Mi rejlik a vár alatt? Hogy néz ki a Müpa egyedülálló orgonája közvetlen közelről? Merre van a Wenckheim-palota csodálatos bálterme, ami minden valamirevaló, Pesten forgatott külföldi filmbe bekerül? Ne hagyjuk, hogy észrevétlenül suhanjon el mellettünk a város épített öröksége, ismerkedjünk meg vele minél közelebbről, épületséták során!

Bár csodás épületek suhannak el mellettünk a villamoson ülve, előfordulhat, hogy alig tudunk valamit ezekről az ikonikus helyszínekről. Pedig érdemes benézni akár egy kávéra, akár vezetett épületbejárásra, és arról se feledkezzünk el, hogy a gyönyörű középületek mellett Budapesten sok izgalmas vagy szokatlan lakásba, korábbi otthonba is betekinthetünk. Az épületvezetések általában gyorsan betelnek, de ha nem jut nekünk hely, ne keseredjünk el, a túrák folyamatosan indulnak, érdemes figyelni a cikkben megadott linkeket.


1. Pesti Vigadó

Feszl Frigyes tervei alapján 1865-ben épült a Pesti Vigadó, ami talán utolsó őrzője a II. világháború előtti Duna-korzó hangulatának. A híres Duna-parti szállodasor II. világháborús bombatámadásai után három napig égett, és a Vigadó is súlyos sérüléseket szenvedett. Csak évtizedek után, az 1980-as években állították helyre. Az izgalmas programok, társasági események és az épület szépségei mellett érdemes belefeledkezni az ablakokból és a tetőteraszról nyíló pazar kilátásba is. Az épületbe kiállítások, programok alkalmával is könnyedén besurranhatunk, titkait azonban érdemes séta keretében megismerni. 

 • Ár: 2900 Ft
 • További infók itt

2. Müpa


A Müpa megépülése óta a régió vezető kulturális intézményei közé tartozik, összetett funkciókat lát el, szinte mindenki találhat itt érdeklődésének megfelelő elfoglaltságot. Egyedülálló orgonáját virtuálisan is megnézhetjük, a hangversenyteremben pedig látványos és rejtett megoldások biztosítják, hogy a tökéletes akusztika rejtett birodalmában csak a zenére koncentráljunk. A közönség által használt terekben szinte semmi sem mutatja azt a háttérben meghúzódó labirintust, ami arra szolgál, hogy az előadások, programok minél zökkenőmentesebben menjenek végbe. Az épületbejárásoknak hála azonban mindannyian bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé.

 • Ár: 2000 Ft
 • További infók itt.

3. Zeneakadémia


Azok is gyönyörködhetnek a Zeneakadémia csodás, szecessziós belső terében, akik nem rajonganak a komolyzene iránt. Az épületet néhány évvel ezelőtt csodálatosan felújították, de a vezetést nemcsak azért érdemes igénybe venni, mert így valóban a grandiózus építészeti megoldásokra és rafinált részletekre fókuszálhatunk, hanem azért is, mert a különböző díszítéseknek összetett, zenéhez kapcsolódó szimbolikája van, ami így izgalmas formában tárul elénk. A vezetést követően a világszínvonalú akusztikával rendelkező nagyteremben rövid koncertet hallgathatunk meg.

 •  
 • Ár: 2900 Ft + (1000 Ft a minikoncert)
 • További infók itt.

4. A vár barlangjai

Fent vidám turisták fotózgatják a bájos, színes utcákat, miközben lent vészjóslóan hallgatnak a kihalt járatok. Mi már jártunk a vár titkos alagútjaiban, ahol egészen más környezetnek adja át helyét a bájos éttermek és varázslatos panorámák világa. Kevesen tudják, hogy a vár alatt több emelet mélységben találjuk meg a természetes barlangokkal összeolvadó pincerendszert, amit a középkor óta folyamatosan bővítenek. Természetes kút, tömlöc, óvóhely, borospince is működött itt egykor. A Budavári Várséták alkalmával a pincékbe a főváros II. világháborús ostromának történetén keresztül nézhetünk be, és az egykori óvóhelyre látogathatunk el.

 • Ár: 4500 Ft/fő
 • További infók itt. 

5. Wenckheim-palota

A Szabó Ervin Könyvtár csodás termeit szemlélve gyaníthatjuk, hogy az épület nem közcélra épült. A könyvtárnak otthont adó Wenckheim-palotában egykor a Monarchia arisztokráciája szórakozott. Az építtető, Wenckheim Frigyes a kiváltságosoknak is a krémjébe tartozott, így lehetséges, hogy a palota arannyal és velencei tükrökkel díszített báltermében 500 arisztokrata is táncolt egykor. Nem véletlen, hogy a gazdagon díszített termeket felfedezte magának a filmgyártás, többek között a Die Hard egyik részében is viszontláthatjuk a könyvtárat. Bár olvasójeggyel is bejuthatunk, mindenképpen érdemes a helyszín titkait épületbejárás keretében is felfedezni.

 • Ár: 1900 Ft
 • További infók itt.

(Borítókép: Koncz Márton - We Love Budapest)

Címkék