Június 22-én ismét különleges programokkal készülnek hazánk múzeumi intézményei. Az idei tematika a foci-Eb-hez kapcsolódóan a „Gólpassz”, így számos futballtematikájú program várható, egyes intézményeknél pedig meccsközvetítés is lesz. Ám az idei este főszereplői az izgalmas kiállítások, beszélgetések, a tánc, a zene, az irodalom és a képzőművészet lesznek.

1. Magyar Képzőművészeti Egyetem

A Múzeumok Éjszakája keretében nemcsak a Magyar Képzőművészeti Egyetem Lotz-freskós épületébe, hanem titkos kertjébe, az Epreskertbe is bejuthatunk, sőt mindkettőt vezetett séta keretében ismerhetjük meg. Az Epreskertben működik a Szobrász Tanszék, szabadtéren csodálhatjuk meg az itt található alkotásokat, és visszaidézhetjük Stróbl Alajos jelmezes mulatságait vagy azt az időszakot, mikor pávák és majmok is lakták a kertet. Az egyetem épülete ezeken kívül is tartogat izgalmas meglepetéseket, borzonghatunk az Anatómiai Tanszék csont- és preparátumritkaságain, vagy megnézhetjük a Képzőművész MA-hallgatók diplomakiállítását. A Művészeti Anatómia Tanszék pedig bemutatja a fiatalok oktatásához használt legfurcsább tárgyakat, például Székely Bertalan lovának csontvázát. 

További infók itt

2. Szépművészeti Múzeum

Sokoldalú programmal vár a Szépművészeti Múzeum is. Ha például sosem néztünk még meccset a Barokk Csarnokban, akkor most orvosolhatjuk a hiányosságot. Ezenkívül különleges csemegékkel, tapasokkal és borokkal küzdhetünk az éhség ellen, de lesz művészettörténeti gyorstalpaló, 20 perces tematikus előadások vezetnek be olyan, az ókortól napjainkig fel-felbukkanó festészeti témákba, mint a halandók és istenek szerelme vagy a különleges állatok, fantázialények világa. A Kertész, Moholy-Nagy, Capa. Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989) című kiállításhoz kapcsolódóan Marilyn Monroe-filmklub is lesz, hiszen magyar fotós fedezte fel a szupersztárt. Ezenkívül zene és táncprogramok is várják a múzeumba látogatókat, komolyzene, dzsessz, gitárzene, a FrenÁk Társulat produkciója is várja a látogatókat. 

További infók itt

3. Ludwig Múzeum

Egyik kedvenc kiállításunk a Kis magyar kockológia, amely a 20. századi Magyarország egyik meghatározó, ám ellentmondásos épülettípusát, a Kádár-kockát emeli művészeti alkotások témájává. Ehhez a kiállításhoz kapcsolódóan pályázatot is kiírtak, melynek témája ezeknek az épületeknek a felújítása volt; a díjátadó a Múzeumok Éjszakáján lesz, bepillantást nyerhetünk a tervekbe, és kerekasztal-beszélgetés is lesz, de workshopon saját kockaházat is építhetünk. Az Időgép című állandó kiállításban a tárlat inspirálta játékokkal játszhatunk. A Till Brönner fotográfiai munkásságát bemutató kiállítást késő este elemlámpás tárlatvezetés során is bejárhatjuk, ezenkívül zenei és irodalmi programok, filmvetítés is várja az érdeklődőket. 

További infók itt

4. PIM – Petőfi Irodalmi Múzeum

A Petőfi Irodalmi Múzeum programja a jelenkor legégetőbb problémáit tematizálja a kiállításokon és az irodalmon keresztül. A rendezvényen koncertek, irodalmi chillszoba, lassú tárlatvezetések, ökoworkshop és felolvasószínház is lesz. Az est alkalmával bemutatkozik a múzeum új közösségi tere, a Károlyi Étterem helyén nyílt Szélfogó, ahol egy kicsit pihenhetünk, de egész napos könyvcsere is lesz, illetve korábbi kiállítások bontott anyagában vadászhatunk kincsekre. Lesz slow tárlatvezetés, ahol arra biztatnak, hogy több időt töltsünk egy-egy tárgy előtt, a PIM udvarán felállított színpadon pedig a Platon Karataev duó lép színpadra, a kiállítások közül pedig a Tárgyak társasága címűt ajánljuk, amely bemutatja, hogy milyen furcsaságokat gyűjtöttek íróink. 

További infók itt

5. BTM Kiscelli Múzeum

A Múzeumok Éjszakáján még éppen látogatható lesz a Határtalan design 2024 kiállítás, amely 22 ország több mint 200 alkotójának munkáit vonultatja fel, tárlatvezetések során is bemutatkozik az izgalmas összeállítás, és kamarakoncertet is hallgathatunk a különleges térben. A múzeum épülete önmagában egy regény, volt már kolostor, kaszárnya és a híres bútorgyáros, „civilben″ pedig Mágnás Elza szeretője, Schmidt Miksa kastélya is. Most többféle tematikus séta keretében mutatkozik be minden arca, ezeken a vezetéseken regisztrációt követően vehetünk részt, de lesz kamarakoncert, és finomságokkal is hűsölhetünk az erdőtől körülölelt múzeumban.

További infók itt

Tudnivalók: A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai. A felnőttkarszalag 3000 Ft, a gyerekkarszalag (6–18 éves korig) 1500 Ft, ezzel ingyenesen használhatók a BKK kizárólag ezen az estén üzemeltetett múzeumi buszjáratai is. A karszalagok megvásárolhatók előzetesen a Jegymester weboldalán, illetve a rendezvény napján a programban részt vevő budapesti múzeumokban. 

6. Fővárosi Törvényszék

Bár a hétköznapokban nem szívesen intézünk olyan ügyeket, amelyek során be kell mennünk a Fővárosi Törvényszékre, a kissé komor, ám méltóságteljes épülettömb számos építészeti csemegét tartogat. A palotát Hauszmann Alajos tervezte, legdíszesebb tárgyalójában pedig Feszty Árpád hat táblaképe látható. Az épületben izgalmas kiállítás nyílt, amely a múlt század egyik különösen vérfagyasztó bűntényét, a Kodelka-gyilkosságot mutatja be. A vérfagyasztó részletek közül csak egy, hogy az áldozat fejét évtizedekkel később találták meg. Az ügy elképesztő sajtóvisszhangot kapott, de sanzon és film is született róla, így különösen érdekes, hogy számos dokumentum mellett most digitálisan beleolvashatunk az eredeti periratba. 

További infók itt 

7. Polaris Csillagvizsgáló

Hála a hosszú nyári nappaloknak, a Polaris Csillagvizsgálóban a nap jelenségeit és a teliholdat is megfigyelhetjük speciális távcsövek segítségével június 22-én. Ezenkívül készíthetünk saját holdfotót, és elkezdhetjük saját, a nap jelenségeit megörökítő szolárgráfunkat is. Az előadóteremben pedig északi népek sarkifény-történetéről szóló meséket hallgathatunk, a nemrégiben Magyarországon is látott sarkifény-jelenség nyomán pedig saját élményeinkkel is összehasonlíthatjuk. Ha szeretnénk a Múzeumok Éjszakáját egy romantikus, kertes környezetben befejezni, akkor irány a Polaris!

További infók itt

8. Néprajzi Múzeum 

A Néprajzi Múzeum izgalmas kiállításoknak ad otthont, érdekes Claudia Andujar fotókiállítása vagy az Istennel talállak, testvérem! című, cigány történeteket bemutató tárlat is. Az este alkalmából tárlatvezetések, színházi és zenei produkciók várnak, az épületet pedig tervezője, Ferencz Marcel építész mutatja be vezetett séták során. Az idei Múzeumok Éjszakája témájához, a „gólpasszhoz” is érdekes programokkal kapcsolódik az intézmény, Gyarmati János mutatja be, milyen volt az az ősi Mexikóból származó labdajáték, amit sokan a foci elődjének tartanak, noha inkább vallási rítus volt. Csillag Péter előadása segítségével pedig régi idők lelkes, önkéntes alapon szerveződő futballközösségeibe pillanthatunk be.

További infók itt

9. Magyar Nemzeti Múzeum

Gyorsan kapjunk észbe, ha a Nemzeti Múzeumba látogatnánk, mert fogynak a helyek a programjaikra. Lesz nyomozós program, koncertek és táncelőadások. Új kiállítás is nyílik, ami Kertész / Kópiák címmel a 130 éve született fotóművész fiatalkori, még Magyarországon készült fényképeiből válogat, olyan alkotásokat is láthatunk, amelyeket a nagyközönség eddig még nem ismert. A múzeum új beszélgetéssorozatának nyitó előadásán a csodás kertben fröccsözgetve hallgathatunk beszélgetést Fónagy Zoltánnal és Tomsics Emőkével az új André Kertész-kiállításhoz kapcsolódóan. De a Magyar menyasszonyban is különleges vezetőkkel, például Mohos Zsófiával ismerhetjük meg a tárlatot.  

További infók itt

10. Magyar Vasúttörténeti Park

Évről évre látványos, az egész családot megszólító programmal vár a Vasúttörténeti Park, idén is hasonló elfoglaltságokkal készülnek. Különleges járművekre, sínautóra, dízelmozdonyra és kerti vasútra is felpattanhatunk, ezek a programok azonban külön jeggyel vehetők igénybe. Ezenkívül lesz hajtányozás és mozdonysimogató is.

További infók itt

(Borítókép: Szabó Gábor - We Love Budapest)

Címkék