Színültig tavasz, színültig kultúra – íme a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál kihagyhatatlan programjai
Fotó : Müpa

Páratlan programkínálattal készül a tavaszra a 40. születésnapját ünneplő Budapesti Tavaszi Fesztivál, a régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata. 2020-ban április 3-án kezdődik és április 19-ig tart majd a kulturális tavasz. A fesztivál idén decemberben újra egy meglepetésekkel teli virtuális adventi kalendáriummal és nyereményjátékkal készül a karácsonyt megelőző hetekre – december 1-jétől a közösségi oldalán mindennap kinyílik a digitális adventi naptár egy ablaka, amely egy kihagyhatatlan fesztiválprogramot rejt.

Emblematikus együttesek és kiemelkedő szólisták új produkciói, premierek és magyarországi bemutatók szerte a fővárosban. A jubileumi fesztivál programja folyamatosan bővül, és már most van jónéhány név, akik fantasztikus előadásokkal kecsegtetnek. A klasszikus zenei koncertek mellett áriaestek, opera-, balett-, tánc- és színházi produkciók, jazzprogramok és kiállítások várják majd az érdeklődőket a 40. születésnapját ünneplő Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Győri Balett és Lajkó Félix Kurtág György Sárik Péter Trió Lloyd Newson Makám Kristīne Opolais Collegium Vocale Gent és Philippe Herreweghe Ji Yong Kim Testkép Máriák Városa

Győri Balett és Lajkó Félix

Már maga a nyitóelőadás is valódi különlegesség: a szintén négy évtizedes múltra visszatekintő legendás táncegyüttes, a Győri Balett és a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész-zeneszerző, Lajkó Félix Giselle-bemutatóval köszönti a Budapesti Tavaszi Fesztivált

Kurtág György

Szenzációsnak ígérkezik Kurtág György Fin de partie  című operájának magyarországi bemutatója is. A Samuel Beckett drámája nyomán írt művet Milánóban, a Teatro alla Scalában mutatták be, és azonnal a műfaj egyik legrangosabb díját nyerte el. 

Sárik Péter Trió

Pályája során az ország vezető jazzmuzsikusai között számon tartott Sárik Péter zongoraművész szinte minden zenei irányzatban kipróbálta magát, triójával pedig a klasszikus zene és a jazz összefonódásával kísérletezik nagy sikerrel. A Sárik Péter Trió a Beethoven-évfordulóra készülve ismét a zeneszerző emblematikus műveiből merít inspirációt a tőlük megszokott újító szellemben, hiszen nem félnek újra és újra meglepni a közönséget. 

Lloyd Newson

A világ egyik vezető fizikai színházi társulatának művészeti vezető Lloyd Newson a 25 évvel ezelőtt bemutatott, mérföldkőnek számító Enter Achilles című mozgásszínházi előadás felfrissített variációját hozza el Budapestre. A kocsmakultúrát a maga nyers valójában megmutató, 18 országot megjárt legendás előadást több mint 25 éve mutattak be, ám érvényességéből semmit sem vesztett, tévéfilm-adaptációja Emmy- és Prix Italia-díjat kapott a Budapesti Tavaszi Fesztiválra pedig Ballet Rambert és a Sadler’s Wells felújításában érkezik.

Makám

Tradíció és megújulás, sokszínűség, világzenei csemegét ígér a Makám együttes. Három évtizednyi történetük számtalan felejthetetlen koncert élményével ajándékozta meg a közönséget, lemezeiken, koncertjeiken olyan kiváló énekes szólisták működtek közre, mint Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes vagy Lázár Erika.

Kristīne Opolais

Kristīne Opolais a világ legnevesebb operaházainak megbecsült vendége, állt már a bécsi és a berlini Staatsoper, a milánói Teatro alla Scala, a londoni Covent Garden és a New York-i Metropolitan Opera színpadán. A sztár elsősorban Puccini-hősnők érzékeny és árnyalt megformálásáról ismert, a Müpába is itáliai repertoárral érkezik: egyebek mellett Verdi, Cilea és Puccini műveiből hallhatnak tőle drámai erejű részleteket.

Collegium Vocale Gent és Philippe Herreweghe

A világhírű belga együttes Philippe Herreweghe karmesterrel lép színpadra. A Collegium Vocale Gentről szuperlatívuszokban beszél a szakma, talán nincs is együttes, amely értőbben és felkészültebben játszaná Bach kompozícióit. Ezúttal a zeneszerző Máté-passióját hallhatja tőlük a fesztiválközönség, amelyből 1985 óta több legendás felvételt is készítettek, élőben hallgatni pedig minden bizonnyal még nagyszerűbb élmény lesz. 

Ji Yong Kim

A dél-koreai zongorazseni legutóbb a Goldberg-variációkkal nyűgözte le a budapesti közönséget, most kivételesen Beethoven-műsorral tér vissza a Zeneakadémia színpadára. A fiatal zongoravirtuóz a komolyzenei szcéna egyik legizgalmasabb egyénisége, aki nemcsak csodagyerekhez méltó indulásával, de kivételes játékmódjával is rendre magával ragadja a közönséget és a kritikusokat. 

Testkép

Összművészeti eseménysorozat lévén, a Budapesti Tavaszi Fesztivál nemcsak zenés és színpadi programokkal készül. A Budapesti FotóFesztiválon minden évben egy klasszikus téma kerül terítékre, ezúttal arra keresik a választ, hogyan viszonyult és hogy áll ma a kortárs fotográfia az emberi test ábrázolásának kényes kérdéséhez.

Fotó: Budapesti Tavaszi Fesztivál

Máriák Városa

Az előadás ihletője Astor Piazzolla zenéje, valamint nevezetes tangóoperájának hősnője, María, aki nem egyetlen személy, hanem a nagyváros végtelenébe vetett Nő. Szemünk előtt kibontakozó sorsában az élet minden stációja megjelenik, látjuk gyermekként, szűzként, szerelmesként, anyaként és élettől búcsúzó asszonyként. Szenvedéstörténete egyszer dalban csendül fel, máskor versben és prózában szólal meg.

Cikkünk a Müpával együttműködésben készült.