A német nyelvterületről származó gőzgombócot eredetileg inkább sós ételek köreteként vagy tejszínesen, esetleg káposztával ették – nálunk mégis az osztrák hütték szilvalekváros, sodós verziója a népkedvenc. A kicsit nosztalgikus-monarchiás, kicsit síelős emlékeket borzolgató gőzgombócba nem olyan könnyű belefutni, mint ahogy szeretnénk, hoztunk hát 9 helyet, ahol garantáltan megtaláljátok.

1. Majorka

A budaiak ezeréves törzshelye nem csak nyáron hangulatos. A hőgombákkal meleget biztosító belső térben már hosszú évek óta elérhető telente a gőzgombóc, itt a klasszikus verziót találjuk. Azzal számoljunk, hogy a frissen gőzölés miatt körülbelül 20 percet várnunk kell majd a fogásra, cserébe egy nagy adag, vaníliasodóval gazdagon leöntött és mákkal frissen megszórt, közepén szilvalekváros gombócot kapunk, ami akár önálló főételnek is betudható.

  • 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 16.
  • Facebook

2. Édesmindegy

Az Édesmindegyben sokat tettek azért, hogy a gőzgombócőrület Budapestet is elérje. 10 éve ők voltak az elsők, akik készíteni kezdték a gőzölt finomságot, amit korábban főleg az osztrák sípályákról ismertünk. Mivel Újlipótból gyorsan híre szalad a jónak, pillanatok alatt népszerűek lettek a gőzgombóccal, így aztán felvették az állandó kínálatba is. Eleinte csak klasszikus szilvalekváros gombócot készítettek, de később újításokat vezettek be. Így a hagyományos változat mellett az almás-fahéjas és a nutellás is felkerült a kínálatba, idén pedig a mézeskalácsos-almás töltelékkel és sós karamellás sodóval újítottak.

  • 1137 Budapest, Pozsonyi út 16.
  • Facebook

3. Post Balaton

Az egykori Másik Bolt tulajdonosának otthonos étterme csak pár sarokra van az ikonikus üzlettől, és bár más világ, nagyon is fel lehet ismerni, hogy a kettőnek köze van egymáshoz. A Post Balatonban egyedi kínálat van, mindennap azt főzik, amihez kedvük van – de a gőzgombóc egy ideje fix része az étlapnak, legalábbis decembertől március 15-ig. A hagyományos szilvalekváros és a nutellás mindig elérhető, de mindennap van újítás is – ezt a kínálatot a Facebookon találjuk. Fabiék szabadon eresztik a képzelőerejüket – a napi kínálatban ugyanúgy felbukkanhat a hortobágyis, mint a mogyoróvajjal töltött, banános öntetben fürösztött gőzgombóc bacontoppinggal, Elvisnek dedikálva. De a legtöbbször hagyományosabb ízvilágot tesznek be a napi ajánlatba: almás-fahéjas vagy gesztenyés-meggyes gombócot. 

  • 1192 Budapest, Mészáros Lőrinc utca 45.
  • Facebook

4. Major

Egy remek kirándulással is össze lehet kötni a budaörsi Majorba való látogatást. A helyet a Norma és a Fekete tulajdonosi köre viszi, így a minőség mindig garantált. Ha pedig sósat kívánnánk az édesre, vagy fordítva, érdemes az isteni nápolyi pizzáikat is megkóstolni. A klasszikus szilvalekváros gombóc mellett megtaláljuk még a rendhagyó nutellás-mascarponés változatot is. A gőzgombóc nem része az állandó kínálatnak, jobb, ha telefonálunk, vagy megnézzük a Facebook-oldalukat. A következő gombócozások január 13-án és 27-én lesznek.

  • 2040 Budaörs, Clementis László utca 22. 
  • Facebook

5. Paulaner Sörház – MOM

Az étterem-söröző a MOM belsejében már régóta várja azokat, akik biztosra akarnak menni, és hagyományos bajor fogásokra vágynak. Itt mindig találunk például csülköt, a téli szezonban pedig a klasszikus gőzgombóc is előkerül. Mikor mi teszteltünk, a vaníliasodóval nyakon öntött gombóc maga langyos volt, a belsejéből viszont forrón folyt ki a szilvalekvár. 

  • 1123 Budapest, Alkotás utca 53. 
  • Facebook

6. Ürömi Hütte

A Budapest és Üröm határán lévő Ürömi Hütte családias, kedves hely, sokak kedvence, a házias fogások mellett pizzáik miatt is szeretik a helyiek. A hangulat – ahogy a neve is mutatja – emlékeztet az osztrák Alpok hegyi vendégházaira, és ezen nagyot lendít az is, hogy van náluk gőzgombóc, ami ugyan télen az igazi, de náluk egész évben kapható. Üröm az örömben, hogy a klasszikus szilvalekváros gombócok nem helyben készülnek, hanem mélyhűtve érkeznek a konyhára. De a tányérunkra már forrón kapjuk őket!

  • 2096 Üröm, Rókahegyi út 23. 
  • Facebook

7. Erzsi Mama Konyhája

Kelenföld kertvárosi részének egyik kis utcájában, egy családi ház aljában bújik meg Erzsi mama konyhája. A családi vendéglő klasszikus magyaros konyhát visz melegítő levesekkel, ízletes sültekkel és nagymamás desszertekkel, köztük a gőzgombóccal. A helyben készült, rumos szilvalekvárral töltött gombócokat nem csupán télen, de egész évben megkapjuk náluk.

  • 1119 Budapest, Pajkos utca 60.
  • Facebook

8. Kis Tirol Fogadó

A XVI. kerület hüttéje egy igazi alpesi hangulatú hely – nemcsak az étlap van tele osztrák specialitásokkal, de maga az étterem is olyan kívül-belül, hogy szinte keressük a sítalpakat érkezéskor. A hely család- és kutyabarát, és nagyon kedves a kiszolgálás. Rumos szilvalekvárral töltött házi gőzgombócukra hivatalosan 20 percet kell várni, de van, hogy megéri. Giga adag, a benne lévő lekvár isteni, de az öntet rajta nem túl édes - szuper darab!

  • 1161 Budapest, Batthyány út 74.
  • Facebook

9. Sütit Akarok!

A Frankel Leó utcai cukrászda minihüttéjében isteni szilvalekváros gőzgombócokat kapunk szezonban, általában január elejétől február végéig. Sajnos nem egész héten, de péntek–szombat–vasárnap, ameddig a készlet tart, érdemes hozzájuk elmenni a szuper házi gombócokért. A gőzgombócokat helyben is fogyaszthatjuk, de ha sietős a dolgunk, odatelefonálhatunk, és előre elkészítik nekünk. Érdemes figyelni a social media felületeiket, mert februárban hüttepartit is rendeznek!

  • 1023 Budapest, Frankel Leó út 72.
  • Facebook

(Borítókép: Majorka - Facebook)

Címkék