Nem csak műfűvel és csocsóval lehet feldobni egy irodát: az is megteszi, ha az ember kiállítást csinál benne. Ezt tette a Team Red nevű reklámügynökség, akiknél éppen Budapest leghíresebb graffitiművészének, Nikonnak a képei borítják a falakat. A kiállítást nem igazán a közönségnek, inkább a dolgozóknak és a partnereknek szánják, de ha elég ember összejön, akkor ki lehet harcolni egy különleges tárlatvezetést. Megnéztük a Red Room Office Gallery-t. 

A Borárostértől nem messze található épület épp úgy néz ki kintről, mint bármelyik másik munkahely, az egyik irodába belépve viszont egészen szokatlan dizájn tanúi lehetünk: összegraffitizett fal, lefestett gördeszkalapok és rengeteg festmény. Ezek mind a budapestigraffitiművésznek, Nikonnak a munkái, aki szuper street art dolgokkal dobta fel a TeamRed irodáját, természetesen rendőrök és autósüldözés nélkül, legálisan.

Aki erre jár, egy viszonylag átfogó válogatást láthat a firkász elmúlt éveiből. Hát mit is mondhatnánk? A termés önmagáért beszél.

Az irodába belépve rögtön megakasztja a szemet egy egész falat kitöltő “RED” graffiti, ami Nikon stílusában született még a kiállítás megnyitása előtt. A többi festmény vászonra, gördeszkalapra, snowboardra, falapra, illetve papírra készült.

De menjünk sorjában: van három gyönyörű nő, akik a vadságot, a hitet és a szenvedélyt képviselik; van blackbookba készült rajz, amin a zombik éppen szétszedik a várost; van a “The Thing” című filmre hajazó rajz; kisebb városi tájkép-sorozatok; atomjaira hulló budapesti metró; városi merengést kifejező képek; és persze vannak fontos korszakokat megörökítő alkotások is.

Ami nekünk a legjobban tetszett, az a “Spawn” képregényre hajazó szárnyas firkász képe, aki egy graffitisek körében alkalmazott módszerrel a pólójából maszkot készített, hogy eltakarja az arcát. De nagyon szerettük az “Oblivion” címet viselő, fatáblákra készült festményeket is, amelyek a széthullásról, a nagy változásokról szólnak. Nem tudtuk nem észrevenni, hogy majdnem minden képen vannak kábelek. Ezeket azzal magyarázta Nikon, hogy számára ezek magát a várost, vagy a vele kialakult kapcsolatot képviselik. Szerinte “ahol van kábel, ott már biztosan járt valaki, tehát nagyon elveszni nem lehet”.

A munkák különlegessége még, hogy mindegyikhez tartozik egy zeneszám, amely egykor az adott kép megalkotását ihlette. Ezek a kép mellett látható QR kódok segítségével, okostelefonról akár azonnal meghallgathatók.

Ez egyébként a negyedik ilyen Office
Gallery: korábban voltak már itt Mondik Noémi pixelgrafikái, újraértelmezett plakátok, illetve különböző játékok. Az ötlet azon alapul, hogy az alkotások egyrészt feldobják a munkahelyi hangulatot, másrészt inspirálóan hatnak a kreativitásra szomjazó reklámügynökökre, akik arra törekednek, hogy vérfrissítésként bizonyos szubkulturális elemeket is beemeljenek a jövő reklámjaiba. A projekt szlogenje “Where art meets ad”, vagyis ‘Ahol a művészet találkozik a reklámmal”.

Mivel ez egy iroda, ezért a kiállítás nem látogatható a hagyományos módon, de ha valaki kíváncsi rá, akkor a

Telepen

található

Shopp!
-ban beszélhet személyesen

Nikonnal

egy különleges tárlatvezetésről. Azt viszont nem tudtuk meg, hogy pontosan meddig tart a kiállítás. A hivatalos válasz az volt: valameddig.

RedRoom Office Gallery
Cím: Lechner Ödön Fasor 3. 1. emelet


Kiállító

Nikon