szabadidő

szerkesztés

5+1 parkfejlesztés, amit nagyon várunk

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2021. 02. 11. 14:26

Jeges szélben és jégpáncélban valószínűleg nem a parkok látogatása, egyáltalán a meleg lakás elhagyása jár a fejünkben, bármennyire elegünk is van már a bezártságból. Ugyanakkor jólesik átnézni, hogy milyen új szabadidő- és családi parkok, valamint köztérfejlesztések híre látott napvilágot mostanában, már csak azért is, mert az elmúlt időszak sokkal inkább a bontások és a luxuslakóparkok vagy irodaházak tervezésétől volt hangos. Gondolva arra, hogy a jövőben egyszer csak kijutunk a lakásból és újra szabadon mászkálhatunk a városban, összeszedtünk 5+1 olyan fejlesztést, ahol a korábban elhanyagolt területeken parkok és nem háztömbök lesznek.

Fotó: Masodikkerulet.hu

Szabadidőpark a Pál-völgyi-barlang mellett

1/6

Budapest legnagyobb és legkedveltebb barlangjához közel nem egy, de rögtön három elhanyagolt terület is van, itt a tervek szerint hatalmas szabadidőparkot alakítanak ki. A tervezés során a környékbeliek véleményét, javaslatait is meghallgatták, így egy mindenki által vágyott és szeretett park jöhet létre, ahol a gyerekek, a kutyások és az idősebb generáció is jól érzi magát. Lesz itt geológiai és növénybemutató kert, futókör, ivókút, fitneszpark, játszótér, a csúszdázás megszállottjai pedig az óriáscsúszdának örülhetnek. Mindez a zöldfelületek megtartása és minőségi javítása mellett jön létre, lombos fák és cserjék telepítését is tervezik a Csalit utca–Csatárka út–Szikla utca által határolt területen.

Fotó: Budafokteteny.hu

Tétény-réti családi park

2/6

A Nagytétényi Sváb Emlékhely körüli területen alakítanak ki családi parkot, ahol tematikus játszótér, csúszdapark, esőbeállópont, sőt szánkódombok is lesznek! A tervek szerint a játszótérnek két része lesz, a játékokat korosztályonként telepítik. A kicsiket többek között virágkuckó, fészekhinta, csúszdás kis torony és homokozó várja, míg a nagyok területén mászófal és trambulin is lesz. A tervezők a sportolni vágyókra is gondoltak: homokos strandröplabdapálya és gyepes focipálya is lesz a területen.

Fotó: Puchner Gábor / Facebook

Vizafogó park

3/6

Lombos fák, tavirózsákkal teli tó, napozószékek és pihenőpadok, elég idilli az a terv, amit az Archikon építésziroda képzelt el a Vizafogó panelrengetege mellé, ahova pár éve már terveztek egy azóta díjnyertes óvodát. A 9300 négyzetméteres oázist, melynek központi eleme a mesterséges tó, egy jelenleg parkolónak használt füves részen alakítják ki. A XIII. kerület új parkját ökopark jelleggel alakítják ki, vagyis a megvalósításnál kiemelten figyelnek a természetes felületképzésre, a klímavédelemre és a fenntarthatóságra. Noha a park védjegye elsősorban a pihenés lesz, a sportolni vágyók is megtalálják itt a helyüket.

Fotó: Enbudapestem.hu

Városháza park

4/6

2019-ben jelentette be a főpolgármester, hogy a Városháza kiskörút felé néző, hatalmas parkolóját közparkká alakítják, az autók helyét fák, cserjék, virágok és fű veszi át. Sajnos a koronavírus közbeszólt, a fejlesztés azóta áll, pedig a Károly körút forgatagától sokunknak jólesne elszakadni, és a több mint 8 ezer négyzetméternyi zöldterület erre tökéletes választás lenne. Mi nagyon szurkolunk, hogy a járvány végével ez a projekt is életre keljen.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Népliget

5/6

Egyre több fejlesztés történik a Népliget környékén, így várható volt, hogy a város legnagyobb közparkját is előbb-utóbb felújítják. A hosszú elhanyagoltságnak azonban látható nyomai vannak: a gyönyörű angolpark tisztásai eltünedeztek, az értékes faállomány nagy része elkorhadt és balesetveszélyes, és invazív fajok is megjelentek. A felújítás híre 2020 végén röppent fel, azóta a parkhasználók is elmondhatták véleményüket a Népliget sorsáról, ezek eredményeit felhasználva még idén elkészülhet a megújítás stratégiai terve. Mi nagyon várjuk!

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

+1 Szabadstrand a Rómain

6/6

Legnagyobb örömünkre tavaly ősszel jött a hír, hogy 2021 nyarától szabadon strandolhatunk a Dunában, méghozzá fővárosi területen. A VALYO és a Maradjanak a Fák a Rómain civil csapat szervezésében pancsolhattunk már a folyóban, de tavaly egy állandó szabadstrand létrehozásáról határozott a III. kerületi önkormányzat.

Hasonló tartalmak

Admin mode