budapest

szerkesztés

Utcanevek eredete – XV. kerület

Szerzők

  • Dezse Balázs

2013. 11. 21. 1:00

1950. január 1-én csatolták Budapesthez Rákospalota megyei várost és Pestújhely nagyközséget, lefektetve ezzel a XV. kerület alapjait. A belvárostól igencsak távol található kerület nem nevezhető kulturális központnak, illetve nevezetességekben sem bővelkedik, de itt található például Újpalota, amely a város egyik legnagyobb lakótelepe. Ezen kívül persze sok érdekes utcanevet is találunk errefelé, ami épp kapóra jön cikksorozatunk legújabb részéhez.

Jánoshida utca

1/7

Jánoshida Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Szolnoktól mintegy 30 kilométerre található település. A falu látványossága az Alföld egyik legszebb kora középkori temploma, a Premontrei templom, amelynek története körülbelül 1200-ig nyúlik vissza.

Tátika utca

2/7

A tátika a Földközi-tenger környékén honos évelő növény, amely latinul az antirrhinum majus névre hallgat. Ez a fajta igen gyorsan fejlődik, az idők során pedig remekül alkalmazkodott a hazai klímához. Színe a fehértől a különböző sárga változatokon át egészen a sötét bordóig terjed. Virágzása júniustól egészen októberig tart.

Petrence utca

3/7

A petrence, vagy más néven rudas egy 1723-ból eredeztethető, magyar mérték. Két ember által két rúdon (petrencés rúd) elvihető mezei boglya. Az elnevezést a Duna–Tisza közén és a Dunántúlon, a rudast a Tiszántúlon használták. Nagyjából úgy kell elképzelni, hogy 1 petrence 20-30 villahegy, ami nagyjából 80-100 kilogramm körüli súlyt jelent. Az utca nagy valószínűséggel a környék egykori mező jellege miatt kapta ezt a nevet.

Obsitos utca

4/7

Az obistos német eredetű szó jelentése pedig 12 évi szolgálatkötelezettség letelte után elbocsátott (a tiszti állományhoz nem tartozó) katona, aki elbocsátó levelet kapott. Katonaságra utaló utca ezenkívül is található a kerületben: az Őrjárat utca nevet viseli.

Csajág utca

5/7

A Csajág utca sok más utcához hasonlóan egy községről kapta a nevét. Csajág Veszprém megyében található, a Balatontól körülbelül 4 kilométerre. A település nem rendelkezik különösebb látnivalókkal, viszont 2006-ban, egy útépítés közben érdekes leletekre, római kori villamaradványokra bukkantak itt, amelyek ma a láthatóak. A környéken egyéb településekre utaló nevek még például a Kosd utca, az Acsa utca meg a Csomád utca.

Alag utca

6/7

Az Alag utca is egy településről kapta a nevét, de most ennek ismertetésétől eltekintünk, és a szó egyéb jelentéseire koncentrálunk inkább. Az „alag” régiesen az jelenti, hogy valami „alatt”, ebből származik például „alagút” szavunk is. Ha még ez sem elég izgalmas, akkor azt is gondolhatjuk, hogy az utca arról a bollywoodi, vagyis indiai filmről kapta a nevét, amelyet 2006-ban rendezett egy bizonyos Ashu Trikha, és egy telekinetikus képességekkel megáldott, Tejas nevű fiúról szól. Az alag szó hindi nyelven egyébként azt jelenti, hogy „különböző”.

Pörge utca

7/7

A pörge egy fejtetőhöz simuló, keskeny karimájú, alacsony tetejű, általában fekete nemezkalapot jelent. Az utca valószínűleg egy divathullámnak köszönhetően kapta ezt a nevet, bár ennek pontos oka ismereten.

Hasonló tartalmak

Admin mode