Számtalanszor történt már meg velünk, pestiekkel, hogy útközben megállított minket egy turista és az iránt érdeklődött, hogy merre van a belváros, vagy hol tud szuvenírokat vásárolni. A Váci utca választ már egyre kevésbé vágjuk rá automatikusan, de azért valljuk be, előfordul még.A napokban az is kiderült, hogy a Váci utcát újramárkázzák majd, ez adta az apropót arra, hogy kicsit utánajárjunk: miért is éppen a Váci utca lett nagybetűs Budapesten?

Főutca születik400 évvel ezelőtt a Vörösmarty téren állva a következőket láttuk volna magunk előtt: Észak és Kelet felé végtelen puszta, Nyugat felé a szabályozatlan Duna a budai hegyek előtt, délen pedig a török megszállást körülkerítő városfal. Miután 1686-ban a törökök elhagyták Budát és Pestet, a Habsburgok először felparcellázták a Belvárosi Plébánia mögötti területet, valamint a régi romos török negyedet. Ezeket aztán összekapcsolták és így megszületett a város főutcája. Az utcát végül a városfal Váci kapujáról nevezték el. Azt tudtátok, hogy a főutca neve Bécsi utca volt, mivel a török idők alatt a mai Pest belvárosát Bécsnek nevezték?

ÚtrendezésA telkeket többnyire az osztrák monarchiából áttelepített németeknek, az Oszmán Birodalom elől menekülő görögöknek és szerbeknek, valamint kereskedő hébereknek adták el. A lakóépületek mellett műhelyeket, aztán különböző kisboltokat és vendéglátó-ipari egységeket alakítottak ki a külföldi vállalkozók. A főutca a város gazdaságának központjává vált, ezért a Váci kaput 1789-ben lebontották, hogy meghosszabbítsák az utcát és kialakítsák a mai Vörösmarty teret.

Ugyanígy az árkád megépítése a Váci utca 27. szám alatt nem esztétikai, sokkal inkább határozott városrendezési célokat szolgált.

A lebontott piarista iskola újjáépítéséhez engedélyt csak évtizedekkel később kapott a fenntartó, és azt is csak egy feltétellel: átjárót kellett kialakítani az épületben, hogy az Erzsébet-híd felől érkező gyalogos forgalom a Váci utcát akadálymentesen megközelíthesse.

Nézz fel!Az utca jelentőségét nem nehéz bizonyítani Budapest történelmében, a kirakatokat pedig jobb, ha a turistákra hagyjuk és inkább a magasban keresgélünk. Láttad már a régi városfalra emlékeztető táblát a Hard Rock Café mellett (Váci u. 1-3.)? És a Pesti Színházat (Váci u. 9.)? Vagy észrevetted, hogy kabinjából egy nemesember figyeli a járókelőket (Váci u. 13.)? Megvan a mellette lévő fafaragott kapu (Váci u. 15.)? És rémlik azzal szemben a korona a házfalon (Váci u. 14.)? Mi a helyzet a kettévágott pegazussal (Váci u. 20.)? Ki tudja, melyik épület volt a Harris bazár (Váci u. 34.)?

Az aluljáróig többek közt ez a helyzet, de a másik oldalon folytatódik az utca, ahol azt is megnézheted, hogy melyik bank székel a volt Tiszti Kaszinóban (Váci u. 38.); hogy merre járt a svéd király (Váci u. 43.); és hogy hol laknak a szerbek (Váci u. 66.).
A Váci utca története történelem, de a mai törekvéseket látva a város egyáltalán nem engedi, hogy eltűnjön a történelem süllyesztőjében.