A mindig zajos Csendes már nem olyan, mint régen. Na jó, igazából semmi nem változott, azzal a különbséggel, hogy olyan különleges röviditalokat is lehet már kapni, amik máshol csak ritkán fordulnak elő. A skorpiós vodka amúgy nem a legdurvább. Kóstoltunk, de természetesen csak felelősséggel, óvatosan.

A vodkagyűjtemény
Wodka Gorbachov: A vodka eredetileg Oroszországból és Lengyelországból származik, a szó pedig vizecskét jelent. A két nemzet italai abban különböznek egymástól, hogy míg az oroszok esetében csupán tiszta, ízesítetlen párlatról beszélünk, a lengyelek már gyakran felturbózták valamivel a sajátjukat. Az orosz migráció miatt szinte egész Európában elterjedt a vodka gyártása, és szerte a kontinensen találkozhatunk prémium kategóriás termékekkel, amik gyakran oroszos nevet viselnek. Ilyen a Németországban széles körben kedvelt Gorbachov, amely elsősorban a tisztaságáról híres. Nagyjából azt a kategóriát képviseli mint mondjuk autóban az Audi. Német minőség, aprólékos kidolgozás. Ez az ital nem hagy kellemetlen alkoholos utóízt maga után.
Grey Goose: A francia származású szürke liba hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Gyártása tiszta búzából és forrásvízből történik, a Cognac gyártásából megszerzett tapasztalatok alapján. Jó alkalom ez arra, hogy rájöjjünk, nem feltétlenül kell a vodka után az asztalt kapargatni, vagy narancslével kísérni.

Kauffman:

Ebben az esetben egy kicsit mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkbe, ha jól akarjuk érezni magunkat, mert a Kauffman ára felesenként 1990Ft, bár szerintünk nem annyival jobb, mint amilyen drága; az ára inkább a szigorú mennyiségszabályozás miatt van, amivel az orosz gyártó garantálja az egyedi minőséget. Megéri kipróbálni, már csak azért is, mert kevés van belőle.

Cirok:

Egy kissé lágyabb ital a szőlőből készült Cirok, ami egyedi ízével feltétlenül kitűnik a többi közül. Ez az ital határozottan jól csúszik, és a gerincen futkosó hideg helyett csupán mellkas körüli melegséget hagy maga után. Vigyázni kell vele, mert itatja magát, és még azok is sok örömüket lelhetik benne, akik eddig nem álltak jó barátságban a vodkával.
Skorpio Vodka:
Ha valaki esetleg úgy gondolja, hogy bármit le tud nyelni, akkor van az itallapon még egy Skorpió nevű ital, amelynek az a különlegessége, hogy egy igazi skorpió úszkál benne. Annak ellenére, hogy ez ellen az összes állatvédő szervezet szívesen tiltakozna, talán érdemes adni neki egy esélyt, és elgondolkodni azon, hogy vajon miért is más ez, mint amiket eddig próbáltunk.A rumkollekcióJack Sparrow kedvencét egészen addig nem értékeljük, amíg nem ittunk igazán jót. Itt a lehetőség. Szerencsére választás van bőven, aki elakad, annak szívesen segítenek a pult mögül meghozni ezt az igen komoly döntést.

Brugal Ron Anejo: Ezt az erjesztett melaszból készült barna rumot minimum 3, de néha 5 évig is érlelik azért, hogy tökéletes legyen. Különleges, mert használt whiskey-s hordókban tartják, amíg olyan nem lesz, amilyen, a legjobb pedig, ha némi lime kíséretében isszuk. Ezt bele lehet csepegtetni, vagy akár utána elszopogatni, de persze anélkül is nagy élmény. Érdemes azért óvatosnak lenni vele, mert harap.

Pampero Aniversario: Ez a kicsit gesztenyés-puncsos ízű rumVenezuelából származik. Neve a gyártó cég 25. születésnapjára utal, de bárkinek jó évfordulós ajándék lehet. Színét és egyedi ízét azokból a bourbon hordókból kapja, amelyekben érlelődik.

Flor de Cana Centenario: Ez a kissé karcos, karakteres ízű ital neve magyarul “cukornád virágot" jelent, bár aki túl sokat iszik nem ennyire lesz aranyos látvány. Ez a rum nem kevesebb, mint 12 évig érlelődött, de erre nem érdemes gondolni, amikor mi 12 másodperc alatt megisszuk, hiszen ez nem, ez egyáltalán nem pocsékolás, az ital minden cseppje jó helyre megy.

Ron Hemmingway:

Ennek semmi köze ugyan az Öreg halász és a tenger szerzőjéhez, viszont legalább annyi ihletet kapunk tőle, hogy meg tudnánk írni egy hasonlót. Vagy nem, de néhány kör után mindez nem is számít. A Ron Hemmingway íze könnyed, jól csúszik, színe pedig akár az arany; kóstolás után egyébként pont ilyen magasztos dolgok jutnak az ember eszébe.

Takamaka

Bay:

Ez pont az a fajta rum, amit szívesen elrejtünk a reggeli kávékban a kollégák elől, bár sokkal jobb az esti órákban fogyasztani. Az íze valahol a vanília és a karamell között jár félúton, és annak ellenére, hogy minőségi ital, nem halálos bűn, ha keverjük valamivel.

A különleges konyakok és egyebek Courvoisier VS Cognac: Ez a brandy képes akárkivel megszerettetni ezt a fajta italt, annak ellenére, hogy a brandy valóban megosztó.

Ennek a fajtának a különlegessége, hogy aprólékosan megtervezett ízvilággal, és határozott gyümölcsös utóízzel csábít. Érdemes félretenni az előítéleteket és belevágni.

Vedrenne MAB Brandy: Ez egy kivételesen hosszú érlelésű ital, ami kifejezetten jó esti sorozatnézéshez vagy akár pipázás mellé. Annak ellenére, hogy az itallapon található leírás alapján leginkább a nagypapának vennénk ilyet, érdemes azért adni egy esélyt, és hagyni, hogy bölcsnek érezzük magunkat tőle.

Bombardino: Ez a sárga lötty az "egyéb" kategóriát képviseli, és első ránézésre női italnak gondolnánk, mégis a lányok fogyasztják a legkevésbé; ők a keményebb vonalat képviselik a pultosok szerint. Sebaj, a Bombardino tökéletes választás egy kis délutáni iszogatáshoz bárkinek, mivel finom, édes és már gyárilag benne van a rum és a whiskey, tehát hamar rájövünk, hogy nem is póniknak való, ahogy azt elsőre gondoltuk.

 Néhány új ginBroker’s Gin: Érdemes néha odafigyelni arra, amit a személyzet javasol, és nem mindig csak a jager-sör kombinációt erőltetni. Ha úgy döntünk, hogy felfedezünk új ízeket, abból csak jó dolog sülhet ki, például a kezünkbe akadhat egy felesBorker's Gin, amit akkor is ihatunk, ha épp nem értünk a pénzhez.

A 47%-os Broker’s egyébként a legkeményebb ital az új itallapon, viszont épp úgy csúszik, akár a víz.Playmouth: Ez a 7 különböző növényből készült ital 1793 óta közkedvelt azoknak a körében, akik már kóstolták. Az ital Anglia legrégebben működő főzdéjében készül, illata mégis hajaz a kanadai fenyőerdőkre, főleg a harmadik pohár után. Érdemes viszont lassabban vedelni, és több figyelmet fordítani az ízlelésre, mert felfedezhetünk benne koriandert, borókát, és némi cukrászdára jellemző édes ízvilágot is.

Lambeth's - Original London Dry Gin: Angliában ez az egyik legkedveltebb gin. Ez egy nagyon sokoldalú ital, mivel nem igen tartalmaz aromát, így jól használható koktélok készítéséhez. Persze ennek ellenére magában is megállja a helyét.