A budapesti programfüzetek kulturális rovataiból ömlik ránk a nagy dózisú információáradat, ahonnan gyakran nehéz kihámozni egy-egy ígéretesnek tűnő kiállítást. Az ingyenes artlocator alkalmazás iránytűként szolgálhat a fővárosi kortárs vizuális kultúra rengetegében.

Az alkalmazás ötlete másfél évvel ezelőtt merült fel az artlocator csapatának fejében. Az alapító testvérpár egyik tagja művészeti menedzser a másik pedig mérnök informatikus, így nagyjából minden adott volt a megvalósításhoz.

Az artlocator crew olyan innovatív eszközt szeretett volna adni a fővárosi, trendérzékeny fiatalok kezébe, mellyel pontosan követhetik a kortársképzőművészet aktuális eseményeit.

A csapat arra törekedett, hogy kiküszöböljék az információáradat okozta nehézséget. A napi rutinba pedig teljesen beletartozik, hogy mobil eszközön szerzünk információt, ezért döntöttek az applikációfejlesztése mellett.

Az app ingyenesen letölthető az Apple store-ból vagy a Google play áruházából, hamarosan pedig Windows phone-ra is elérhető. A letisztult, sallangmentes menü pofon egyszerűen megmutatja, hogy éppen milyen megnyitó esedékes vagy, hogy hol találjuk a legeldugottabb underground lakásgalériát, pop-up kiállítást. Minden infó és elérhetőség egy helyen van, amelyet egy GPS funkció is segíts, megkímélve minket az adott spot térképes keresgélésétől.

Hogy ne érezzük magunkat tanácstalanul egy megnyitón, jó tudnunk, hogy a befogadás élménye sokkal fontosabb, mint a megértésé. Az artlocator ennek érdekében időről-időre rövid ismertetőben mutatja be honlapján az új feltörekvő művésznemzedéket. Ahogyan legutóbb Nemes Mártont vették filmre, amint megszülettek keze alatt festményei, amely Megfestettfesték projektnév alatt láthatóak éppen a Paksi képtárban. Januártól pedig New Yorkban folytatja majd munkáját.

Nemes Márton - Painted Paint from art locator on Vimeo.A folyamatos letöltésnek és visszajelzésnek köszönhetően az app fejlődik, így próbál minden igénynek megfelelni, kiszolgálva ezzel mindazokat, akik szeretnének kicsit mélyebben elmerülni a budapesti kortárs művészeti életben.