Mikor támadna az embernek nagyobb kedve a csokoládé nyújtotta kényeztetések felé fordulni, mint most, amikor az ősz visszavonhatatlanul rátelepedett a városra és a hangulatunkra? Kiváló érzékkel választotta ki ezt az időpontot Mészáros Gábor, a chocoMe tulajdonosa arra, hogy megnyissa új üzemét, s ezzel ismét figyelmünk fókuszába helyezze a kis manufaktúra egyedi csokoládékölteményeit.

A chocoMe filozófiájának alapja a „mindenben mást nyújtani, mint mások” elve. Ennek fényében születtek meg a karcsú csokoládétáblák a védjegyükké vált hangsúlyos díszítéssel: a meglepő ízharmóniák elérése érdekében izgalmas feltét gyanánt különféle fűszerekkel, liofilizált gyümölcsökkel, kandírozott virágszirmokkal, vagy akár ehető arannyal szórják meg a csokikat.

Az esztétikum és a kulináris élvezet ily módon lesz elválaszthatatlan egymástól a chocoMe termékeiben. A 2010-ben alapított kis cég gyors fejlődésnek indult, s hamar kinőtte a kezdetekben neki tervezett kereteket, miután webshopjukba sorra érkeztek a megrendelések a sztenderd kombinációkon túl a nyolcvanféle választható feltétből összeállítható és teljesen egyénre szabható csokoládékülönlegességekre. A létrehozható variációk elméleti maximuma 80 millió, ebből aztán mindenki megtalálhatja a szája íze szerint valót.

A dinamikus fejlődésnek és nem utolsó sorban a külföldi export megnövekedésének köszönhetően a manufaktúra korábbi helyéről, egy társasház földszinti üzlethelyiségéből átköltözött az utca túloldalára, a tavalyi év óta üzemelő bemutatótermük mellé, hogy kibővített helyen, nagyobb kapacitással tudják teljesíteni a rendeléseket. A jelenlegi üzem, noha még mindig családiasan kicsi, akkora területen tárolja a hozzávalókat, amekkorán korábban a teljes gyártási folyamatot végezte. S minthogy az igény fokozódni látszik, a bővülés folyamatos; Ausztriában már létezik egy chocoMe manufaktúra, a tervek szerint pedig hamarosan a tengerentúli piac felé is nyitnak.

Addig is a hazai referenciaüzemet hozták létre, melyet nem csupán kialakításában, de design-jában is referenciaértékűnek szánnak. A színeiben a nyers kakaóbabtól kölcsönzött lila árnyalat és a pisztáciazöld által uralt kis üzemben a csokoládé temperálását korszerűen gépesítették, a méretében és kialakításában is egyedi öntőformákban készülő táblák díszítését-ízesítését azonban a hagyományokhoz híven továbbra is kézzel, emberi szakértelemmel és valódi esztétikai érzékkel végzik.

Már az indulás óta készítenek olyan kreációkat, melyeket – a kulináris élmény kiteljesítése végett – kimondottan borokhoz és pálinkákhoz ajánlanak, most pedig a közelgő ünnepek okán háromféle ízesítésű fehér-, ét- és tejcsokoládéból álló új, karácsonyi kollekciót vezetnek be. Az ünnepek hangulatához elvárt, klasszikusnak számító gyömbér, fahéj és kandírozott narancs mellett üdítő változatosságot jelentenek az olyan merészebb tételek is, mint a liofilizált meggy, a mák, vagy a kristályos tengeri só.

A chocoMe termékei árképzésükben is egyértelműen kijelölik saját helyüket a különleges kulináris kényeztetések és exkluzív ajándékok között, hiszen feltéttől függően egy-egy tábla 1200 forinttól indulva elérheti csaknem a 2000 forintot is – éppen ezért viszont bármikor ötletes alternatívát kínál a fantáziátlan borok és unalmas bonbonok helyett.
ChocoMe
WEB
Facebook