Hotelek és szállások

A város legdrágább szobája – a Four Seasons elnöki lakosztályában jártunk

Fotó : Four Seasons
A város legdrágább szobája - a Four Seasons elnöki lakosztályában jártunk

A Four Seasons Hotels budapesti szállodája nem csupán sokcsillagos szolgáltatásai és állandó sztárvendégei miatt különleges, hiszen gazdag történelemmel büszkélkedő épülete, a szecesszió és az Art Nouveau jellegzetességeit elegyítő Gresham-palota is egyedülálló mind a Four Seasons-láncolat tagjai, mind pedig a világ csúcskategóriás szállodái között. A Lánchíd pesti hídfőjénél büszkén magasodó, a megboldogult Gresham Biztosítótársaság nevét viselő luxus-szentélyben tett látogatásunk elsődleges célja az elnöki lakosztály felfedezése volt; az, hogy a pöffeszkedő luxusról és arany fogpiszkálókról szőtt előítéleteinkre cáfolatot vagy bizonyítékot találjunk.

A múlt köde

Mivel nem áll szándékunkban ajtóstul rontani az elnöki lakosztályba, sem pedig figyelmen kívül hagyni a múlt jelentőségét, vegyük szemügyre, mi fán terem a Four Seasons-történelem. Az angliai székhelyű Gresham Életbiztosító Társaság az 1900-as évek legelején – egyrészt befektetés, másrészt pedig vagyonfitogtatás gyanánt – úgy döntött, a Lánchíd pompájával konkuráló palotát emel az oroszlános Széchenyi pesti hídfőjéhez. A Gresham-főhadiszállás megtervezésére kiírt pályázaton Magyarország egyik legismertebb építésze, a Nagykörút számos lakóházát is jegyző Quittner Zsigmond lett a befutó. A szecessziós elemeket előszeretettel alkalmazó Quittner és társa, Vágó József, a bőséges költségvetésnek hála neves művészekkel dolgozhatott együtt.
A földszinti passzázs csempéi a legendás Zsolnay-gyárból kerültek ki, a homlokzat szobraiért, illetve díszítő elemeiért Telcs Ede és Maróti Géza felelt, a mozaikok és ólomüveg ablakok Róth Miksa műhelyében készültek, míg a pávákkal díszített kovácsoltvas kapuk Jungfer Gyula hírnevét öregbítették. Érdekesség, hogy a biztosítótársaság egyik igazgatójának kívánságára a londoni Tower apró barokk kupoláinak egyikét is beleépítették a Gresham tornyaiba. A palota nem csupán látványosság, de technikai felszereltség terén is lekörözte kortársait, az épületben központi fűtés és porelszívó rendszer üzemelt. A sors iróniája, hogy előbbi újítás a Gresham pusztulásához vezetett, ugyanis a korlátokban csordogáló forró víz télen megfagyott, szignifikáns szerepet vállalva a falak szétmállasztásában.
Az 1906-os átadást követően a Duna-korzó legújabb ékköve elsöprő sikert aratott a budapestiek körében. Pillanatok alatt a város legnépszerűbb és legdivatosabb lakó- és találkozóhelyévé avanzsált, aki pedig megengedhette, hogy az üvegborítású passzázs üzleteiben vásároljon, igazán kiváltságosnak mondhatta magát. A Gresham-Venezia kávéház mágnesként vonzotta a kor jeles művészeit (lásd még: a Gresham-kör), csakúgy, mint a szatíra és a szókimondó politikai humor alfája és omegája, a Pódium Kabaré; amelyet, természetesen politikai okokból, kétszer is bezárattak. A világháború és a kommunizmus kaotikus évtizedei után – először diplomata-otthon volt, majd amerikai könyvtár lett, később állami vállalatok székhelye, aztán a hetvenes években védett, ám elszomorítóan leharcolt épület, továbbá Turay Ida színésznő otthona – a Gresham-palota 1999 és 2004 között teljeskörű, 100 millió eurót felemésztő felújításon esett át; és immár szűk egy évtizede a Four Seasons-flotta közép-európai koronaékszereként funkcionál.
Vissza a jelenbe
És akkor jöjjön a jelen. Mielőtt a 179 szoba közül célba vettük volna a prominens személyiségek egész sorának otthont adó 405-öst, teleportálási képesség hiányában át kellett kelnünk az üvegkupolás, borzas kristálycsilláros előtéren. A cikornyásat a letisztulttal vegyítő Art Nouveau-enteriőr, továbbá a zavarbaejtően tökéletes angolsággal megszólaló recepciós ellenére úgy éreztük, hogy egy szentélybe csöppentünk: a lobbyban templomi csend honolt, ameddig csak a fül ellátott. A film noirba illő, félhomályos liftben már úrrá lett rajtunk az izgatottság, kíváncsian vártuk, hogy mi rejtőzik a 405-ös tömör faajtaja mögött; amelyen belépve a pöffeszkedő luxusról szőtt előítéleteink varázsütésre elillantak.
A nappaliban szolid, bézs ikerkanapék, mellettük kandalló hangtalanul táncoló lángnyelvekkel, a kandalló két oldalán kincsértékű vázák; az egyik kanapé mögött kilépős erkély Lánchíd-panorámával, míg a kanapéval szemközt, balra nyíló helyiségben ebédlő dombornyomásos faldíszekkel és szervízkonyhával.
Fotó: Németh Kornél
A lakosztály hátsó traktusában francia ágyas hálószoba található, amelyből egy gardrób és egy olasz márvánnyal ékesített, összkomfortos fürdőszoba nyílik.
Fotó: Németh Kornél
A visszafogott, kissé öreges hatást keltő Art Nouveau-elegancia egyszerre szolgált kellemes meglepetésként és csalódásként, vegyes érzések kavarogtak bennünk.
A külső megfog, a belső megtart
Fotó: Németh Kornél
Bár a külső nem fogott meg annyira, a belső, vagyis a szolgáltatások és az alapelvek kombinációja eltüntette a szégyenfoltokat, akár a reklámokban ajnározott mosóporok a kávépacákat. Az elnöki lakosztály kapcsán fontos megemlíteni, hogy biztonságtechnikai szempontból, valamint az elhelyezkedés aspektusából könnyedén kenterbe veri a hasonló kategóriájú budapesti szállodák presidential suite-jait. Ami még ennél is fontosabb, hogy a személyzet tagjai egy másodpercre sem feledkeznek meg a hippokratészi esküvel felérő titoktartási elvekről, így amikor extrém kérések és botrányos éjszakák felől érdeklődtünk, csupán egy arab attaséról szőtt anekdota lett a jutalmunk. A szóban forgó attasé, miután érkezése estéjén kedvet kapott a biciklizéshez, tüstént leadta a rendelést kétszáz kétkerekűre, majd másnap reggel, a nyirkos-esős időjárásra hivatkozva, ugyanezzel a lendülettel meg is gondolta magát. A bringák sorsát homály fedi, bár könnyen előfordulhat, hogy az attasé tevéi azóta két keréken suhannak a homokdűnéken.
Fotó: Németh Kornél
Az elnöki lakosztályhoz egyébként nem járnak plusz szolgáltatások, ami egy rendkívül szimpatikus húzás, csakúgy, mint a Four Seasons gyerekcentrikussága. A zsengébb korú vendégekkel érkezésük előtt kitöltetnek egy játékos kérdőívet, amely többek között a lurkók kedvenc meséit hivatott felderíteni – méghozzá azért, hogy a pattogatott kukorica, a csoki chips, valamint a külön minibár mellett még az imádott rajzfilmszereplővel díszített torta is üdvözölje a gyerekeket. Hogy az apróságok a Four Seasons-beli tartózkodás során se maradjanak plüss alvótárs nélkül, egy parányi ágyban pihegő kockásfülű nyúllal örvendeztetik meg a legkisebb vendégeket. Ami a hús-vér négylábúakat illeti, ők szabadon korzózhatnak a szobában, de a közös életterekben már nem feltétlenül ildomos háziállatot legeltetni, kiváltképp, ha tigrisről vagy elefántról van szó.
Hab a tortán, otthon a Greshamben
Fotó: Németh Kornél
A legfelső emeleten egy masszázs szalonnal és ultramodern edzőteremmel megspékelt fürdő található, a lobbyból pedig a Páva étterem és a bár mellett még üzletek is nyílnak. Valószínűleg ezek is megérnének egy ódát, de cikkünk célegyenesébe kanyarodva inkább az összbenyomást ecsetelnénk.
Fotó: Németh Kornél
Az elnöki lakosztály nyomán keletkező, gyér csalódottság sem homályosította el tisztánlátásunkat, így nem volt nehéz felfedezni, hogy a Four Seasons Hotel Gresham Palace a vendéglátás otthonos luxus-szentélye, ahol nem csupán megszállni lehet, hanem elbújni és kikapcsolódni is; ahol, egy folyton frissített adatbázisnak köszönhetően, a visszatérő vendégről még azt is tudják, hogy hány cukorral és hány löttyintésnyi tejjel issza a kávét, ahol a sztárokat nem adják ki a pletykalapoknak, ahol a titkok házon belül maradnak, és ahol az elnöki lakosztály privilégiumát és előkelőségét sem éreztük nyomasztónak. Az árak hallatán viszont már zsugorodtunk néhány centit: egyetlen elnöki lakosztályban eltöltött éjszakért egy 3300 és 4600 Euró között ingadozó összeget kell feláldoznunk, míg egy egy órás masszázs akár egy nyugat-európai hosszú hétvége költségét, nagyjából 60,000 forintot is lefaraghat a havi uzsonnapénzből. Nem szeretnénk demagóg frázisokkal lövöldözni, így csak annyit mondanánk, hogy ami sok, az sok; ugyanakkor ami jó, az jó, a Four Seasons Hotel Gresham Palace pedig az.