Rengeteg ismeretlen jó tulajdonsága van a XVI. kerületnek, és hogy ezt bebizonyítsuk, expedíciót szerveztünk a metróvonalakon túlra, a Budapest vége táblák közelébe. Megtudtuk, hogy a belvárosi nyelvjárás “Mordorként”, illetve “Rákosparasztfalvaként” is előszeretettel emlegeti a városnak ezt a részét, az itt élők  pedig soha nem használják pejoratívan a “vidék” szót, hiszen tudják, a környékükön bizony hasonló módon mindenki ismer mindenkit, és ugyanúgy csirkéket, esetleg lovakat tartanak a szomszédban (láttuk). De ezzel semmi baj nincs. 

Számos más fővároskörnyéki település mellett CinkotaMátyásföldRákosszentmihály és Sashalom nagyközségeket, továbbá Csömörtől Szabadságtelepet 1950. január 1-jével csatolták Budapesthez, majd ezek egyesítésével hozták létre a XVI. kerületet - a feljegyzések szerint azonban már a kőkorszaktól fogva élnek itt emberek.

Egyébként onnan lehet tudni, hogy valaki idevalósi, hogy este 11:00 körül minden buliból angolosan távozik, hogy még az Örsről elérje az utolsó buszt, illetve ha egyszer hazaugrott valamiért, akkor már nem szívesen indul vissza szocializálódni, ami gyakran elkülönülést eredményez. Ez nem alaptalan sztereotípia: ebbe a kerületbe ugyanis a HÉV és a Sugár mellől induló buszok járnak csak, ez utóbbiak viszont nem túl gyakran. Mi a Csömöri HÉV-ről támadtunk, mert arra kellett a legkevesebbet várni.
Mátyásföld
Mátyásföld repülőtér megállóhely”- mondja egy recsegő hang, bár egyetlen repülőt sem lehet látni, mert nincs is, viszont itt épült 1916-ban az első állandó repülőtér Budapest térségében, ami arról is híres, hogy 1956-ban a mátyásföldi szovjet katonai repülőtérről hurcolták Romániába Nagy Imre miniszterelnököt és társait. Ma már csak a kerületi középiskolába igyekvők gyülekezőpontja a klasszikus értelemben vett trafikkal és bódé-burgerekkel (évek óta kedvenc) és fatákolmány-virágossal. Emellett itt található a kerület egyik leghíresebb késdobálója a sarkon (amit inkább nem fejtünk ki részletesen) és a Nándi Konyhája nevű kicsi étterem, ahol házias ételeket ehetünk igencsak olcsón (főzelék - 400Ft, sült kacsacomb - 900 Ft, csirkepörkölt - 850 Ft).

Kevesen tudják, hogy ez a városrész a Gellérthegy tengerszint feletti magasságában húzódik, neve pedig onnan ered, hogy itt volt egykor Mátyás királynak az egyik Pest környéki vadaskertje. Ennek persze mára nyoma sem maradt az egykori üdülőterületet kertes házak és lakótelepi épületek borítják.

A HÉV a környéket két részre osztja: az egyik a vadregényes, régi, hatalmas villákkal beépített nyaralótelep alapítása céljából tervezett Ómátyásföld, ahol a környék egyik fontos gyülekezőpontja az igencsak sokoldalú Erzsébet liget is található. Ez egy önállóan lélegző organizmus, amely Mátyásföld kulturális és relaxációs színfoltja szeretne lenni. Itt rendezik meg általában a kerület legnagyobb majálisát, illetve az összes munkaszüneti naphoz köthető csoportterápiás foglalkozást, de a helyi politikusok is előszeretettel bográcsolnak errefelé kampány idején.

Itt található az Erzsébetligeti színház - Corvin Művelődési ház, amely amellett, hogy szalagavatóknak, és éves szinten iskolai performanszoknak ad otthont telt házas színházi előadásokkal, komoly és könnyűzenei pop-, rock-, jazz koncertekkel is próbálja becsalogatni a nézőket.

Érdekesség: 1956-tól a szovjet hadsereg „Déli Hadseregcsoport” Főparancsnokságát szállásolta el a kerület, amelynek nyoma egy azóta már felújított orosz laktanya. Hosszú évekig az épület azonban teljesen üresen állt, a környékbeli Corvin Mátyás Gimnázium, illetve a rivális Táncsics Mihály gimnázium tanulói használták előszeretettel arra, hogy órák után titokban dohányozzanak, vagy éppen korhadt faajtókból gördeszkapályát építsenek. Itt ma egy uszoda is áll, ahol az emeleten az ötpályás, 25 méteres nagy medencén és a 13,5-szer 6 méteres, meleg vizes tanmedencén kívül két szauna és egy pezsgőfürdő is található. A földszinten fitnesz- és konditermek, masszázs, szolárium, fodrászat, kozmetika, büfé és egy kis sportbutik várja az érdeklődőket.

Az Erzsébet ligetben található a Külkereskedelmi Főiskola is. Innen nem messze pedig két fontos vendéglátóipari egység található: a Szamóca nevű, hagyományos süteményeket és fagyikat kínáló cukrászda; illetve a vele szemben lévő  Limoncelló olasz jellegű, mediterrán hangulatú étterem, ahol tésztákat (1200-2500 Ft), pizzákat (2000-2600 Ft) és különböző halételeket (2700-4000 Ft) ehetünk.

A sínek túloldalán a valamivel modernebb, de szintén döntően kertes házakkal borított terület található, amelynek egyik stratégiai központja az egykor világhírű, azóta gyakorlatilag megszűnt Ikarusjárműgyár, amellyel kapcsolatban a legizgalmasabb infó az volt, hogy állítólag pár óra alatt át lehet állítani a gépeket úgy, hogy ne buszokat, hanem tankokat gyártsanak. Ezt imádták a helyi gyerekek. A gyárhoz egy ma már modernizált sporttelep is tartozik, ami az üzem leghasznosabb része atlétika, labdarúgás, kézilabda és asztalitenisz specializációkkal, de régebben még lőtér is működött a létesítmény elhagyatottabb felén.

Itt vendéglátásból egy kicsit kevesebb jut, de szerencsére van például egy helyiek által igen kedvelt Oázis nevű lélekvesztő, illetve a Boszi panzió, ahol az iszogatás mellett akár egy órára is bérelhetünk magunknak és társunknak pezsgőfürdős szobát. Ez egyébként a Centenáriumi lakótelep vonzáskörzetének talán az egyik leghangulatosabb bárja.

Sashalom
A XVI. kerület sűrűjében már komoly városi legendákat is hall az ember: például azt, hogy volt olyan, hogy egyszer lekopott a HÉV megálló felirata, azóta pedig sokan csak "Shalom Cityként" emlegetik ezt a helyet - bár ennek állítólag semmilyen vallási vagy negatív töltete nincs. Egyes mesék szerint ez a rész a 16. században Farkashalom néven szerepelt, a legenda szerint egy Farkas nevű vitéz sírja miatt, de arról nem beszél senki, hogy mikor jött be a képbe egy madár.

Sashalom a XVI. kerület talán legizgalmasabb része, ha lehet egyáltalán ilyet állítani. Az autókereskedések mellett rengeteg szuper létesítmény található itt: ilyen a város egyik legjobb minőségű ingyenes gördeszkapályája, az úgynevezett Sashalmi Pool, ahová az egész városból járnak ki a gördeszkások és a biciklisek; a romantikus-vadregényes Tanács park, ahol a környék legnépszerűbb futópályája terül el; de itt van a hétvégenként igen népszerű zarándokhely, a Sashalmi piac is, amely összetákolt fadobozokból nőtte ki magát egy viszonylag nagy, szépen kiépített “kereskedelmi központtá”.

Az éjszakai életnek is fontos központja ez a kerületben: Itt található a kissé ízlésficamos, középkori dizájnnal felütött, de egyébként hangulatos Black Cat Pub, ahol az olcsó italok mellett pizzákat is ehetünk, de ha akarjuk, akkor családi, baráti és vállalati rendezvényhelyszín is tud lenni; de ugyancsak itt van a rockabilly stílusban zenélő Fifty’s Drinks, amelyben kockás padlóra lehet kiönteni a sört csocsó közben. Az este végén a sínek mindig romantikus sétaútvonalat biztosítanak hazafelé, bármerre is legyen az.

Cinkota
Egykor ezen a területen zajlott 1077-ben a mogyoródi csata, Salamon és Béla fiai között, ma pedig itt harcolnak a helyi autóbuszgarázsban a 908-as éjszakai buszon elalvókkal az őket leszállító sofőrök egy izgalmakkal teli nap végén. Cinkotát ugyanis az itteni lakosokon kívül azok ismerik a legjobban, akik mámoros álomba szenderültek valahol a Blaha környékén. Akivel ilyen történik, annak vagy taxit kell hívni, vagy bevállalni egy 2 km-es sétát egy kivilágítatlan úton vissza a civilizációba, ami, valljuk be, nem éppen megkoronázása az estének.

De vannak itt sokkal jobb dolgok is. Ez a kerületnek az a része, ahol talán a legnagyobb arányban találunk az udvarokban baromfit, vagy esetenként lovat, viszont itt is a legkevésbé pezsgő a szociális élet. Cserébe viszont találhatunk itt lovardát: a Cinkotai Lovarda (1164 Budapest , Vidámvásár út 143.) területén található egy díjlovas négyszög, egy homokos ugró pálya 12 db ugrással és 4 cavalettivel felszerelve, illetve egy fedett pálya a téli időkre.

A lokáció egyik előnye még, hogy olyan egyéb vadregényes helyeket is találhatunk itt, mint a Naplás tó, ahol a téli időszakban megfelelő jég esetén elég sokan szoktak korcsolyázni, jobb időben pedig remek kirándulóhelyként is ismert. A tó és közvetlen környezete egyébként 1997 óta tájvédelmi körzet. A Naplás-tó a közeli Cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye.

Ha az ember a túrázás során megéheznek, az Omega 3 zsírsavakat kínáló Hekk city-t tudjuk kiemelni, amelyet a kerthelyiség és a halas tó nagyobb rendezvények lebonyolítására is alkalmassá tesz.

Rákosszentmihály
A viszonylag nagy átmenőforgalomról híres Rákosszentmihály nevét a Szent Mihály tiszteletére szentelt templomáról kapta, és itt ismerték el királynak a "Rákos mezején" összegyűlt rendek Károly Róbertet, és  választották kormányzóvá Hunyadi Jánost.

Erre a környékre jellemző, hogy több, minőségi vendéglátóipari egység is üzemel a környéken, ahova érdemes akár családi programokat, vagy baráti sörözéseket szervezni. Az egyik ilyen a Submarine Station étterem, ahol egy tengeralattjáróra hajazó belső térrel találkozhatunk, és tengeri finomságokat és különböző nemzetközi fogásokat próbálhatunk ki. Mi pitába töltött paradicsomos zöldségragut (1890 Ft) ettünk, de vonzónak találtuk még a mustárral kent fűszeres sertésflekkent (2590 Ft). De ezt majd legközelebb.

Közvetlenül mellette található a 21 éve működő No. 80 étterem, ahol mi cipóban tálalt hagymalevest (790 Ft) és a klasszikus rántott sajtot (1390 Ft) próbáltuk ki, és arra jutottunk, hogy a külvárosiság jót tesz a családias hangulatú vendéglátásnak. Ez egyébként a környék többi helyén is tapasztaltuk.
Innen körülbelül 2 saroknyira egy vietnámi, Édenkert nevű helyre bukkantunk, amiről megtudtuk, hogy a vietnámi királyi palota mintájára próbálták tervezni. Kiderült, hogy a XVI. kerületben nagyon sok vietnámi család él, akik előszeretettel szerveznek ide különböző összejöveteleket és rendezvényeket.

A főúttól kicsit távolabb bukkantunk rá az Alpesi és Tiroli hütte hangulatot idéző Kis Tiroli panzióra is, ahol a vidéki (XVI. kerületi) hangulatot nem zavarják a technika vívmányai és nyáron grill terasz, télen szauna- wellness szolgáltatásokat vehetünk igénybe.

A helyi street food mozgalmat a Tutigrill képviseli, ahol meglepően jó hamburgereket és pitás dolgokat lehet kapni. Ha valaki valami komolyabbra vágyik, akkor itt ehet különböző tésztákat, lepényeket, vagy szárnyasokat is. A legjobb, hogy házhoz is szállítanak, de valószínűleg a belvárosig nem mennek el. Azt hallottuk, hogy a hely meglepően régóta üzemel már, és tekintve a környék büféinek sűrűségét, nem hinnénk, hogy csak azért maradtak meg, mert hiányt pótolnak.
Árpádföld
Expedíciónk utolsó állomása Árpádföld volt, amely egykor a Csömörhöz tartozó két családi házas lakóterületből (Árpád-telep és Anna-telep) alakult ki. 

A városnak ez a része részben a Vári cukrászdáról híres, ahol olyan díjnyertes remekműveket találhatunk, mint a céklás, kecskesajtos, homoktövises, rózsás, pálinkás, tokaji aszús, aloe verás és indiai joghurtos fagyi. Az alapanyagok bio tejből, zöldségekből és gyümölcsökből készülnek, ráadásul mindegyik fagylalthoz saját alapot főznek.

De persze más izgalmakat is tartogat a Budapest vége tábla környéke: megtudtuk például, hogy a közeli Három oroszlán kertvendéglő funkcionál a környék egyik fontos találkozóhelyeként - ez a hely annyira helyi unikum, hogy még Facebook oldala, és hivatalos weboldala sincs, és úgy néz ki, mintha egy családi ház véletlenül kint felejtett terasza lenne -, de felfedeztük a Legenda sörfőzdét, amely 2013. áprilisában nyitotta meg kapuit. Megtudtuk, hogy a főzdében felső-erjesztésű sörök készülnek német, amerikai, belga és osztrák alapanyagokból, melyek szűretlenek és pasztőrözetlenek. Természetesen kóstoltunk is, és elvitelre is kértünk néhány üveggel a biztonság kedvéért.