Budapest mint Berlin, Moszkva, London vagy Buenos Aires. Akárcsak a legjobb színészek, fővárosunk is bámulatos átalakulásokra képes. A filmipar számára is vonzó város az elmúlt évtizedekben több híres és nagyszabású film forgatásának adott otthont – néha felismerhetetlenné maszkírozva, máskor saját, hamisítatlan arcát büszkén megmutatva a vásznon.

Az 1990-es évek óta Budapest rengeteg nemzetközi filmes produkciónak adott otthont. Ennek oka egyrészt az, hogy viszonylag alacsonyak a költségek, és speciális mértékű az adó-visszatérítés, ami egy amerikai filmnek több millió dollár spórolást is jelenthet. Másrészt Budapest városképe változatos, számos korszak építészeti stílusából és hangulatából őriz egy darabot, és ez a jellegzetessége bármely nagy európai város megjelenítésére alkalmassá teszi. Kis kozmetikázással, eklektikus stílusa miatt tűnhet akár Párizsnak, Bécsnek, Milánónak, Firenzének, Londonnak, Berlinnek, Prágának, Moszkvának, de akár még Buenos Airesnek is – akárcsak egy profi színész, számos szerepet el tud játszani. Most azokból a filmekből válogattunk – természetesen a teljesség igénye nélkül –, melyek forgatása a 2000-es évek elejéig lezajlott, és a legnagyobb visszhangot váltották ki a pestiekből.

Szerelem és halál, 1975

A Szerelem és halál francia–amerikai koprodukciós filmet Woody Allen és Diane Keaton főszereplésével 1974 őszén forgatták Magyarországon. Budapest a Bonaparte Napóleon-korabeli Szentpétervárt alakította, Pest megye vidékei pedig az orosz rónákat. A Tolsztoj és Dosztojevszkij regényeinek sajátos paródiájában az Operaház is feltűnt, mely az 1812-es szentpétervári operát alakította, Szentpétervár utcáit pedig a Várnegyed. A fővároson kívül feltűnik még Tinnye mint a csetlő-botló Borisz (Woody Allen) kiképzésének helyszíne, valamint a háborús tömegjeleneteknek teret adó Pilisborosjenő is. Ekkoriban Woody Allen és Diane Keaton még egy párt alkottak, a színésznő önéletrajza szerint önfeledt, boldog négy hetet töltöttek Budapesten. Kéz a kézben járták a várost, és el sem engedték egymást. A nehéz természetéről ismert Allen viszont rengeteget panaszkodott az időjárásra, és betegesen félt a helyi ételektől és italoktól. Budapesti tartózkodása alatt csak a tengerentúlról behozott, palackozott italokat és előrecsomagolt ételeket fogyasztott – írja az Ittforgott blog.

 

Vörös zsaru, 1988

Budapest kiválóan alakítja Moszkvát is, erre jó példa az Arnold Schwarzenegger nevével fémjelzett Vörös zsaru akciófilm, melyet Andy Vajna hozott el Magyarországra. Feltűnik a konditermet és fülledt törökfürdőt alakító Rudas, ahol az orosz rendőr bőrébe bújó Schwarzenegger megvillantja izmait, vagy a Lukács fürdő mint a véres leszámolás színtere. A filmben szerepel Kaszás Attila és Koncz Gábor is; utóbbi a budai Vár lépcsőin gurul le, miután az orosz zsaru végez vele. Érdekesség, hogy egyes jeleneteket tényleg a Vörös téren vettek fel, engedély és vízum nélkül, kézikamerával.

Evita, 1996

Szintén Andy Vajna producerkedésének köszönhetjük, hogy a 90-es évek derekán olyan világsztárok rohangáltak Budapest utcáin, mint Madonna, Antonio Banderas vagy az őt kísérő neje, Melanie Griffith. Az Eva Perón történetét elbeszélő életrajzi musical „Buenos Aires-i” helyszínei között felismerhetjük az Alkotmány utcát, az egykori Néprajzi Múzeumot vagy a Keleti pályaudvart. A pletykák szerint az Oktogon egyik házában énekelte el Madonna a Don't Cry For Me Argentina című dalát. Andy Vajna szerint az akkor 37 éves popdíva lánya, Lourdes is Budapesten fogant meg személyi edzőjétől, aki elkísérte őt a forgatásra. A filmproducer szerint nemcsak Banderasszal volt könnyű forgatni, hanem az igencsak nehéz természetéről híres Madonnával is, akit olyannyira magával ragadott a szerep, hogy állítólag kifejezetten együttműködő volt.

Kémjátszma, 2001

2000 őszén egészen abszurd kép fogadta a budapestieket: két hétig egy élethűen reprodukált berlini határátkelőhely állt a Felvonulási tér (Ötvenhatosok tere) közepén. A díszletet a Spy Game (Kémjátszma) című kémfilm forgatására építették fel, ám nemcsak ez, hanem a Budapestre látogató világsztárok, Robert Redford és Brad Pitt is a közbeszéd tárgyává lettek. Valaki Redford fél arcát vélte látni, ahogy a színész beosont a Kempinski Szálló hátsó bejáratán, és cikkek szóltak arról, hogy Brad Pitt nem tudta beindítani a Škoda 1000 MB-t. Tony Scott rendező szerint azért döntöttek Budapest mellett, mert jobban hasonlított a 75-ös Berlinre, mint a 2000-es évek eleji német főváros.

„Egy kicsit kopott, egy kicsit lehasznált, mégis gyönyörű″ – utalhatott az akkor még eléggé lepukkant Gozsdu-udvarra is. Ebben a pár napban állítólag Brad Pitt akkori felesége, Jennifer Aniston is itt tartózkodott, de nem engedték közel a forgatás helyszínéhez, nehogy elvigye férje fókuszát az alakításról. „Gyönyörű város. Nem voltam ott sokáig, de a hálaadást a szobánkban ünnepeltük. A hotel szakácsa külön főzött nekünk. Jó nagyokat sétáltunk, elmentem az egyik fürdőbe, isteni volt a víz alatti masszázs... És ellátogattunk a szoborparkba. Vásárolni nem maradt időm, olvasgattam a szobában. Csend volt, és nyugalom” – nyilatkozta később a világsztár.

Brad Pitt egyébként többször is járt fővárosunkban: 1989-ben az akkori barátnőjét, Jill Schoelent kísérte el Budapestre egy forgatásra; 2011-ben a Z világháború című filmet forgatta hazánkban, egy évvel azután akkori felesége, Angelina Jolie forgatása miatt Budapestre költözött egy időre, 2023-ban pedig a Forma–1 magyar nagydíjon forgatta legújabb filmjét. A zombifilm jeleneteit egy kőbányai konzervgyárban vették fel, de végül ez a rész ki lett vágva a kész produkcióból.

Én, a kém, 2002

Budapest a kémfőváros, legalábbis a hollywoodi filmforgalmazók szerint: 2002-ben Eddie Murphy és Owen Wilson vígjátékát is fővárosunkban forgatták, sőt, a film sztorija ezúttal ténylegesen Budapesten játszódott. A fő forgatási helyszínek a Szabadság híd és a Gellért-hegy mellett a Lánchíd és a budai vár voltak. Ez utóbbi belső udvarát külön földíszítették egy nagyszabású partijelenet felvételének kedvéért, a Lánchídra pedig Eddie Murphy mászott fel. A mozi finoman fogalmazva nem lett kasszasiker, ám a díszkivilágításban pompázó Budapestről egy olyan „propagandafilm” készült, amellyel a főváros teljes szépségében megjelent az egész világ előtt, és még néhány magyar szót (igen, olcsó, köszönöm) is megtanulhattak az amerikai moziba járók.

Underworld, 2003

Budapest nemcsak valódi városok alakítója lehet, hanem képzeletbeli világoké is. 2003-ban igazi kasszasiker lett Amerikában a Kate Beckinsale főszereplésével készült Underworld, melyet Budapest utcáin és a metróban forgattak. 2002 nyarán vámpírok és vérfarkasok árasztották el a város legikonikusabb köztereit, a Ferenciek téri Klotild-palota tetejét, a metróállomásokat, a Várhegy gyomrában megbúvó Sziklakórház elhagyatott termeit. A mozinézők számára azonban nemcsak a helyszínek voltak ismerősek, hanem a stáblista is, hiszen 80 százaléka magyar volt: a filmben jelentős szerepet kapott Görög Zita, aki Ameliát, a szörnyű halált halt vámpírhercegnőt alakította.

A lista nem teljes, a 2000-es évek második felétől Budapesten forgatott filmeket egy másik válogatásban fogjuk összeszedni.

Címkék