Szeretjük kémlelni az eget, hiszen mindig történik valami érdekes égi jelenség, amit érdemes megfigyelni. Ha szeretnénk tanúi lenni ezeknek az eseményeknek, akkor megéri ellátogatni egy csillagvizsgálóba, ahol igazi tudósok izgalmas előadásaiból tudhatjuk meg, hogy mi minden zajlik a fejünk felett. Összeszedtük a budapesti csillagvizsgálókat.

Budapesten viszonylag nehéz a hobbicsillagászok élete: ha a Hold épp nem ragyogja tele az éjszakai égboltot, a fényszennyezés miatt viszonylag kevés dolgot láthatunk, hiába nézünk felfelé és pásztázzuk az eget, ilyenkor csak elvétve látunk egy-egy csillagot. Bár az igazán sötét égboltért érdemes felkeresni a nagyvárosoktól távoli helyeket, azért fővárosiként is van esélyünk megfigyeléseket végezni: erre vannak a csillagvizsgálók. Budapesten három obszervatóriumban kémlelhetjük az eget, és a távcsövezés mellett ezeken a helyeken izgalmas előadásokon és programokon is részt vehetünk, amik mind segítenek megérteni az univerzum működését. 

Svábhegyi Csillagvizsgáló

A Svábhegyi Csillagvizsgáló elődjét Konkoly-Thege Miklós egy roskadozó fürdőházból hozta létre Ógyallán, amit halálakor az államnak adományozott. Budapestre az I. világháború után került, és szerencsére még a terület elcsatolása előtt sikerült az államnak kimenteni a műszereket az épületből. A főváros egy 8 holdas, ősfás területet ajándékozott az intézetnek a Svábhegyen, ahol ma 6 épület van, ebből 3 kupola, ahol a csillagok és a bolygók észlelése, mérése zajlott valaha. A csillagvizsgáló itt az 1920-as években kezdte meg működését, s bár a fák miatt ma már nem végeznek itt komoly kutatási méréseket, a csillagos ég és az égitestek megfigyeléséről egyáltalán nem kell lemondanunk: a legnagyobb kupolából még mindig elég jó kilátás nyílik az univerzumra. Érdemes figyelni az oldalukat, hiszen rendszeresen tartanak csillag- és bolygónéző programokat. Ha bővebben is érdekel a csillagvizsgáló története, érdemes elolvasnod korábbi cikkünket

Polaris Csillagvizsgáló

Ez az Óbudán található csillagvizsgáló a Sarkcsillagról kapta a nevét, és ez a Magyar Csillagászati Egyesület székhelye. Az 1979 óta működő megfigyelőközpont a csillagászati nevelést és utánpótlást tűzte ki céljául, folyamatosan szerveznek távcsöves bemutatókat, csillagászati előadás-sorozatokat minden korosztálynak, de amatőr csillagásztalálkozóknak is gyakran adnak otthont. Nyáron az obszervatórium csillagásztábort is szervez, valamint folyóiratok és évkönyvek kiadásával próbálja emberközelibbé tenni a világegyetemet. Ha valakit komolyabban foglalkoztat a csillagos ég, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnia ide. Nyáron kedd és csütörtök este lehet távcsöves bemutatón részt venni.

Kulin-csillagda

Meglepő, de ez az obszervatórium nem valahol a hegyekben van, távol a várostól, hanem az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium tetején. Az apró, modern, nagy teljesítményű műszerekkel felszerelt csillagvizsgálót akkor alakították ki, amikor Kulin György csillagász, a Magyar Csillagászati Egyesület alapítója óraadó tanár lett ebben az iskolában. Ő arra törekedett, hogy „az iskolából kikerülő minden fiatal legalább annyit lásson a távcsövön át az égboltból, amennyit Galilei látott”.  1950-ben kérte fel az iskola, hogy tervezzen számukra egy csillagászati távcsövet, ám mivel nem bővelkedtek az anyagiakban, mindezt olcsón beszerezhető anyagokból kellett megoldani – éppen ezért Kulin pár lelkes diákkal együtt járta az ócskavastelepeket. A távcsövet az iskola folyosóján öntötték formába, a tanári szobában szerelték össze, majd az iskola tetején, egy kupolában helyezték el – ezt is Kulin tervezte. A 2000-es években számos új, modern műszert szereztek be, amik lehetővé teszik az észlelések, a mérések pontos dokumentálását és a nyári csillagászati észlelőtáborok megtartását. A csillagdában ma élénk amatőr csillagászati munka folyik, a kapcsolódó szakkör diákjai rendszeresen indulnak országos és nemzetközi amatőr csillagászati versenyeken. Emellett minden évben vannak nyilvános bemutatók, érdemes figyelni az oldalukat az információkért. 

(Borítókép: Szabó Gábor - We Love Budapest)

Címkék