Mindenki fantáziáját megmozgatta már, hogy hogyan nézhetett ki az a hely a városban, ahol éppen állunk. A Budai Vár esetében sincs ez máshogy, de hiába a műemlék épületek, a történelmi miliő, mégis nehéz elképzelni, hogy milyen volt a fénykorban, vagyis Mátyás király idején. A Nemzeti Táncszínház épületében megtekinthető durván látványos 3D-videó ezen biztosan változtat.

A turisták kedvenc célpontjai mindig szép helyek, ilyen téren nincs is gond velük, de a helyiek számára viszont éppen az olyan dolgok teszik idegesítővé, mint a lépten nyomó feltűnő álautentikus szuvenírboltok, a „leszólítóemberek” vagy a gagyi panoptikumok: Lady Gaga viaszfigurájának annyi köze van a prágai Hradzsinhoz, mint a kőhajító gépnek a lézerkardhoz.

Éppen ezért kicsit kétkedve fogadtuk a hírt, mely szerint egy új generációs 3D-s film készült a Budai Várról. Amikor azonban megtudtuk, hogy tíz ember két évnyi munkája van a tizenkét perces filmben, mégis kíváncsiak lettünk.

A film az 1490-es, vagyis a Mátyás uralkodásának végén fennálló állapotot rögzíti: ekkor az ország, illetve Buda városa – Itáliát leszámítva – a reneszánsz kultúra elsőszámú központja volt, amely éppúgy híres volt művészetéről, mint a corvinákat is tartalmazó könyvtáráról. Ezt a világot eleveníti meg a film, amelyen minden alak, minden kis részlet a helyén van. Láthatjuk az azóta eltűnt Istvány-tornyot, az utcán játszadozó gyerekeket, akikből potenciálisan simán lehetett egy

Fekete Lovag.

Bármit is jelent ez, de a „polarizációs 3D-technológián” alapuló film profi munka lett. Ilyen, ha úgy tetszik, „hollywoodi” színvonalon Európában eddig csak Rómáról és Máltáról készült animáció. A több nyelven elérhető narráció, a zene, és természetesen a 3D-s szemüveg teszi teljessé az élményt a negyedóránként induló vetítésen.

Az időutazás után egyébként érdemes átsétálni a Palota területére és egy látogatást tenni a Budapesti Történeti Múzeumba, ahol sok régészeti emléket, metszetet őriznek Mátyás korából is. Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy itt egy másik 3D-videó is látható néhány hónapja, így érdekes lehet akár az összehasonlítás is. Ez a kisfilm egy kiállításhoz kapcsolódik: rövidebb és kevésbé látványos, de építészettörténeti szempontból szintén érdekes, hiszen megfigyelhetjük rajta, hogy hogyan alakult, hogyan épült a Palota épülete az évszázadok folyamán.

A Nemzeti Tánszínházban látható animációhoz a Budapesti Műszaki Egyetem és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola építész és informatikus hallgatói még 2012. elején kezdték az alapos kutatómunkát és elsősorban régészeti feljegyzésekre, egykori metszetekre támaszkodtak, de az épületek egy részénél a készítők képzeletére is szükség volt, majd ezek eredménye alapján maketteket, majd számítógépes grafikákat készítettek. Szimpatikus a feladathoz való hozzáállásuk, hiszen „hibák” is vannak a filmben, de a javaslatok alapján folyamatosan fejlesztik a videót, amelynek hamarosan folytatása is lesz, amelyben Magyarország története elevenedik meg tizenhat jelenetben.

Mit? 3D Past – film a Budai Várról
Mikor? Hétköznap 11 és 18, hétvégén 13 és 18 óra között
Hol? Nemzeti Táncszínház, 1014 Budapest, Színház utca 1-3.
Jegyárak és további infók itt