Élmény

Híres budapesti síremlékek

Fotó : Wordpress
Híres budapesti síremlékek

Talán sokan morbidnak érzik azt, hogy beismerjék az egyik legkedvesebb budapesti helyük éppen a város egyik temetője. Azt azonban senki nem tagadja, aki járt már Farkasréti vagy a Kerepesi úti temetőkben, hogy gyönyörű épített és természetes környezettel is találkozhatunk ezeken a helyeken. Arról nem is beszélve, hogy az említett sírkertek őrzik a legtöbb elhunyt büszkeségünk fizikai emlékét is.Összegyűjtöttünk nektek pár nevet a leghíresebb budapesti sírkövekről, hogy könnyebb dolgotok legyen, ha esetleg idén rendhagyóan szeretnétek eltölteni november elsejét.

Farkasréti temető

Farkasréti temetőben nyugszik a legtöbb híres magyar személyiség. 1894-ben nyitották meg, és azóta is ez Budapest, illetve Magyarország legjelentősebb sírkertje. A temetőben szembetűnő a politikai sokszínűség is, de népszerűségét elsődlegesen a tudósok, sportolók, illetve művészek síremlékei növelték meg.

Ha az ábécé minden betűjéhez csak egy nevet társítanánk, már akkor rengeteg híres embert kellene felsorolnunk, akiknek itt találjuk a sírját. Ezért inkább szinte véletlenszerűen ragadtunk ki párat a Farkasréti temetőben nyugvó nevezetességek közül, hogy érzékeltessük a sokaságot. Antal Imre, humorista; Ancsel Éva, filozófus; Bacsó Péter, filmrendező; Bajor Gizi, színésznő; Cserháti Zsuzsa, énekesnő; Füst Milán, író; Garas Dezső, színész; Hofi Géza, humorista; Janikovszky Éva, író; Ottlik Géza, író; Rényi Alfréd, matematikus, Zelk Zoltán, költő és még több száz olyan ember nyugszik itt, akiknek sírjainál nem csupán a rokonok időznek virágokkal és gyertyákkal a kezükben.

Fotó: OWL
Óbudai temető

Már több, mint száz éve nyitották meg az Óbudai temetőt, melyet azonnal három részre osztottak fel, de csak 1922-ben alakították ki az Izraelita részt az északi harmadban. Folyamatos bővítések jellemezték a múlt századot, majd 1988-ban átadták a kegyeleti parkot is, ahol máig gyertyákat gyújthatnak és virágokat helyezhetnek el a hozzátartozók. Ennek közepén található Mészáros Mihály szobra: egy tűzből újjáéledő főnixmadár, mely az örök életet szimbolizálja. Abszurd vagy sem, az Óbudai temető kivételesen kellemes hangulatú, amit az akár hatvan éves kőrisek, juhar- és hársfák, valamint vadgesztenyesorok csak aláhúznak.

Óbudán nyugszik több híres labdarúgó, köztük Albert Flórián, Palotás Péter, illetve Hidegkuti Nándor is. A sportolókon túl, ebben a temetőben is sok híres művész, közéleti személyiség és tudós kapott örök emlékhelyet. Sinkovics Imre, a nemzet színészének sírköve különösen látogatott pontja a temetőnek.

Fotó: Egykor
Fiumei úti Nemzeti Sírkert (Kerepesi temető)

A nyolcadik kerületi temetőben 1849. április 12-én rendeztek először temetési ceremóniát. Bár a pestiek eleinte nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel az új sírkertet, azóta több nemzeti büszkeségünket is itt helyezték örök nyugalomra.
Itt kapott helyet Batthyány Lajos gróf és Deák Ferenc mauzóleuma; valamint többek között Arany János, Kossuth Lajos, Karinthy Frigyes, Jókai Mór, Ady Endre és József Attila síremléke is. A nevezetes magyar emberek listája itt is, akárcsak az Óbudai temető esetében, nagyon hosszú; és a városiakban persze már nyoma sincsen a kezdeti ellenérzéseknek.
Fotó: Zöld Kalauz