári úti telepre.

A világ egyetlen, Unicumot gyártó létesítményében a látogatók bejárhatják a szeszfőzdét és a pincét, ahol hatalmas tölgyfa hordókban érnek a különböző szíverősítők, a modern múzeumban pedig megismerkedhetnek a kiterjedt családi vállalkozás történetével. A idegenvezető által kalauzolt gyárlátogatás mindenkinek tanulságos és szórakoztató élmény (többek között a sokak által leginkább várt kóstolók miatt), a magyar történelem iránt érdeklődők pedig különösen élvezni fogják a múzeumi tárlatot, amely bemutatja, hogyan fonódott mindig össze a Zwack család sikerekkel és megpróbáltatásokkal teli krónikája a magyar nép sorsának jelentős fordulataival.

A látogatók színek és illatok kavalkádjával találkozhatnak a gyár központi épületében. Itt első kézből ismerhetnek meg jó néhányat – például a gyömbért, a narancshéjat, a citromfüvet, a körömvirágot, az orvosi angyalgyökeret és különböző kontinensekről származó gyógynövényeket – az Unicum készítése során felhasznált több tucat hozzávalóból. Ezek keverékéből születik a likőr egyedülállóan pikáns íze, amely minden korty legurítása után még jó ideig bizsergeti a szájpadlásunkat. Ugyanitt található néhány százévesnél is régebbi, mégis működőképes lepárlóberendezés, illetve az a mérleg, amely hosszú ideig biztosította, hogy dr. Zwack receptjének hozzávalói pontosan a meghatározott mennyiségben kerüljenek a főzetbe – a méréseket ma már természetesen számítógép végzi.

A túra innen a labirintusszerű alagsorba vezet, ahol közel 500 impozáns tölgyfa hordó áll; ezekben érlelődik az eredeti Unicum-keverék hat hónapon keresztül, továbbá a föld alatti termekben erjed az Unicum két új terméke, az Unicum Next és az Unicum Szilva is. Ezen a ponton a túravezető beavat minket az érlelési folyamat egyes lépéseibe, majd következik a várva várt kóstoló, melyhez az adagokat egyenesen a hordóból mérik. A szilvás változatban különösen feltűnő a friss, ínycsiklandozó, gyümölcsös íz, amelyet a hordóban ázó valódi gyümölcsök adnak.

A múzeum méltó emléket állít a Zwack család elhivatottságának, amelynek köszönhetően, az olykor kedvezőtlen körülményekkel dacolva, mindig kiváló minőségű likőröket tudtak készíteni. Jó ideig bolyonghatunk a számtalan kiállítási tárgy között, melyek személyes perspektívából mutatják be a Zwack dinasztia történetét és a magyar történelem elmúlt 225 évét: találunk itt művészi kidolgozású palackokat, régi reklámanyagokat és családi fényképeket, melyeken egy-két híresség és uralkodó is felbukkan.

A vitrinekben újra megelevenednek a gyár történetének fontos állomásai: láthatjuk például azt az iratot, amelyben Ferenc József császár császári és királyi udvari szállítóvá minősítette a Zwack vállalatot, a második világháborús pusztítást tanúsító fényképeket vagy egy Molotov-koktél készítésére használt, üres unicumos üveget az 1956-os forradalom idejéből. Az egyik tabló pedig a Zwack család budapesti visszatérésének örömteli eseményét hirdeti – a híres dinasztia tagjai évtizedes száműzetés után, a Szovjetunió összeomlását követően tértek vissza a fővárosba.

Az utolsó állomás a gyár ajándékboltja, ahol válogathatunk a különböző speciális üvegáruk és Unicum-logóval ellátott ajándéktárgyak, illetve a Zwack család által készített többfajta ital – például a kiváló pálinkák és a remek, Tokaji borrégióból származó borok közül –, azonban a főszerep természetesen itt is az Unicumé, amelyből akár ötliteres kiszerelésben is vásárolhatunk. Bár ekkora mennyiség aligha nyugtatná meg a háborgó gyomrot, egy ötliteres palack meglehetősen lenyűgöző asztaldísz lehetne, főleg egy 225 éves szülinapi partin. Kívánjuk, hogy az Unicum legalább még egyszer ilyen szép kort érjen meg!