Május 30-án hivatalosan is elindult a régóta elhagyatottan álló udvar új időszámítása: közművelődési project startolt, mely fiatal dizájnereknek biztosít bemutatkozási lehetőséget. Igazi kettő az egyben kezdeményezés ez, hiszen az apró üzlethelyiségeket maguk a tervezők, dizájnerek alakították ki, az önkormányzat pedig a mutatós vaslépcsőt és az udvar mosdóit segített kialakítani. A horror áron kínált holmik helyett a Palomában próbálnak majd elérhetőek maradni az egyedi portékák.

Valamikor a ’80-as évek végén, ’90-es évek elején még elegáns üzletek hívogatták a Kossuth Lajos utcán korzózókat a 14-16. számú udvarba, ahol bizony akkoriban szőnyeges borítás fogadta őket. (A neve szintén Paloma volt, tehát nem új keletű a keresztelés) Ahogy a plázák megérkeztek a fővárosba, a független kis üzleteknek befellegzett, a magas bérleti díjak maradtak, a vásárlók viszont inkább választották a neonfényt, és a nagy márkákat - ezzel a mini üzletház lehúzhatta a rolókat. Csupán három bolt maradt meg a régi érából, még az azonos házszám alatt üzemelő Auguszt Cukrászda mennyei illatai sem csalogatták be az olcsó kínai butikoktól és zálogházaktól megszédült járókelőket az udvarba, az egykor menőnek számító üzletház egészen eddig mélyen aludt.

“Kortárs, kreatív, önfenntartó művészeti és kulturális project” definíciót kapott a Paloma, valamint egy szuper logót is, mint arculati elem - a körfolyosók árkádjait hivatott bemutatni. Azokat az árkádokat, melyeknek végre nem kell kongó folyosókat őrizniük. Felmerül a kérdés persze, hogy a felső emeleteken élő lakosok hogyan fogadták a Paloma projectet, de eddig pozitív a megítélése: a régi lakók örülnek, hogy reneszánszát éli majd a ház, az újak pedig izgatottan várják a jövőt. Elvégre nem egy újabb, hangos romkocsma települt a Wagner-palotába, hanem egy fiatalos, értéket őrző és támogató kezdeményezés indult el. Az egyik legnagyobb budapesti művészeti szakiskola kommunikációs vezetőjének, Kárpáti Zsuzsannának köszönhetjük a Paloma projectet, aki tavaly nyáron kezdett tárgyalni az V. kerület önkormányzatának illetékeseivel az új közösségi tér kialakításáról. Egy év sem kellett, s most már 20, az udvarban árusító tervező mutatkozott be a megnyitón, de ideiglenes kiállítások, rendezvények, dizájnséták, felolvasások is gazdagítják majd a Paloma programjait.

Nem titkolt céljuk az sem, hogy az üzleti szférát kicsit megmozgassák: ahogy akár a WAMP, akár a Gouba - mint ideiglenes vásárok - bemutatkozási lehetőséget kínáljanak a feltörekvő tervezőknek, állandó nyitva tartással (H-P: 10:00-19:00; SZ: 10:00-15:00) várják mind a vásárlókat, mind a sasszemű mecénásokat. A MOME, a KREA, a Jaschlik Álmos Művészeti Szakközép évente újabb és újabb tehetségekkel látja el Budapestet, miért ne maradhatnának itt és kaphatnának meg minden eszközt ahhoz, hogy sikeresen indítsák el pályájukat?

Kiket találunk a Palomában, állandó jelleggel?

Pankotai, Mimi events with love, Kooperoo, Rikov, Ditta, Krisz design, NANDI, Norsy Design, Fanori Ékszer, Vadjutka, Vakondgyár, Lakásműhely/Előszoba Galéria, Cifra design, Eisenbeck , The Idea bar, Boldizsár Edit, EOSine, Timarcs, Schall Eszter, Szabó Judit - esküvői ruháktól az újrahasznosított anyagokból készített ékszerekig, elég széles a választék, de grafikákat, különleges lámpákat is vásárolhatunk az udvarban.

Nyitott, kortárs és fejlődőképes, ha pedig a tervezők ugyanolyan lelkiismeretesen és sok munkával viszik majd kis butikjaikat, műhelyeiket, mint ahogy a felújításon és saját üzletterük kialakításán szorgoskodtak, akkor a Paloma nyüzsgő vásártérré és belvárosi találkozóhellyé válhat.