Piknikezős fesztivál, Carson Coma-koncert, a Mozgás Éjszakája, rooftopmozi és Budapest Pride – júniusra is összegyűjtöttük a város legjobb ingyenes programjait.

1. SunDance – Daytime Feast

Piknikhangulat, zene, Margitsziget június 8-án már déltől egy nappali fesztiválon élvezhetjük a napsütést. A SunDance-en a legjobb lemezlovasok szolgáltatják majd a talpalávalót, ugyanis a Wild Boar, az MMMM! és a Black Block DJ brigádja rakta össze erőit erre az alkalomra. Saját ételt és italt ér hozni, de a helyszínen utánpótlást is vásárolhatunk.

Részletek itt

2. Újpalota Napja

Idén 55 éve, hogy lerakták Újpalota alapköveit, amit június 8-án alaposan meg is ünnepelhetünk a Nemzedékek parkjában. Egy tipikus falunapnál ráadásul jóval erősebb lesz a line-up: koncertezik például a Carson Coma és Geszti Péter, és érkezik a Játszóház Projekt egy közös társasozásra. Jó hír a kisgyerekeseknek, hogy fellép az Alma Együttes, és „gyerekkedvenc″ foglalkozásokból sem lesz hiány: kézműveskedés, arcfestés és hennázás is a program része.

Részletek itt

3. A Szecesszió Fesztiválja

A szecesszió világnapja (június 10.) alkalmából izgalmas programokkal készülnek a Ráth György-villában, amiken június 7-én és 8-án ingyenesen vehetünk részt. Megismerhetjük például Rippl-Rónai József múzeumban őrzött terveit és az ezekhez kapcsolódó tárgyakat és dokumentumokat, részt vehetünk lámpáskészítő workshopon, és még foszforeszkáló, art deco motívumos arcfestést is kérhetünk.

Részletek és regisztráció itt

4. Ünnepi Könyvhét

Négy napon át minden a könyvekről fog szólni a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó háromszögében. Június 13–16. között ugyanis érkezik a 95. Ünnepi Könyvhét, azaz a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepe. Több mint 150 kiállítóval találkozhatunk, de lesznek színpadi programok, dedikálások és koncertek is.

Részletek itt

5. Mozgás Éjszakája

Június 14-én abban a különleges élményben lehet részünk, hogy a Hősök terén és a Városligetben sportolhatunk közösségi jelleggel – éjszaka. Húsz sportágban próbálhatjuk ki magunkat ingyenesen, a zumbától kezdve a tollason át a spinningig. De lesz éjszakai élményfutás, belvárosi kerékpártúra, gyalogtúra, görkoris futam és diszkó is.

Részletek itt és itt

6. Cervantes Intézet – 20. születésnap

A budapesti Cervantes Intézet idén lett 20 éves, aminek apropóján egy nagy születésnapi bulit csapnak. A téma természetesen Spanyolország és Latin-Amerika: június 15-én elmerülhetünk a gasztronómiában, nézhetünk flamencoelőadást, és hallgathatunk koncerteket, köztük a Los Orangutanes pörgős ritmusait.

Részletek itt

7. A Budapesti Fesztiválzenekar Zenei vásár és családi napja

Szintén június 15-én az Aquincumi Múzeum felé is érdemes lesz venni az irányt. Az óbudai múzeumban ugyanis délelőttől délutánig zene szól majd, és program jön program után. És ezeken nemcsak nézelődni lehet, hanem például kipróbálni a koncerteken hallott hangszereket, táncolni, játszani és finomságokat kóstolni. Ráadásként minden órában kezdődik majd egy kamarakoncert, de ingyenesen csíphetjük el a mindig telt házas Kakaókoncerteket, vagy végigkövethetjük a brémai muzsikusok kalandjait is.

Részletek itt

8. Budapest Pride

Ha június, akkor Budapest Pride! És ez nem csak a június 22-i felvonulást jelenti (ami szintén ingyenes), hanem rengeteg színes kísérőprogramot. Ezekből nemrég összegyűjtöttük a 10 kedvencünket, amik bővelkednek az ingyenesekben. Az ÖKOFeminista Fesztiváltól kezdve a beszélgetéseken és az alkotóklubokon át az LMBTQI-történeti sétáig és a futóversenyig sokféleképpen edukálhatjuk magunkat a témában – jegyvásárlás nélkül –, miközben jól is szórakozunk.

Részletek itt

9. CEU Rooftop Cinema – A vendégek / The Party

Bizony, irány a CEU tetejére mozizni! Június 20-án egy igazi fekete komédiával érkezik a Rooftop Cinema eseménysorozat második vetítése: a brit rendezőnő, Sally Potter A vendégek című filmjét nézhetjük meg közösségi jelleggel. Ráadásul külföldi barátokat is nyugodtan hívhatunk, mert eredeti nyelven (angolul) vetítik majd, magyar felirattal.

„Az elegáns londoni házban baráti társaság gyűlik össze, hogy ünnepeljen: Janetet, a háziasszonyt pár órája választották meg a brit árnyékkormány miniszterévé. Úgy tűnik azonban, hogy ma szinte minden jelenlevőnek van valami szenzációs bejelentenivalója, és a vendégek egyre kevésbé figyelnek Janet példa nélküli sikerére. Rejtélyes telefonhívások érkeznek, az egyik várva várt vendég távol marad, és egyszer csak előkerül egy pisztoly is...″ – PORT.hu

Részletek itt

10. DJ Palotai-emlékest

Tavaly novemberben váratlanul elhunyt Palotai Zsolt, azaz DJ Palotai, egy zenei-kulturális ikon. Minket is lesújtott a halálhíre, ám június 22-én nekrológ helyett egy kicsit másképp emlékezhetünk meg róla. A Múzeumok Éjszakája keretén belül ingyenes emlékestet tartanak a tiszteletére, ahol olyan DJ-k zenélnek, akik számos alkalommal léptek fel Palotai Zsolttal, tömegeket megtáncoltatva.

Részletek itt

11. Gárdonyi Piknik

Szeretjük Újbudát, és azt is, hogy mindig találnak okot egy kis fesztiválozásra. Június 22-én például már 6. alkalommal szervezik meg a Gárdonyi Pikniket, ahol nem győzünk majd válogatni a koncertek, a termelői piacon beszerezhető finomságok, a közös társasjátékozás és az izgalmas workshopok közül. Készíthetünk újrahasznosított ékszert, a gyerekek pedig miniakadémia-workshopon vehetnek részt. A zenéről a Flanger Kids, a Kaptza zenekar és Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák gondoskodik.

Részletek itt

(Borítókép: Hölvényi Kristóf - We Love Budapest)

Címkék