Végre beköszöntött a tavasz, lassan múlik az idő, ahogy munkahelyünk ablakán át szemléljük a zöldülő környezetet, miközben a szabadba vágyunk. Szerencsére a hétvégén is egész szép hőmérsékletek várhatók, ragadjuk hát meg az alkalmat, és pihenjünk, napozzunk kültéren! Alábbi listánkban 10 városi helyszínt ajánlunk, amik megfelelnek erre a célra.

1. Tabán

Bár a környék kiskocsmái és szőlőskertjei a múltba vesznek, azért van miért kilátogatni a Tabánba. A környék nemcsak fontos könnyűzenei központ, ahol fesztiválart mozi és fürdő is van, hanem a város egyik legnagyobb parkja is, ahol az árnyékban és a napon is bátran piknikezhetünk, napozhatunk, amihez csodás látványt kínál a szemben lévő budai Vár is.

2. Városliget

Nemrégiben újult meg Pest tüdeje, ahol rengetegféle kulturális aktivitás is vár bennünket. Érdemes a környéken található régi intézményekben és a 2022-ben átadott Zene Házában vagy is körbenézni, de ha csak egy kis pihenésre vágyunk, akkor válasszunk egy szimpatikus tisztást vagy árnyékos facsoportot, ahol leteríthetünk egy pokrócot. A környéket szépen kiépítették, több jó hely is a rendelkezésünkre áll, ahol beszerezhetünk egy korsó sört vagy pohár üdítőt az időtöltéshez.

3. Óhegy park

Kőbánya titkos kincse az Óhegy park, amit a környékbeliek már régóta szívesen látogatnak. A területnek nagyon izgalmas a története, működött itt bánya, amelynek elhagyott alagútjaiban sörgyártás zajlott, az egykori szőlőskertek emlékét pedig a környék egyik legjellegzetesebb műemléke, a Csősztorony őrzi. A park közelében működik a Csősztorony Bisztró, ahol nem túl drágán házias ízek várják a vendégeket. 

4. Margitszigeti Nagyrét

Bár a sziget Margit híd felőli oldalán a part mentén sok napozó, beszélgető társaságot találunk, szerintünk ez a kevésbé szép része a helynek. Bár a városi panoráma csodálatos, mi inkább a csendesebb belső részek felé indulnánk napozni és pihenni. A Nagyrét üde, zöld színeivel talán most a legszebb, ücsörgés közben kellemes az óriás fák lombjának susogását hallgatni, és bár a rózsakert csak később kezd igazán pompázni, most is az egyik legromantikusabb helyszín, ha csak úgy olvasgatnánk egy padon. 

5. Kopaszi-gát

Reméljük, hogy már csak néhányat kell aludni a SHO Beach idei megnyitásáig, ahova ebben a szezonban állítólag díjtalan lesz a belépés. Így mindenki számára elérhetővé válik az igazi városi strandolás élménye. Érdemes addig is akár bringával kitekerni a Kopaszi-gátra, hiszen az egyik legkellemesebb helyszín, csodás érzés a fűben heverészve vagy a padokon ücsörögve szemlélni a Dunát, a jó időre való tekintettel pedig egyre több étterem, burgerező nyitja meg a teraszszezont is a környéken. 

6. Római-part

A Római-part az egyik leginkább magától értetődő helyszín, ha vízparti pihenésről, sportolásról van szó. Lassanként itt is beindul az élet, reméljük, hogy idén is lesz majd szabadstrand. A helyeket, ahova egy hideg sörért vagy valami harapnivalóért be tudunk ugrani, tavalyi cikkünkben gyűjtöttük össze, a korai melegnek köszönhetően a a legtöbbjüket már nyitva találjuk. A sportos, barátságos hangulatú lazulás mindenütt garantált, ám ha több nyugalomra vágyunk, akkor érdemes elsétálni a Pünkösdfürdő park felé. 

7. DunaFok Szabadidőpark

Ha még marad energiánk, bringázzunk kicsit tovább a Kopaszi-gáttól, ahonnan jól kiépített bicikliúton juthatunk el Budafokig. A Duna-partra kanyarodva több kellemes részen is áthaladunk majd, a mi kedvencünk a néhány éve csodásan rendbe rakott DunaFok Szabadidőpark, ami nem túl nagy, de sokféle sportos és lazulós elfoglaltságot rejt, és jóval kevésbé zsúfolt, mint, mondjuk, a Kopaszi-gát és környéke. 

8. Jubileumi park

Nem is gondolnánk, hogy a Gellért-hegynek van olyan része, ami a szép idő beköszöntével nem válik nagyon zsúfolttá, pedig a hivatalosan Jubileumi parknak nevezett rét és a Szabó Dezső sétány környéke kellemes meglepetéseket tartogat ebből a szempontból. Ráadásul a hőmérséklet is nagyon kellemes, sok az árnyékos folt, és még délutánonként is hűvösebb van néhány fokkal a városi átlagnál. 

9. Pesti alsó rakpart

Már szinte megszoktuk, hogy a pesti alsó rakpart nyaranta a gyalogosoké. Idén sincs ez másképp, március 15-én elindult az autók nélküli hétvégi élet, július 15-től egy hónapon át pedig hét közben is mehetünk majd lazulni a rakpartra, ahol, reméljük, idén is számos aktivitás vár majd, így a napozáson és a gyönyörű dunai panoráma megcsodálásán kívül is lesz mit csinálni. 

10. Népsziget

Mintha a Római-part pesti oldali kis testvére lenne, ahol a természet szépségei és a vízpart kínálta örömök mellett a sportnak is jut hely. A kevésbé zsúfolt helyszínek közé tartozik, ahol még nincsen minden fűszál kihegyezve, jut hely az érintetlenebb természetnek, sportnak is. Lassan nyitnak a helyek, ahol fröccsözni és burgerezni lehet a környéken, ebben a korábbi anyagunkban foglaltuk össze, hova érdemes beülni, akár napozás után is.

(Borítókép: Kiripolszky Csongor - We Love Budapest)

Címkék