Budapest szép, ez tény, és szerencsére van néhány olyan hely a városban, ahonnan a teljes látvány befogható. Ha valaki szívesen gyönyörködne egyet, ajánlunk hozzá tökéletes helyszíneket.

1. Citadella

Az több szempontból is nagy szerencse, hogy egy kanyargó folyó keresztülszeli a várost, mert jót tesz a szépségének, de az még inkább az, hogy Budapest közepén, a Duna partján magasodik egy „hegy″ is, a Gellért-hegy, melynek tetejéről pazar panoráma nyílik a fővárosra. Ráadásul ennek a mi Gellért-hegyünknek több olyan pontja is akad, ahonnan lenyűgöző a látvány. Nyilván a Citadella meg a Szabadság-szobor a legjobb helyszín a gyönyörködésre, de a hegy oldalában több (akár teraszos-pados) spot is akad. Üröm az örömben, hogy jelenleg felújítják a Citadellát és környékét, ezért le van zárva, de még így is találunk olyan pontokat, ahonnan legeltethetjük a szemünket a városon. 

2. Budai Vár

Akárcsak a Gellért-hegy, a Várhegy is a Duna partján áll, ahonnan szintén pazar a kilátás a városra, ráadásul itt is találunk több helyszínt mindkét irányba, ahonnan szétnézhetünk. Mégis, ha ki kell emelni egyetlen pontot, akkor természetesen a kedvencünket ajánljuk mindenki figyelmébe, összekötve a kellemest a hasznossal: a Magyar Nemzeti Galéria kupoláját, ahonnan az egész város nagyon szép és nagyon csodás. Persze itt belépőt kell fizetni, hisz egy múzeumba megyünk be, de van, hogy meg kell küzdeni a szépségért, egyébként pedig így a galériát is bejárhatjuk, megnézhetjük. 

3. MOL-torony

A MOL-torony nem tartozik a kedvenc budapesti épületeink közé, de van pozitív oldala is, például az, hogy a tetejére feljutva ott állhatunk a város felett, és jól körbenézhetünk onnan. Persze nem ingyen, mert ezért a látványért is fizetni kell. De kárpótol az elénk táruló látvány szépsége, a csodás budapesti panoráma. 

4. A városligeti léggömb

A ballon-kilátóból két éve tudunk a város fölé emelkedve szétnézni. A Széchenyi fürdőhöz közeli Mimóza-dombról 5 perc alatt emelkedik 150 méteres magasságba, ugyanennyi időt tölt fent, majd ugyancsak 5 perc alatt visszaérkezik a földre. Természetesen ezt sem ingyen élvezhetjük, de az elénk táruló látvány minden egyes fillérért kárpótol. A városligeti léggömbözés-léghajózás egyébként komoly hagyományokra tekint vissza: a BallonFly az 1896-ban, az Ezredéves Országos Kiállításon működött Ballon Captif előtt tiszteleg. 

5. Budapest Eye

A belváros kellős közepén, az Erzsébet téren álló óriáskerék sincs ingyen. Bár Vidámparkunk már nincs, ha csak egy kicsit is, de pótolja ezt a hiányt, és látványosság is társul hozzá. Bár a korábban sorolt magasságokkal nem veszi fel a versenyt, de azért innen is jól szét lehet nézni, meg van egy kis romantikus bája is, akárcsak a léggömbnek, na és persze az is előny, hogy nem kell felmenni a kilátópontra, hanem felvisznek. 

6. Erzsébet-kilátó

Ha kicsit kijjebb mozdulunk a városból, akkor is találunk olyan pontokat, ahonnan szétnézhetünk. Az egyik ilyen, jól ismert helyszín a Normafához egész közel eső és egy könnyű sétával megközelíthető, a János-hegyen álló Erzsébet-kilátó, ahova egyébként libegővel is felmehetünk. Jól szét lehet nézni innen is, ráadásul profi távcsövek segítenek abban, hogy a látvány még közelebb is kerüljön. 

(Borítókép: Medgyesi Milán - We Love Budapest)

Címkék