Habár lassan minden sarkon egy kínai kifőzdébe botlunk, kevesen tudják, hogy a Józsefvárosban kóstolhatjuk a legjobb ázsiai ízeket. Egy rejtett „minivárosban” autentikus streetfood-árusokkal találkoztunk, valamint egyedi kínai zöldségekkel és halkülönlegességekkel térhetünk haza. A helyi “Nem étterem” feliratú kínai étkezdében pedig hamisítatlan ázsiai ebédben volt részünk.

A Hosszúlépés. Járunk? csoport „Egy falat Kína” című sétáján a budapesti kínai kolónia életébe csöppenhetünk bele. A rendszerváltást követően pár évig vízummentességet élveztek a kínaiak, így egyre nagyobb számban érkeztek hazánkba vállalkozók. Eleinte inkább az ősi kultúra tört be: a Thai Chi, illetve Kung fu oktatók rohamozták meg Budapestet valamikor a ’90-es évek elején. Később azonban az árusok is meglátták a potenciált fővárosunk elhagyatott zugaiban. 1993-ben meg is nyílt a hírhedt Józsefvárosi piac.

A senkiföldjén Kína

Valahol a senkiföldjén, pontosabban a néhai Ganz művek környékén telepedett le a helyi kínai kolónia, ahol az üzletek mellett éttermeket, fűszerboltokat, utazási irodákat is fenntartanak, hogy otthon érezzék

magukat

az itt lakó ázsiaiak. A Kőbányai úton lévő üzletrengeteget ne tévesszük össze a szemben lévő hírhedt bódérengeteggel. Ez az üzlet ugyanis legális, nincsenek standok, csak üzletet, éttermet nyitni a szabályok szerint nem is lehetne. A tiltás ellenére azért vannak eldugott, családi étkezőnek álcázott kifőzdék. „Két hete még volt itt egy étterem, ami azóta bezárt. Itt szinte minden naponta változik” – mesélte Csontos Sára, túravezető.

Az üzletrengetegbe betérve egészen groteszk látványban van részünk: miközben józsefvárosi őslakosok ténferegnek az üzletlabirintusban, a kínai családok élik pekingi mindennapjaikat – olykor kisgyerekek bicikliznek el mellettünk. Az árusok egyébként kifejezetten gyanakvóak a magyarokkal szemben, mikor közel mennénk a portékához, azonnal elijednek, mivel azt hiszik, adóellenőrök vagyunk. A silány ruhaboltok özönében olykor-olykor különös gasztro-csodákra is bukkantunk. Egy porlepte sarokban például hazai hiánycikkre leltünk olcsón. Egészen frissen kaphatunk többek közt tofut, édes krumplit, pomelót, gyömbért és choy nevű kínai zöldséget.

Made in China – for real

Sokan úgy hiszik, a sarki kínaiban valódi ázsiai ízeket kóstolnak, pedig valójában a kínaiak mindig a helyi igényekre szabják a konyhát, Magyarországon például erőspistával ízesítenek. Az egykori gyártelep területén azonban arra is van lehetőség, hogy eredeti ínyencségeket ehessünk. Az egyik “Nem étterem” feliratú hely kifejezetten a kolóniának van, az étlapok is kínaiul vannak. A kerek asztalok köré ülve autentikus leveles kínai teát kaptunk, miközben túravezetőnk az egyik legősibb kultúra étkezési szokásokba avat be minket. Nagy örömünkre sorra kóstolhattuk az elképesztően finom kínai gasztro-remekeket, például kaptunk „fonnyasztott bok choy-t” és szecsuáni „Ma Po Tofut” is. A speckó fogások receptjeit pedig hazavihetjük.

Utunk során betérünk egy élelmiszerboltba is, ahol ázsiai alapanyagokkal tankolhatunk fel. Meglepetésünkre Huan Yui Asia nevű hely egyáltalán nem olcsó, a chiliszószok példádul 800 forinttól kezdődnek, teák pedig 500-600 forintra rúgnak. A bolt erőssége azonban a tengeri herkentyű kínálat: csak itt lehet kapni például
feketetigris tarisznyarákot, tintahalfejet vagy tinahalgyököt.

Ünnepi pompa
Mindezt betetőzve egy “húsostáskagyárba” is ellátogatunk, ami kínai módra egyszerre egy kozmetika és egy családi lakás is egyben. A darált hússal és rákkal bélelt batyut, chilivel, korianderrel és szójaszósszal fejeljük meg. A fergeteges ízkánaán teljesen garantált!

Józsefvárosi piac (bezárt)

Cím: 1087 Budapest, Kőbányai út 29.

Jegyár: 4 400 Ft

Kedvezményes (diákoknak, nyugdíjasoknak és fogyatékkal élőknek): 3 900 Ft

ONLINE FIZETVE Teljes árú: 3 900 Ft

Kedvezményes (diákoknak, nyugdíjasoknak és fogyatékkal élőknek): 3 500 Ft

Időtartam: kb. 2,5 óra

Időpontok:2014. március 1. szombat 11:00 óra2014. március 8. szombat 11:00 óra 2014. március 22. szombat 11:00 óra