A hűvösebbre forduló őszben ezúttal Buda felé vettük az irányt, meglátogattuk régi kedvenceinket és remek új helyeket fedeztünk fel! (Arról a járulékos előnyről nem is beszélve, hogy a hosszú emelkedőkön tolva a babakocsit nemcsak a gyerkőc fáradt el a séta végére, hanem az anyja is.) Úticélunk ezúttal a Margit híd-Széll Kálmán tér-Batthyány tér alkotta háromszög volt.

Kezdjük a Millenárissal, mivel legtöbbször itt kötünk ki egy-egy hétvégén. Esős időben beülünk valamelyik programra, máskor szívesen lófrálunk csak úgy, a parkban. Megnézzük az óriási aranyhalakat (haltáppal meg is lehet őket etetni!), jó időben le lehet gurulni a domboldalról, de voltunk már itt Bébi Kontakton is.

Nemrég fedeztük fel magunknak sokak kedvencét, Zöld Péter játszóteret, ami egy kicsit összébb ment és arrébb költözött ugyan, mióta egy irodaház áll a régi helyén, de hangulata most is olyan, mintha egy Magyar népmesék kötetben találnánk magunkat hirtelen. Ami kizökkenthet a varázslatból, az a vastag zuzalék réteg, ami a játszótér nagyját borítja - kicsi babákkal és kiskerekű babakocsival bajos a közlekedés, helyette piknikezzünk inkább a füvön.

Persze a Millenáris megépülte előtt is volt élet az (akkori) Moszkva tér környékén, csak kicsit tovább kell sétálni a Marczibányi Téri Művelődési Központba. Korosztálytól és érdeklődési körtől függően válogathatunk a gyerekfoglalkozások között;a mi kedvencünk a vasárnap délelőtti táncház, 1-7 éveseknek; mesékkel, mondókákkal, kézműves foglalkozással és persze sok gyimesi, moldvai zenével!

Mostanság csodálkoztunk rá hogy a Mammut mögötti Lövőház utcából jó hangulatú sétálóutca lett, az üzletek közül pedig egyre több a gyerekeknek, kismamáknak szóló. A mi kedvencünk a Lilliputi Bababolt, ahol szabadon válogathatnak környezettudatos és kötődő nevelés hívei (hordozók, puhatalpú cipők, játékok..) A másik bolt, ahol elcsábultunk, a Berkenye Magyar Finomságok Boltja, ahol nézelődni is öröm: szörpök, lekvárok, gyönyörűséges mézeskalácsok...és rétes az olyan éhes vándoroknak, mint mi vagyunk.

Ha a Széll Kálmán térnél járunk, meg kell említenünk a CEU Babakutató Labort, ami a Hattyú Házban működik és ahol a gyerkőc egyéves koráig visszatérő vendégek voltunk. Itt a kora gyermekkor fejlődési folyamataival foglalkoznak, az ehhez kapcsolódó kutatásokhoz lehet csatlakozni. Mivel a gyerek számára ez minden alkalommal jó hangulatban eltöltött játékot jelentett, ezt is felvettük az őszi-téli programok közé (sajnos már kinőttünk belőle) Javaslom, hogy a Körút zaja és bűze helyett inkább Batthyány tér felé vegyük az irányt - a Víziváros kiválóan alkalmas a bóklászásra, kis utcák felfedezésére, a rácsodálkozásra. Amennyiben a velünk lévő gyereket nem tudtuk a magunkéhoz hasonló álmodozó, költői hangulatba ringatni, akkor az átmozgatására kiváló terep a Franklin utcai játszótér.

A hely különlegessége az a festett tűzfal, ahová Sajdik Ferenc tervei alapján magyar rajzfilmhősök alakjait festették fel. Miközben a gyerek hintázik, minket elönt a nosztalgia és lelkesen mutogatjuk a Nagy Ho-Ho Horgászt, Pom-Pomot és ott virít Leo és Fred is. A hely nagy előnye, hogy teljesen körbekerített, kisebbeknek és nagyobbaknak való játék is van bőven, lehet hozni a tesókat együtt. (Egyedül a bébicsúzda lépcsőfokait nem tudtuk hová tenni; egy három éves is nehezen mászott volna fel rá.) Viszonylag nagy területen terül el, sok fejlesztő játékkal, a délelőtti hangulat családias, délben oda hallatszik a harangzúgás. Vécé sajnos itt sincs, hallgatólagos megegyezés alapján a hátsó bokrok jelentik a mellékhelyiséget.

Amennyiben gyermekünk az a típus, aki boldogan hortyog a babakocsijában, amíg van, ki tolja a friss levegőn, elgémberedett anyukája számára ajánljuk a Pöttyös Kávézót, a Medve és Kacsa utca sarkán. Maga a kávézó picike, székek inkább az emeleten vannak, de van egy terasza hívogató színes székekkel, ahová le lehet ülni egy kávéval, sütivel, hogy szusszanjunk egyet s közben fél kézzel tologassuk a babakocsit.

Ha kipihentük magunkat, lassan induljunk a Margit híd budai hídfője felé. Bár a legszebb épületek a Fő úton vannak, ez elég zajos, inkább kis utcákon haladtunk. Érdemes viszont tudni, hogy a Tűzrakteres csapat új helyszínre, ide a Király fürdőbe költözött, ahol Vízraktér néven üzemelnek. Évadnyitó gyereknapjukon voltunk, szerettük, reméljük, téliesítenek és akkor visszatérő vendégek leszünk.

Ha besokalltunk a sok sétától, kültéri programtól és inkább otthon ülős-olvasgatós hangulatra vágyunk, ugorjunk be a Kedd Shopba a Frankel Leo utca elején. Kisvakond, Mazsola, a Kockásfülű nyúl, s persze Bogyó és Babóca meséiből válogathatunk, könyvben, filmen, de játékon, ruhákon is.

Aztán nincs más hátra, mint a hosszú sárga villamossal hazautazni - a ti gyereketeknek melyik a kedvenc közlekedési eszköze?