Nem igazán kell attól félnie bárkinek is, hogy lemarad a budapesti izgalmakról, ugyanis alkalmazások és programajánlók tucatjai foglalkoznak az éppen aktuális jóságokkal. Azt gondolnánk, hogy már nem lehet ezen a téren újat hozni, de úgy tűnik, valaki elég bátor ahhoz, hogy megpróbálja: új, Instagram alapú élményvadász felület készült, ami nem bonyolítja túl a dolgokat, megmutatja inkább fotón, hogy mit posztolnak a felhasználók. Az ötlet jó, viszont egyelőre kicsit zavarosnak tűnik a helyzet.

Korábban már készítettünk egy összeállítást azokról a telefonosalkalmazásokról, amelyek a budapesti történésekkel foglalkoznak. Ekkor - látván, hogy ezek mind eléggé egy kaptafára készülnek - még azt gondoltuk, hogy ebben a témában ennyi volt. Most a Kirowski Isobar és a Telekom közös Insta City Guide-ja viszont megpróbálja új útra terelni ( ha tetszik megreformálni) ezt a területet.

Az ötlet egyszerű, de furfangos: lényege, hogy kihasználva a világ legnépszerűbb képmegosztó alkalmazás geolokációs lehetőségeit és hashtagjeit (" # ") meghatározza, hogy egy adott fotó hol készült, és a fotókat különböző kategóriákra bontva (étel, fürdő, kultúra…stb.) rákereshetővé teszi egy nagy színes kockákkal, piktogramokkal ellátott felületen.

A használata is igencsak egyszerű, az ember telefonról, vagy számítógépről felmegy az oldalra (sajnos letölthető mobilapplikáció még nincs), rákattint arra az aktivitásra, amit éppen csinálna, a rendszer pedig kidobja a legfrissebb élményekről készült fotókat az adott témában. Kivételt képez a legnagyobb, “Most menő” elnevezésű kocka, amely azok számára lehet érdekes, akiket csak az érdekel, hogy ott legyenek, ahol a legtöbben vannak. Ezzel szemben, ha valakinek konkrét elképzelései vannak a helyszínről, amiről hangulatjelentést látna, akkor lokáció szerint is lehet keresni.

És hogy mindez miért jó? Állítólag azért, mert a frissen feltöltött fotók alapján lehet a leghitelesebb információt kapni arról, hogy éppen hol a buli, vagy mi a menő a városban, hiszen “egy kép többet mond ezer szónál”.

Ez a filozófia azért bizonyos esetekben szerintünk inkább önmagunk lábon lövésére hasonlít, abból az egyszerű okból, hogy rengeteg képnek köze sincs ahhoz, amiről a hashtagek vagy a lokáció alapján szólnia kellene. Például: az InstaCity “ételek” kategóriájában bőségesen találunk képeket labradorról, random arcokról, fesztiválozókról - ezek esetében joggal feltételezzük, hogy semmi közük a gasztronómiához; vásárlás menüpont alatt találkoztunk majomkézzel; művészeteknél pedig mosolyogva bulizó fiatalokra és egy bárányra bukkantunk. Hogy ezek hogy kerültek ide? Rejtély. Viszont az guide szerint ezek alapján tudnunk kéne, hogy hol együnk, hol bulizzunk, vagy hova menjünk randizni.

Erre a problémára gyógyír lehet a rendszerbe kerülő fotók moderálása-szelektálása, ami amúgy akár meg is történhet a jövőben, hiszen információink szerint folyamatosan fejlesztik, csiszolják a dolgot. A jövőben valószínűleg új funkciók is várhatók.

Konklúzió: az Insta City Guide a társadalmi életet élő kütyümániásoknak mindenképpen remek játék, és idelátogató külföldieknek is szolgáltathat támpontot arra vonatkozóan, hogy merre is érdemes venni az irányt. Természetesen az app térképet is szolgáltat a kategóriákban megjelölt helyszínekhez, így azok is eljutnak a képek forrásához, akik nem annyira ismerik a várost. Úgy gondoljuk, ebből még akármi is lehet; kíváncsian várjuk a végeredményt.