shopping

szerkesztés

Hipszter, boomer vagy ikonikus? – Tote bagek és vászontáskák nem csak bölcsészeknek!

Szerzők

  • Szolga Gordana

2023. 09. 07. 16:53

Néhányan úgy tartják, hogy a vászonszatyrok érája lejárt. Szerintünk pedig nem! Az utcákon még ma is megfordulunk a kreatívabbnál kreatívabb kreációk után, ráadásul nem utolsó szempont az sem, hogy környezetbarátabb is. Pont ezért a szerkesztőséggel közösen összegyűjtöttük nektek a kedvenceinket. És nem, itt nem az olyan dizájner-vászontáskákat mutatjuk be, amelyeken natúr alapon egy márkanév szerepel, az egy másik sztori.

Fotó: Vászontacsi

Vászontacsi

1/10

A Vászontacsi márka magáért beszél, hiszen vászontáskáikkal főként a kutyásokat szólítják meg. A táskákon a kutyafajták bohókás és szerethető jellemét egyedi mintákkal szemléltetik, amit frappáns szövegekkel is feldobnak. Kutyás közösségük folyamatosan bővül, és már hétfajta dizájn közül lehet válogatni: tacskó, corgi, agár, border collie, francia bulldog, magyar vizsla és labrador. A koncepció olyannyira átgondolt, hogy készült egy keverék kutyusos minta is, amellyel szeretnék hangsúlyozni az örökbefogadás fontosságát. Érdemes figyelni a márkát, hiszen bármikor érkezhet egy új kutyafajta a kollekcióba! A vállalkozást egyébként Cser Panka és Gönczy Adrienn kezdte el 3 éve, a Covid kellős közepén. Fő inspirációjuk Adri bohókás drótszőrű tacsija, Léna (alias Zsuzsa) volt. 

Instagram 

Fotó: Printa

Printa

2/10

1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 10.

Címkék

A Printa az utóbbi időben kinőtte magát mint kreatív nagy shopperkészítő, sok mindenkinek terveztek és gyártottak már shoppereket. A shoppereik mind nagyon erős juta-pamutból vagy sima pamutvászonból készülnek, így a legvastagabb enciklopédiákat is lehet bennük cipelni. Az anyagot Magyarországon szövik, és minden shoppernek egy masszív hevederpántja van, ami szintén egy budapesti üzemben készül. A minta (van, amin felfedezhető a Balaton) szitanyomással, vízbázisú festékkel történik, a Printa szitanyomó műhelyében. Náluk a minél nagyobb, annál jobb elv érvényesül, mert mindig van mit bepakolni egy shopperbe! Ha élőben is lecsekkolnátok, akkor a Rumbach Sebestyén utca 10. alatt találjátok az üzletüket!

Webshop
Instagram 

Fotó: Jankasara

jankasara

3/10

Balázs Janka Sára kb. két és fél éve kezdett bele a jankasara (studio.jankasara) projektbe, ami az első saját dizájnos vászontáskájával indult, az Egy Nő nevű mintájával, aztán egyre kíváncsibb lett, és mindig különböző médiumokkal dolgozott. Így jött létre a kis második kollekció, a Napéj is, aminek a dizájnját a tavaszi napfordulón rajzolta, majd dombornyomatot készített belőle, és minden alkalommal, amikor a printre nézett, a töltődés és a friss energiák üdvözlete jutott eszébe, ezért táskákra is felvitte, hogy ezt magunkkal is tudjuk hordozni. A két kollekciót Fekete Dávid szitázta Budapesten, az anyag pedig biopamutból készült, amit környezettudatos és vegán módon gyártottak. Ez egy nagyon strapabíró anyag, ami nagyjából mindent kibír, kivéve a mosógépet, attól összezsugorodik. Tervei alapján a következő kollekciót újrahasznosított anyagokból szeretné megvalósítani, mert már így is annyi létező anyag van a Földön. Ez a koncepció egyébként nagyon jól működött már egy idei kollaborációja során Pál Fannival, a das fanni KIMONO tervezőjével, ahol 5 egyedi kimonó jött létre, melyek mintáját Janka tervezte és szitázta függöny-, terítő- és egyéb anyagokra.

Instagram 

Fotó: Tangly Hands

Tangly Hands

4/10

A Tangly Hands egy kedves kis márka, ahogy a neve és a logója is mutatja. 100% pamutvászon szatyraik kis szériában készülnek, ők hímzik, és ők is festik őket. A batikolt kézi festés miatt mindegyik darab kicsit más és más, így a legegyedibb táskát hordhatjuk a vállunkon. Saját tervezésű mintáikat leginkább a természet és a fantázia világa inspirálta. Táskáikat megtaláljátok a Lollipop Factory üzletében, illetve elérhetők a weboldalukon is.

Webshop
Instagram

Fotó: LUNAR

LUNAR

5/10

Címkék

A LUNAR márkával már találkozhattatok egy régebbi, tetoválóművészeket gyűjtő cikkünkben, így nem kérdés, hogy grafikáik szépek, átgondoltak és tűpontosak. Kreatív mintáik pólókon és vászontáskákon is megtalálhatók, és szitanyomással készülnek Budapesten. A táskák különlegessége, hogy sokkal nagyobbak és tágasabbak, mint az átlagos tote bagek, valamint strapabíróbbak is, sok-sok dolog elfér bennük. Tökéletes és kedvenc társunk lehet egy nagyobb vásárláskor! Termékeik elérhetők új stúdiójukban is, a lunatēkában.

Webshop
Instagram 

Fotó: Virágéknál

virágéknál

6/10

A virágéknál márka szintén nemcsak egy területen mozog, hanem Virág, a márka megalkotója tervez, rajzol, tetovál és alkot, de ami a lényeg, hogy mindig mozgásban van a divat vagy épp a dizájn területén. A kezdetekkor a legeslegelső termékei vászontáskák voltak, a saját rajzaival. Virág egyik kedvenc terméke a vászontáska, mert a leghétköznapibb kiegészítő, és talán az egyik legnépszerűbb is. Éppen ezért szereti, ha olyan minta van rajta, ami ezekben a hétköznapi helyzetekben valami kellemes érzést kelt, és bátorítja viselőjét. Termékeit személyesen is beszerezhetjük a SISKO Studióban.
 
Instagram

Fotó: Jótett Vásár - Facebook

bl.unka

7/10

A városban távolról megismerszik a bl.unka kiegészítő bájos mintáiról, ami lehet a vörösen izzó nap, egy szem csili alakú írisszel vagy egy aranyos, színes kétéltű is. Nyáron ezek legfőképp baseballsapka formájában jöttek szembe. De miért ne hordhatnánk a bl.unka világát a vállunkon is. Hiszen épp olyan jól mutatnak a kisebb és az óriási vászonszatyrokon is. Sőt!

Webshop
Instagram 

Fotó: Malinovka

Malinovka

8/10

A Malinovka vászontáskák környezetbarát termékek, melyek 100% pamutból és vízbázisú, környezetbarát szitanyomással készülnek, magyarországi szitaműhelyben. Különlegességük, hogy limitált kiadásban árusítják őket, így egy idő után már nem tudjuk megvásárolni kedvencünket. Ilyen volt például a SKY elnevezésű, fekete-fehér dizájnú vászonszatyor. Jelenleg a CAMPING és a ROSE GOLD SKY mintájúak elérhetők. Egy kísérletezési folyamat eredményeként született meg ez az új festékszín, a rose gold, amivel a vászontáskákra került a grafika. A színvégeredmény különleges lett: összhatásában rózsaszínes, közelről pedig arannyal csillogó, kicsit még színjátszó is.

Webshop
Instagram 

Fotó: Verkstaden

Verkstaden

9/10

1084 Budapest, Vásár utca 4.

Kevesen emlékezhetnek rá, hogy a Verkstaden ruhamárka 2011-es indulásakor szinte kizárólag vászontáskákat nyomott szitaműhelyében. Azokban az időkben itthon még nem volt népszerű ez a műfaj, ezért az akkor még hobbiból működtetett márka egyik fő célja lett, hogy újraértelmezze a vászontáskák szerepét a ruhatárban. A vászontáskákra elsősorban saját grafikák és underground magyar együttesek dizájnjai kerültek, amiket fesztiválokon, koncerteken lehetett beszerezni. A projekt a Big Bag Theory nevet kapta, még hónapokkal azelőtt, hogy a Verkstaden (a műhely) név ráragadt volna a márkára. Azóta a Verkstaden saját boltot nyitott a VIII. kerületi Rákóczi téren, ahol biopamut pólók és pulóverek mellett saját grafikáikkal nyomott second hand ruhákat is találtok.

Webshop 
Instagram 

Fotó: Dezső

+1 Dezső Funny Bag

10/10

Címkék

A Funny Bag (és a Funny Wallet) a Dezső márka legkedveltebb termékei közé tartozik. A legfontosabb jellemzője, hogy egyszeri és megismételhetetlen, egyedi darab mindegyik. A minta minden esetben egy rajzból indul, amit aztán hosszas válogatás követ a szabási hulladékokból álló anyagdarabok között. Kezdetben csak Dömötör Dominika készítette ezeket a táskákat, és mindig nagyon mókás kikapcsolódásként élte meg azt, hogy amit először papírra vetett, később egy kiegészítőn jelenített meg, amit bárki hordhat. Nagyon kedveli azokat a patchwork ruhákat, otthoni dekorációkat, amik valamilyen képet ábrázolnak vagy vicces formákat jelenítenek meg.

2022 szeptembere óta tart workshopokat, mivelhogy szerinte ezen táskák lényege, hogy mindenki olyan sajátos mintát alkosson meg magának, amilyet csak elképzelni tudott addig. Célja az is, hogy közelebb vigye az embereket az újrahasznosításnak ahhoz a részéhez, ami nem feltétlenül jut eszükbe a mindennapokban. A Funny Bag-workshopok fontos eleme, hogy azokból a szabási hulladékokból, máshol fel nem használt anyagokból állítják össze a táskákat, amik alapvetően kidobásra ítéltettek. Mindent fel lehet használni, csak egy kis kreativitás szükséges hozzá. A workshopon részt vevők mindig egyfajta kreatív lazításként és hasznos lelassulásként élik meg a táska elkészítésének folyamatát. Ezeken az eseményeken kivétel nélkül mindenki újra gyereknek érezheti magát!

Instagram 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode