Néhányan úgy tartják, hogy a vászonszatyrok érája lejárt. Szerintünk pedig nem! Az utcákon még ma is megfordulunk a kreatívabbnál kreatívabb kreációk után, ráadásul nem utolsó szempont az sem, hogy környezetbarátabb is. Pont ezért a szerkesztőséggel közösen összegyűjtöttük nektek a kedvenceinket. És nem, itt nem az olyan dizájner-vászontáskákat mutatjuk be, amelyeken natúr alapon egy márkanév szerepel, az egy másik sztori.

1/10

Vászontacsi

A Vászontacsi márka magáért beszél, hiszen vászontáskáikkal főként a kutyásokat szólítják meg. A táskákon a kutyafajták bohókás és szerethető jellemét egyedi mintákkal szemléltetik, amit frappáns szövegekkel is feldobnak. Kutyás közösségük folyamatosan bővül, és már hétfajta dizájn közül lehet válogatni: tacskó, corgi, agár, border collie, francia bulldog, magyar vizsla és labrador. A koncepció olyannyira átgondolt, hogy készült egy keverék kutyusos minta is, amellyel szeretnék hangsúlyozni az örökbefogadás fontosságát. Érdemes figyelni a márkát, hiszen bármikor érkezhet egy új kutyafajta a kollekcióba! A vállalkozást egyébként Cser Panka és Gönczy Adrienn kezdte el 3 éve, a Covid kellős közepén. Fő inspirációjuk Adri bohókás drótszőrű tacsija, Léna (alias Zsuzsa) volt. 

Instagram 

2/10

Printa

A Printa az utóbbi időben kinőtte magát mint kreatív nagy shopperkészítő, sok mindenkinek terveztek és gyártottak már shoppereket. A shoppereik mind nagyon erős juta-pamutból vagy sima pamutvászonból készülnek, így a legvastagabb enciklopédiákat is lehet bennük cipelni. Az anyagot Magyarországon szövik, és minden shoppernek egy masszív hevederpántja van, ami szintén egy budapesti üzemben készül. A minta (van, amin felfedezhető a Balaton) szitanyomással, vízbázisú festékkel történik, a Printa szitanyomó műhelyében. Náluk a minél nagyobb, annál jobb elv érvényesül, mert mindig van mit bepakolni egy shopperbe! Ha élőben is lecsekkolnátok, akkor a Rumbach Sebestyén utca 10. alatt találjátok az üzletüket!

Webshop
Instagram 

3/10

jankasara

Balázs Janka Sára kb. két és fél éve kezdett bele a jankasara (studio.jankasara) projektbe, ami az első saját dizájnos vászontáskájával indult, az Egy Nő nevű mintájával, aztán egyre kíváncsibb lett, és mindig különböző médiumokkal dolgozott. Így jött létre a kis második kollekció, a Napéj is, aminek a dizájnját a tavaszi napfordulón rajzolta, majd dombornyomatot készített belőle, és minden alkalommal, amikor a printre nézett, a töltődés és a friss energiák üdvözlete jutott eszébe, ezért táskákra is felvitte, hogy ezt magunkkal is tudjuk hordozni. A két kollekciót Fekete Dávid szitázta Budapesten, az anyag pedig biopamutból készült, amit környezettudatos és vegán módon gyártottak. Ez egy nagyon strapabíró anyag, ami nagyjából mindent kibír, kivéve a mosógépet, attól összezsugorodik. Tervei alapján a következő kollekciót újrahasznosított anyagokból szeretné megvalósítani, mert már így is annyi létező anyag van a Földön. Ez a koncepció egyébként nagyon jól működött már egy idei kollaborációja során Pál Fannival, a das fanni KIMONO tervezőjével, ahol 5 egyedi kimonó jött létre, melyek mintáját Janka tervezte és szitázta függöny-, terítő- és egyéb anyagokra.

Instagram 

4/10

Tangly Hands

A Tangly Hands egy kedves kis márka, ahogy a neve és a logója is mutatja. 100% pamutvászon szatyraik kis szériában készülnek, ők hímzik, és ők is festik őket. A batikolt kézi festés miatt mindegyik darab kicsit más és más, így a legegyedibb táskát hordhatjuk a vállunkon. Saját tervezésű mintáikat leginkább a természet és a fantázia világa inspirálta. Táskáikat megtaláljátok a Lollipop Factory üzletében, illetve elérhetők a weboldalukon is.

Webshop
Instagram

5/10

LUNAR

A LUNAR márkával már találkozhattatok egy régebbi, tetoválóművészeket gyűjtő cikkünkben, így nem kérdés, hogy grafikáik szépek, átgondoltak és tűpontosak. Kreatív mintáik pólókon és vászontáskákon is megtalálhatók, és szitanyomással készülnek Budapesten. A táskák különlegessége, hogy sokkal nagyobbak és tágasabbak, mint az átlagos tote bagek, valamint strapabíróbbak is, sok-sok dolog elfér bennük. Tökéletes és kedvenc társunk lehet egy nagyobb vásárláskor! Termékeik elérhetők új stúdiójukban is, a lunatēkában.

Webshop
Instagram 

6/10

virágéknál

A virágéknál márka szintén nemcsak egy területen mozog, hanem Virág, a márka megalkotója tervez, rajzol, tetovál és alkot, de ami a lényeg, hogy mindig mozgásban van a divat vagy épp a dizájn területén. A kezdetekkor a legeslegelső termékei vászontáskák voltak, a saját rajzaival. Virág egyik kedvenc terméke a vászontáska, mert a leghétköznapibb kiegészítő, és talán az egyik legnépszerűbb is. Éppen ezért szereti, ha olyan minta van rajta, ami ezekben a hétköznapi helyzetekben valami kellemes érzést kelt, és bátorítja viselőjét. Termékeit személyesen is beszerezhetjük a SISKO Studióban.
 
Instagram

7/10

bl.unka

A városban távolról megismerszik a bl.unka kiegészítő bájos mintáiról, ami lehet a vörösen izzó nap, egy szem csili alakú írisszel vagy egy aranyos, színes kétéltű is. Nyáron ezek legfőképp baseballsapka formájában jöttek szembe. De miért ne hordhatnánk a bl.unka világát a vállunkon is. Hiszen épp olyan jól mutatnak a kisebb és az óriási vászonszatyrokon is. Sőt!

Webshop
Instagram 

8/10

Malinovka

A Malinovka vászontáskák környezetbarát termékek, melyek 100% pamutból és vízbázisú, környezetbarát szitanyomással készülnek, magyarországi szitaműhelyben. Különlegességük, hogy limitált kiadásban árusítják őket, így egy idő után már nem tudjuk megvásárolni kedvencünket. Ilyen volt például a SKY elnevezésű, fekete-fehér dizájnú vászonszatyor. Jelenleg a CAMPING és a ROSE GOLD SKY mintájúak elérhetők. Egy kísérletezési folyamat eredményeként született meg ez az új festékszín, a rose gold, amivel a vászontáskákra került a grafika. A színvégeredmény különleges lett: összhatásában rózsaszínes, közelről pedig arannyal csillogó, kicsit még színjátszó is.

Webshop
Instagram 

9/10

Verkstaden

Kevesen emlékezhetnek rá, hogy a Verkstaden ruhamárka 2011-es indulásakor szinte kizárólag vászontáskákat nyomott szitaműhelyében. Azokban az időkben itthon még nem volt népszerű ez a műfaj, ezért az akkor még hobbiból működtetett márka egyik fő célja lett, hogy újraértelmezze a vászontáskák szerepét a ruhatárban. A vászontáskákra elsősorban saját grafikák és underground magyar együttesek dizájnjai kerültek, amiket fesztiválokon, koncerteken lehetett beszerezni. A projekt a Big Bag Theory nevet kapta, még hónapokkal azelőtt, hogy a Verkstaden (a műhely) név ráragadt volna a márkára. Azóta a Verkstaden saját boltot nyitott a VIII. kerületi Rákóczi téren, ahol biopamut pólók és pulóverek mellett saját grafikáikkal nyomott second hand ruhákat is találtok.

Webshop 
Instagram 

Címkék