Pár nap maradt a nagyszabású városi fesztiválig, a közösségi oldalakon való hiperaktív kommunikáción kívül egyéb eszközöket is megragadnak a szervezők a népszerűsítéshez. Ráadásul olyan aktivitásra hívták fel a figyelmünket, amivel bárki hozzájárulhatott a város tisztaságához és annak megtartásához. Hogy ne csak éljük a várost, de tegyünk is érte.

Csütörtök este 20:00-kor fehér Budapest Essentials pólós fiatalok lepték el az aluljárót, gumikesztyűkkel és a megfelelő takarító eszközökkel. A járókelők persze azonnal figyelmesek lettek a dolgos civilekre és a Dj pultra, ahonnan némi aláfestő zenét kevertek a “Clean the City” eseményhez. Sokan örömmel csatlakoztak a diákokhoz, iskolaszövetkezetekhez, újságírókhoz és a helyi cégekhez. Budapest Főváros Önkormányzata, az
FKF

és a
BKK

segítségével oszlopokat, falakat és lépcsőket tisztítottak, kukákat ürítettek.

Dr. Csókay Gergely , a Budapest Essentials egyik főszervezője a munka közben osztotta meg velünk néhány gondolatát a csütörtök esti városszépítő akcióról: “Három napig az egész város fesztiválhangulatba kerül majd, megtelnek az utcák, a terek, olyan szokatlan helyekre viszünk rendezvényeket, ahol eddig még sosem bulizhattunk. Szinte kötelességünknek éreztük, hogy tegyünk valamit imádott Budapestünkért, így jött az ötlet, hogy önkéntesekkel karöltve szervezzünk egy köztértisztítási akciót. A Blaha Lujza tér aluljárója inkriminált helynek számít és elképesztően sok ember fordul meg itt nap mint nap, ezért választottuk ezt a pontot. Szerencsére nagyon sokan csatlakoztak hozzánk. Örülünk, hogy nem csak akkor lelkesek a budapestiek, amikor szórakozásról van szó, hanem szívesen állnak a jó ügyek mellé. Sok segítséget kaptunk a városvezetéstől, nélkülük nem valósulhatna meg, hogy a Vásárcsarnokban zavartalan nyitva tartás mellett zenéljen a Gorillaz Soundsystem és nem díszíthetnénk fel a belvárost a fesztivál idejére. Az a minimum, hogy összefogunk és segítünk kicsit.”

A takarítási programon részt vett Csomós Miklós, oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes is, aki örömmel áll a Budapest Essentials fesztivál mellé:“Átnéztem a fesztivál anyagát és azonnal megfogott. A fiatalság kreativitása mindig fontos volt számomra, 15 évig gimnáziumi tanár voltam, az új generáció lendülete ezért is nyűgöz le. A Budapest Essentials mottója, az “Éld a várost!” számomra sok háttér információt rejt, de leginkább azt jelenti, hogy a fiatalok ragadjanak meg minden lehetőséget, szépséget és élményt, amit ez a város nyújt nekik. Nagyon szurkolok, hogy sikeres legyen az első Budapest Essentials, ez a kreatív csapat igazán megérdemelné, hogy a rendezvény hagyománnyá váljon és beépüljön a város kulturális programjai közé. Örültünk a Blaha Lujza tér közösségi szebbé tételét szorgalmazó programnak is, hiszen ezek a fiatal srácok így megmutathatják, hogy szabadidejüket feláldozva tesznek is a városért. Példát mutatnak kortársaiknak és igenis megmutatják az idősebb generációnak, hogy így is lehet bánni Budapesttel, környezetükkel. Reméljük sikerül másokat is ösztönözniük egy kis szemléletváltásra. Ha mások is felfigyelnek munkájukra, akkor már elérte célját a kezdeményezés.”