A sajtóközlemény unalmas műfaj, mi most mégis fölkaptuk a fejünket. 120 utca, 60 lámpa, 9 kerület – ez áll a cég és a főváros legújabb fejlesztési terveinek fókuszában. Ha mindez megvalósul, az alapvető mentalitás- és életmódváltással járhat Budapest lakóinak életében. Jobbról előzzük Amszterdamot?

Erről még talán nincs szó, de valóban figyelemre méltó ütemű a fejlődés, a Magyar Kerékpárosklub pedig egyenesen biciklis boomról beszél. Felmérésük szerint 2013 szeptemberében minden negyedik budapesti használta közlekedésre a kétkerekűt, többségüknek ez az elsődleges és szinte kizárólagos közlekedési eszköze. A jövőre induló MOL Bubi megjelenése nyomán pedig olyanok is nyeregbe pattanhatnak, akik eddig nem tették, például azért, mert nem volt mire.Kempingbringások szevasztok!

A további növekedésnek eddig több tényező is az útjában állt. A Budapesten 2004-ben debütált Critical Mass sokat tett az eddigi gondolkozásmód megváltoztatásáért és a biciklizés népszerűsítéséért; sikerüket többek közt az mutatja, hogy a szervezők úgy döntöttek: az idei évtől ilyen formában nem lesz több felvonulás, hiszen elérték az eredetileg kitűzött céljaikat.
A fejekben nagy változást történt, ugyanakkor az infrastruktúra nem éppen idilli állapotban várta a közlekedőket. Az is tény, hogy a wannabe futárok, az önjelölt Armstrongok és a gyalogosoktató Bulldog Seriffek sem mindig figyeltek a saját biztonságukra és a harmonikus beilleszkedésre.Komolyan gondolják

Az igényekre reagálva a BKK és a főváros lépésről lépésre vezette be az újításokat, de – tesi órás hasonlattal – ezek eddig inkább tyúklépések voltak. A tegnap bemutatott tervek azonban valóban ambiciózusak, egy komplex kerékpárosbarát városfejlesztési irányt vázolnak föl.

Két kerületben már meg is kezdték a munkálatokat, amelyek révén – a program végére, vagyis jövő nyárra – minden belvárosi főútvonalon és buszsávon közlekedhetünk bringával is. A rövid és középtávú tervek egy-egy új útvonal megnyitását is tartalmazzák, mégpedig az Erzsébet hídon és a Petőfi hídon.
Az eddigieknél több gyalogos- és kerékpáros-övezet jön létre, járdaszegélyek süllyednek le és egyirányú utcák nyílnak meg – hivatalosan is – a bringások előtt. A kissé misztikus nevű „előretolt felállóhelyek” pedig a piros lámpánál segítik a balra kanyarodókat vagy a későbbi besorolást.

A legnagyobb talányt első ránézésre az úgynevezett „tolatva parkolás” intézményes bevezetése jelentette, de a BKK közleménye minket teljesen meggyőzött. Arról a – külföldön és egy pesti utcában már sikerrel működő – modellről van szó, amelyben a ferdén parkoló autósok kötelezően az autó hátuljával parkolhatnak. Így az elinduláskor radikálisan csökken a rizikós szituációk kialakulásának esélye.

Azt nem tudjuk, hogyan fest Budapest tíz év múlva, és azt sem garantáljuk, hogy ezentúl mozgássérülteknek fenntartott parkolóban biciklit leláncoló celebekkel lesznek tele a bulvárlapok. De abban biztosak vagyunk, hogy a jövőben kényelmesebben és biztonságosabban kerekezhetünk a pesti flaszteren.