Az elmúlt évben, különösen a második felében több új galéria, kiállítóhely nyílt vagy költözött új helyszínre, így most még könnyebben elmerülhetünk a kortárs művészet egy-egy izgalmas szeletében. Ezek közül a helyek közül válogattunk ki 4 izgalmas kezdeményezést.

Autistic Art Galéria

Az Autistic Art Alapítvány 2006 óta támogat autista fiatalok számára létrehozott lakóotthonokat. 2010 óta finanszíroznak a lakók számára szabadrajz-foglalkozásokat, amelyek segítségével a résztvevők könnyebben kapcsolódhatnak környezetünkhöz. A program részeként a foglalkozásokon készült alkotások kortárs művészek segítségével különleges tárgyakon, gasztroajándékokon kelhetnek új életre. Ezeket az alkotásokat az augusztusban a Bartók Béla úton nyílt galériában is megismerhetjük, megvásárolhatjuk.

További infók itt.

Goentz Atelier

Göncz Dalma alkotásainak születésébe műtermében is beleshettünk. A művész, aki előbb lett ismert külföldön, mint itthon, most egy különleges, új művészeti színtéren, galériában mutatja be munkáit. A néhány hete megnyitott Goentz Atelier-ben március 15-ig az alkotó műveiből nyílt, Hová vezet? című kiállítást láthatjuk. Különleges, Dalma által kifejlesztett technika segítségével a beton művészibb oldala mutatkozik be, a műveken pedig sok esetben az ember alkotta mesterséges világ és a természet érintetlensége feszül egymásnak.

További infók itt.

Szentandrássy István Roma Művészeti Galéria

2022-ben a Bálnában kezdte meg működését a Szentandrássy István Roma Művészeti Galéria, ami 2023. augusztusban új, állandó helyszínen, az Irányi utcában lelt otthonra. A néhány évvel ezelőtt elhunyt, roma származású festőművészről elnevezett kiállítóteremben jelenleg Kunhegyesi Ferenc Utolsó mítoszok című tárlatát tekinthetjük meg, de érdemes figyelni a Facebook-oldalukat is, ugyanis időről időre filmklubot és más programokat is rendeznek emellett.

További infók itt.  

Budapest Art Factory

A Budapest Art Factory 17 éven keresztül működött Angyalföldön, a Láng Turbinagyárban, nemzetközi rezidenciaprogramja segítségével pedig 40 művész és kurátor kapcsolódhatott a magyar kortárs művészeti élethez. Decemberben új helyszínen, Albertfalván folytatták működésüket. Az új alkotóhely egykor a Monarchia hidroplángyára volt, ahol már jó ideje működnek művészeti kezdeményezések. A közösséghez az egyik csarnok hosszú ideig tartó felújítása után csatlakozhatott az Art Factory csapata. Most a Torzítások című digitális művészeti kiállítást is megnézhetjük náluk.  

További infók itt.

Ha szívesen olvasnál még egy új galériáról, itt teheted meg. 

(Borítókép: Budapest Art Factory)

Címkék