A Segway egy kétkerekű, önegyensúlyozó elektromos eszköz, amit főleg városnéző túrákra használnak Budapesten, de tökéletesek még szórólapozásra, újságkihordásra, vagy akár biztonsági őrök járőrözéséhez; a lehetőségek száma ugyan nem végtelen, de van belőlük bőven. Nálunk is egyre többet lehet látni őket a belvárosban, így úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk a Segway Tourst, és kipróbáljuk mi is a közlekedés e furcsa formáját.

Aki nem állt még ilyenen, annak fogalma sem lehet arról, hogy miért nem esnek el az emberek, annak ellenére, hogy mindössze két keréken állnak egy helyben. Nos, az egésznek a titka nem az emberfeletti egyensúlyérzék, hanem a szerkezetbe épített giroszkópok és szenzorok tökéletes harmóniája, amelynek eredményeként a jármű másodpercenként nagyjából százszor korrigál, ahhoz képest, hogy merre dőlünk.
A szerkezet maga ugyan nem egyszerű, használata viszont annál inkább: nem kell több, mint 5 perc ahhoz, hogy ráérezzünk a lényegre. Az Aranykéz utcai Segwayüzlet előtt egyébként az ottani korlátozott forgalom miatt szabadon lehet gyakorolni a nagy kaland előtt; az eszköz használatát sikeresen elsajátítók közt volt már 5 éves gyerek (akit egy direkt gyerekeknek készült Segway-jel vittek) és 80 évesnél idősebb túrázó is.

Ami egy kicsit először furcsa lehet, az a súlypontunk középen tartása, de ha egyszer ez megvan, akkor onnantól már minden simán megy: az ember előredől, akkor előre gurul, ha hátra, akkor pedig fékez, illetve hátramenetbe kapcsol. A kanyarodás a kormány enyhe jobbra, illetve balra döntésével történik. A szerkezet különlegessége, hogy helyben is körbe tud forogni. Fontos tartozékok még a Segway-ekre szerelt csengők, illetve táskák, amelybe a személyes dolgokat lehet pakolni.
Segwayek akkumulátorról működnek, és egy feltöltéssel nagyjából 40 km-t mennek el. Mivel nagyon értékes (közel 3 millió forint) eszközök ezek, ezért mindegyikben van beépített lopásgátló, amihez távirányító tartozik; ezek nélkül egyik sem használható.

A Segway akár 20km/h sebességgel is képes haladni, amit az ember ezen a szerkezeten több g-s gyorsulásnak érez. Iyen tempónál már nem éri meg kanyarodni, abból ugyanis akár szabadesés is kialakulhat.  A balesetek egyébként szerencsére ritkák: ami esetleg előfordulhat az az, hogy valaki elüt valakit, esések pedig főleg a padkákba ütközések miatt történhetnek. Sajnos a magasabb járdászegélyek gondot okozhatnak.

A Segway Tours körútjai 2 órásak, és rugalmas útvonalakon, személyre szabott tematika mentén történnek; az idegenvezetők szerencsére nem csak arról akarnak beszélni, hogy ki tervezte a Parlamentet, vagy mikor alapították Budapestet. A túrák nagyrészt jó történetekről és az élményről szólnak. Egy körút ára 55-85 Euro között van: meg lehet nézni Segway háton a belvárost, Budát, a Várat, a Citadellát, vagy be lehet járni akár az éjszakai Budapestet is. A túrákat rossz idő esetén is megtartják; a járművek vízállóak.

Magyarországon ezek az eszközök nem számítanak járműnek, ezért ugyanazok a szabályok vonatkoznak a Segway-jel közlekedőkre, mint a gyalogosokra. Ez azt jelenti, hogy lehet velük repeszteni járdán, köztereken, gyalogátkelőn, viszont országúton nem, így a KRESZ ismerete nem szükséges hozzájuk.