Ismét olyan hellyel gazdagodott a város, ahol a street food kategória nem minősítés, csupán kategória az ételeket tekintve, ráadásul a papír tányérok sem korlátozzák elvitelre a fogyasztási szokásokat. A Finomító Kantin igazi műfajkavalkád, ahol a barátságos enteriőr, az árszínvonal és a választék is úgy sikerült és alakul folyamatosan, hogy bárki szívesen beüljön ide ebédelni, vacsorázni, beszélgetni, burgerezni. Aztán meg biztosan vissza is térjen.

FinomításA Finomító Kantint hárman - Zsuzsi, Kató és János - álmodták meg, a kínálat és az enteriőr is a jogász házaspár, illetve egyikük stylist testvérének elképzelései alapján alakult ki. A családi vállalkozás néhány héttel ezelőtt vendéglátós tapasztalatokkal felvértezve nyitott meg, illetve Varga Roland és Hadzsala Krisztián chefek is segítették a koncepció csiszolását az ételek terén.
Sőt, Besenyő Pista bácsinak is köze van a finomításhoz! Nyugalom, nem ő az, aki ma a leveseket, burgereket, egytálételeket, sütiket és italokat kiadja nekünk a pult mögül, csupán egy szóviccének emlékét őrzi a névadás. Ő mondta egyszer, hogy sokkal érdemesebb lenne olyan dolgokat finomítani, amik már – az olajjal ellentétben – alapból jó ízűek. A Varsányi Irén utca 33. szám alatt pontosan ez történik Krupa Péter konyhafőnök vezetésével.

Jót jólHisszük, ha látjuk? Így van ezzel Máté János is, aki arra esküszik, hogy a minőség akkor marad olyan, amit bármikor szívesen tud magáénak, ha folyamatos kontroll alatt folyik a munka. Mi is bekukkanthatunk oda, ahol az ételek készülnek, abrakadabrára viszont nem kell számítani. A pult másik oldalán ugyanis friss, lehetőleg szezonális alapanyagok feldolgozása zajlik magyar, olasz, francia és távol-keleti hatásokkal; de leginkább úgy, hogy a street food műfaj egyes képviselői, és az úgynevezett fazekas fogás is tápláló és tartalmas is legyen, bárki számára befogadható csavarokkal.

Ebédre-vacsorára különböző menü kombinációk közül válaszhatunk, ami többféle hamburgerből, szendvicsből, levesből, illetve egytálételből variálható kombinációkat takar. A legolcsóbb változat (leves+kis szendvics) 890 Ft-ba kerül, a legborsosabb pedig az 1690 Ft-os Burger menü (leves+finomító burger+nagy sültkrumpli).

Re-ízesítésTegnap céklás rizottót lehetett finomító fazék címszó alatt kapni (890 Ft), de a jövőben naponta három féle meleg fogást terveznek; illetve azt is, hogy minimum négy különböző leves lesz. Hiába, már most vannak törzsvendégek, a tavasz pedig az üzlet előtti bicikliútról lekanyarodó vendégeket is feltételez. A négy féle, marhahúspogácsával készült hamburger egyébként annyira népszerű, hogy ezen a téren is bővíteni kell: lesz majd bárány- és vegaburger is hamarosan.

Amikor kialakították az üzletet, igyekeztek minél több dolgot felhasználni, újrahasznosítani a régi berendezésből, üzlethelyiségből, bár ezt a csinosítás után nehéz észrevenni.

Nyomokat keresve, a plafonon lévő csőrendszer például rossz tipp, hiszen azt nem csupán lefestették, hanem a finomítás jegyében maguknak építették. A szelektív hulladékgyűjtésre ösztönző szemetesek tökéletesen beleillenekk a környezetbe, ahogyan a betérő kutyák sem zavarnak senkit a letisztultan barátságos közegben. A gyerekeknek van etetőszék, és hamarosan lesz pelenkázó is, hogy még szívesebben érkezzenek velük a szülők.
Esti viszonylatban lesz hosszított nyitva tartás fröccsel és levezető sörrel, és ki tudja még mennyi minden várat magára, a finomítás csak most kezdődött el...
Cím:
1027 Budapest, Varsányi Irén utca 33.
Nyitvatartás: Hétfő-szombat: 11:30-20:00
Facebook