A karácsonyban az lenne az egyik legjobb dolog, ha lenne időnk mindenre – ajándékot gyártani, sütni, főzni, hópihét bámulni, korcsolyázni, és így tovább. A valóságban azonban néha be kell áldozni ezt vagy azt, viszont ha idén a bejglisütést ejtenénk ki a kosárból, akkor mutatjuk, hova fordulhattok garantáltan finom bejgliért!

1. Gerbeaud 

A Gerbeaud-tól nyilván a leghagyományosabb, legbékebelibb ízeket várjuk, profi kivitelben, és bejglifronton biztosan nem fognak nekünk csalódást okozni. A két klasszikus alapízt készítik, hibátlanul. Az 500 grammos diós és mákos változat (4490 Ft) 50%-os töltelékkel, mandulamarcipánnal, narancs- és citromhéjjal, mazsolával készül. A tészta puha, a töltelék-tészta arány is tökéletes, ha pedig a díszdobozos példányt kérjük, elegáns ajándék lehet egy klasszikus ízeket kedvelő barátnak vagy családtagnak.

  • Cím: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7–8.
  • Weboldal

2. Három Tarka Macska 

Bár a Három Tarka Macska egy franciás jellegű pékség, nagyon értenek a magyar karácsony kihagyhatatlan desszertjéhez is. Ők sem cifrázzák túl a kínálatot, a hagyományos, 500 grammos mákos és diós bejgli (4600 Ft) van a pultban. Az alapanyagokat kistermelőktől szerzik be, a diósba egy pici fahéjat és citromot, míg a mákosba reszelt narancshéjat tesznek, hogy üdébbek legyenek a tekercsek. A tészta-töltelék arány náluk is megfelelő, és igazi házias, könnyű, békebeli bejglire számíthat az, aki tőlük szerzi be az ünnepi asztalra valót.

  • Cím: 1137 Budapest, Pozsonyi út 41.
  • Facebook

3. La Tené 

A badacsonyi desszertműhelynek már másodszor van Budapesten pop-up üzlete az ünnepek előtt, ez pedig megkönnyíti, hogy hozzájussunk az adventi hangulathoz nagyon illő desszertjeikhez. A bejglijük különösen izgalmas, hiszen a két klasszikus íz mellett két modernebb bejglivel is készültek, egy mogyoróssal és egy pisztáciással, ráadásul a tészta hagyományos módon, vajjal és zsírral is készül, így hihetetlenül szaftos és friss lesz.

A bejglik 500 grammosak, a mákos és a diós (4490 Ft) is kiemelkedő hazai kistermelők alapanyagaiból készül, az előbbi kandírozott citrommal, míg az utóbbi kandírozott narancshéjjal és egy csipet fahéjjal. A nutellás-török mogyorós (5490 Ft) igazi energiabomba, a pörkölt török mogyorón és a mogyorós csokikrémen kívül kakaó is kerül bele. A pisztáciás (6490 Ft) pedig a legnépszerűbb bejglijük, nem véletlenül, 100% pisztáciatöltelékkel igazi különlegesség. A bejglik egyik nagy előnye, hogy nem túlságosan édesek, így annak is bátran ajánljuk, aki nem szereti a cukorban fürdő desszerteket.

  • Cím: 1114 Budapest, Bartók Béla út 35.
  • Facebook

4. Csók Cukrászda & Bisztró

Az Andrássy úti bisztró cukrászdájába mindig találunk hagyományos klasszikusokat, ezalól a december sem kivétel. Az ő bejglijüknek is szép hosszú története van, Gerbeaud Emil idejéből származó, 150 éves recept alapján készítik az 500 grammos diós és mákos süteményeket (4200 Ft). A Csók bisztró bejglijén 250 g forrázott töltelék van, de többnek tűnik az intenzív íz miatt. A puha, omlós élesztős tészta pedig kellemes, szaftos keretet biztosít a jól eltalált tölteléknek. (x)

  • Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 112.
  • Facebook

5. Kuglóf Bisztró

A Kuglóf bejglije szintén diós és mákos változatban kapható, ár-érték arányban az egyik legkedvezőbb, az 500 grammos bejglikért 3480 Ft-ot kérnek. Hagyományos, vajas, omlós tészta tömött, sűrű töltelékkel, amitől nemcsak a szárazság vádját kerüli el, de csodálatosan szeletelhetővé is válik tőle.

  • Cím: 1052 Budapest, Piarista köz 1.
  • Facebook

6. Babka Deli

A bejgliajánlás nem verseny, de ha az lenne, akkor – teljesen szubjektíven ugyan, de – nekünk idén a Babka bejglije lenne a kedvencünk. Ők is a hagyományos vonalat képviselik, igaz, a tésztájukon erősen érezni, hogy a kelt tésztának a mesterei. A bejglit évek óta Klára asszony süti nekik, és pont olyan is, mintha egy kedves nagymama csinálná: omlós, puha, szaftos, édes töltelékkel, tökéletes arányokkal. A diós, a mákos és a gesztenyés bejgli (4900 Ft) 500 grammos kiszerelésben kapható, mazsolával vagy mazsola nélkül is.

  • Cím: 1137 Budapest, Pozsonyi út 20.
  • Facebook

7. nor/ma

A skandináv pékségről tudjuk, hogy a minőség a védjegyük, és nincs ez máshogy akkor sem, ha közelít a karácsony. Mindkét pékségükben, a nor/ma grandban és a kis nor/mában is tartanak bejgliket, a hagyományos mákosat és diósat (500 g 4250 Ft) mindenhol megtaláljuk, emellett a nor/ma grandban egy vörös áfonyás-marcipános darab a sztárvendég, míg a Kecskeméti utcában egy málnás-mogyorós (500 g 4950 Ft). A tészta mind a négy fajtánál hibátlan, a skandináv hagyományokhoz híven nincs túlcifrázva, egyszerű és letisztult mind a négy fajta. Nagy kedvencünk volt a marcipános, nemcsak azért, mert viszonylag ritka és különleges, de a benne lévő primer mandulaízű, kitűnő marcipán miatt is.

  • Cím: 1053 Budapest, Kecskeméti utca 11.
  • Facebook

(Borítókép: Gerbeaud)

Címkék