Miben rejlik a Budapest Underguide titka? Az idegenvezető felkészültségében, az ötletességben és a természetességben. Ezt szűrtük le a Felelősségteljes utazás & design a megújuló utcák és terek ölelésében elnevezésű sétán is, aminek tényleg csak a neve sikerült kicsit erőltetettre. Anekdoták a nemzet építészeiről, érdekességek projekt koncepciókról, illetve a megújuló város kapcsolata saját emlékezetével - ez várt ránk. Nem röviden, hanem kényelmesen, érdekesen.

Só, pipa, nyomozunkMiért pont a Fővám téren kezdünk? Ezt tőlünk kérdezi az underguide-unk, aki rögtön azt az érzést kelti bennünk, hogy überfelkészült. Az biztos, hogy nézni való már erről az egyetlen pontról is van bőven – Lánchíd, Corvinus Egyetem, Vásárcsarnok –, de igazából attól jön meg a kedvünk a sétához, ami láthatatlan. A másik négy csarnok, az utcák névadói, a több száz évvel ezelőtti helyünk meghatározására szolgáló térkép - ezek keltik fel az érdeklődésünket. Egészen pontosan a Felelősségteljes utazás & design a megújuló utcák és terek ölelésében elnevezésű kalandra indulunk.Fűre lépni szabad!

Na még egyszer: a két lábunkon eredünk a Budapest Szíve projekt eredményeinek nyomába. Közel négy órás időutazásra, amelyben a legújabb dolog is történelmi színezetet kap, és a leginkább törikönyv szagú is izgalmas lehet. A Piarista közben, illetve a Március 15. téren jövünk rá erre, ahol az is kiderül: Miénk itt a tér! Fűre lépni szabad! A rozsdamentes acél székeken forogni pedig muszáj! A viccet - a hangzatos projekt szlogenekkel együtt - félretéve is akad itt látnivaló. A téren: Budapest leghosszabb padja, a tér alatt: a Contra Aquincum maradványai, a térrel szemben: Buda, a tér mellett: a Nagyboldogasszony Főplébánia. Van itt karcolt Limes, kőbe vésett kronológia, füvészkert levendulával. És a legjobb, hogy mindezekhez több száz éves távlatból érkeznek a sztorik; kelták, törökök, budaiak, pestiek, árvizek, emlékek.K mint koncepcióA Budapest Szíve Erzsébet teret érintő részét szeretjük vagy nem, de azt azért nehéz tagadni, hogy élhetőbbé tette a belvárost. Nézzünk csak le! A díszburkolat innen nézve K betű, onnan nézve ötszög. Onnan értve a város körvonala, innen értve a Károly körútra utal. Hirtelen észrevesszük a K rengeteget magunk körül, és egy kérdés marad: ez eddig fel sem tűnt? Vajon mennyi minden van még a városban, amiről úgy gondoljuk, hogy véletlen, vagy pusztán esztétikai megoldás? Egy Underguide túrán kell részt venni ahhoz, hogy alapvető dolgokat megtudjunk egy ilyen volumenű városfejlesztési beruházásról. Pedig talán fontosabb lenne, mint az, hogy hogyan oszlottak el a költségek.

Az Anker ház a következő jól-alig ismert ház, ahol megakad a szemünk. Kiderül, hogy mivel a köz az nem udvar, így a „szomszéd” nem is szomszédos. Valamint az is, hogy mit jelképeznek az ankerek, azaz a falon lelógó horgonyok. Elég lenne ennyi is mára, de vérszemet kapunk. Beindul a fantáziánk mit rejthet még az under-mappa amellett például, hogy Alpár Ignác barátnője néha élesen kommentálta szerelme teljesítményét. A Szabadság tér és a Károlyi bunker között például azt árulja el nekünk, hogy Lechner Ödön a madarakat is le akarta nyűgözni a Postatakarékpénztár tetejével. A szecesszió koronázza a sétánkat a Bedő ház színeiben. Sok az információ, még több az inger, de élvezzük.Utaztunk. Végre máshogy.

Itthon.
Budapest UNDERGUIDE
Honlap
Facebook